“İŞVERENLERİ VE İŞÇİLERİ EĞİTMEK ZORUNDAYIZ”

Muhasebecilerin en büyük sıkıntılarından birisi bu vergi mevzuatları, ekonomik tedbirler kalıcı olmalı.

Tarih: 03.06.2023 14:38
“İŞVERENLERİ VE İŞÇİLERİ EĞİTMEK ZORUNDAYIZ”

www.gunebakiserzurum.com / Rabia ASLAN KARAKAŞ

Muhasebe üyelerin vergi mevzuatı, sigorta mevzuatı gibi konuları çok sık değiştiğinden güncellemelerin yapılması gerektiğini ifade eden Erzurum Muhasebeciler Odası Başkanı Şimşek Akpınar,  Erzurum Muhasebeciler odasına kayıtlı 302 tane üye bulunduğunu bir koordinasyon içerisinde bir istihdamı yapılması için işverenleri ve işçileri eğitmek şart olduğunu söyledi.

Akpınar, “ Muhasebeciler Odası Başkanı olarak birinci görevim her şeyden önce mali müşavir arkadaşlarımızın haklarını korumak onların daha iyi bir şekilde refahlarını yükselte bilmek ve eğitimlerini artırmak. Her insan gibi bizim muhasebeci arkadaşlarımızın da eksiklikleri oluyor. Bu eksiklikleri kendi içerimizde de hizmet içerisinde eğitim vererek bunları gidermek Muhasebeciler odasına 302 tane kayıtlı üye bulunmaktadır. Üyelerin Vergi mevzuatı, sigorta mevzuatı gibi konuları çok sık değiştiğinden dolayı güncellemeleri gerekmektedir. Bugün 7440 sayılı af yasası çıktı bu Mayıs ayında bitiyordu ve bir ay uzatıldı. Hükümetin bile seçilme belirsizliği varken belli değilken ileriye doğru bir aylık bir değişiklik yapıldı. En büyük sıkıntılarımızdan birisi de bu vergi mevzuatları, ekonomik tedbirler kalıcı olmalı. Bugünden itibaren faizi veya piyasa değerlerini ön göremiyorsanız yatırım yapmazsınız yatırım yapmayınca istihdam azalır, üretim, katma değer azalır toplumun vebali de artar işsizlerin sayısı artınca her birey yük olmaya başlar. Bir koordinasyon içerisinde bir istihdamı yapılması için işverenleri ve işçileri eğitmek zorundayız. Bu konuda da kamunun o bölgeye yardım etmesi gerekmektedir.”

KÂĞIT ÜZERİNDE EĞİTİMLER VERİLİYOR 

Erzurum’da kurulan iki tane üniversite, DAP, kuzey doğu Anadolu ajansı ve bölge odaları bulunduğunu ama eğitimler yeterli olmadığını belirten Erzurum Muhasebeciler Odası Başkanı Şimşek Akpınar,  kâğıt üzerinde eğitimler verildiğini herkes fotokopi makinesinden çıkar gibi sertifika ve ruhsat aldığını söyledi.

Akpınar,” Erzurum’da kamu adına hareket eden bu tür eğitimleri vermesi için kurulan iki tane üniversite, DAP, kuzey doğu Anadolu ajansı ve bölge odalarımız var ama eğitimler yeterli değil maalesef her şey gibi zahiri görünür de kâğıt üzerinde eğitimler veriliyor herkes fotokopi makinesinden çıkar gibi sertifika ve ruhsat alabiliyor ama bunun içini bilgiyle dolduramıyoruz dolduramayınca o bilgiyi topluma ulaştıramıyoruz. Erzurum bir bakıma da kusurlarımız kök salmış kabalaşmış bütün meslekler de olduğu gibi bir bakıma değişemez hale gelmiş. Ama burada bir çaba gösterip bu zinciri kırmak zorundayız bilginin her şehir de yeri var maalesef şehrimiz de her şey parayla akıl ve bilgi bedava oluyor. Bu zinciri kurmak için uğraşıyorum. Birincisi bu bizim mükelleflerimize verilen hizmetin kalitesini yükseltmek ve onlara doğru bilgi vermek için çaba göstermemiz lazım. Bunda da ticaret odası, esnaf odası, meslek kuruluşları ve kendi meslek kuruluşumuzla bir koordinasyon, içerisinde çalışılması gerekiyor. Pandemiden sonra insanlar asosyalleştirdi. Asosyal ilişkiler içerisinde de bizlerin doğru hizmet ve eğitim vermesi insanları toparlayıp bir araya aydınlatması konusunda çok fazla sıkıntılarımız var ama bütün bunları aşmamız gerekiyor çünkü bilgi de her gün güncellenmek zorunda güncellenmediği zamanda sorunlar yaşanıyor. Şimdi bizim en başta yapacağımız şey muhasebeci arkadaşlarımızdan ziyade vergi mükelleflerinin de aydınlatılması, eğitilmesi konusunda yardımcı olmak için çaba gösterilmesi gerekmektedir.” Dedi.