Altın yumurtlayan tavuk gibi baraj!

Demirdöven barajı sayesinde yapılan sulu tarım ile hem tarlalardaki verim arttı, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlandı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Altın yumurtlayan tavuk gibi baraj!

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Erzurum´un Pasinler ilçesinde bulunan ve Pasinler ovasında 83 bin 280 dekar araziyi sulayan Demirdöven barajı, çiftçinin tarlasındaki verimi artırıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Erzurum 8. Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, Demirdöven barajında depolanan 34,65 hm3 su ile Pasinler ovasında 83.280 dekar tarım arazisi sulanıyor.

 

TARIM ARAZİLERİ İÇİN CAN DAMARI

 

Yapılan sulu tarım ile hem tarlalardaki verim arttı, hem de yörede ürün çeşitliliği sağlandı. Erzurum´un tarıma katkısı bakımında önemli barajları arasında gösterilen Demirdöven barajı, üretim ve tüketime büyük katkı sağlıyor. Pasinler ovasında üretim yapan çiftçinin can damarı olarak gösterilen Demirdöven barajında depolanan su ile, 83 bin 280 dekar arazi sulanıyor. Tarladaki suyun tek kaynağı olan Demirdöven barajı, her yıl Haziran ve Ağustos ayları arasında yüzde yüz doluluk oranına ulaşıyor. Bu durumda baraj kapakları açılarak barajdaki suyun tarım arazilerine gitmesi sağlanıyor.

 

DEMİRDÖVEN BARAJININ TARİHÇESİ

 

Erzurum´un tarım ekonomisine çok önemli bir katkı sunan Demirdöven barajı, baraj suyuna atılan çeşitli cins balıklar sayesinde de olta balıkçılığı yapan vatandaşların stres atarak balık tutmasına de vesile oluyor.  Demirdöven Barajı, Erzurum´da, Tımar Çayı üzerinde, sulama amacıyla 1986-1996 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 2.500.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 67,00 m., normal su kotunda göl hacmi 34,25 hm3, normal su kotunda göl alanı 1,45 km2´dir. Baraj 8293 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.