Bebeklerde topuk kanı çok önemli!

Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamada bebeklerden alınan topuk kanı ile 4 farklı kalıtımsal hastalığın tanısı konularak tedavisinin yapılabildiğini belirtilerek aileleri uyardı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Bebeklerde topuk kanı çok önemli!

 

Sinan AYDIN

 

 ?? Toplum Taraması; dış görünüm olarak sağlam olan kişilere bazı testler, muayeneler veya diğer yöntemler uygulanarak hastalığa ait belirtilerin henüz tam ortaya çıkmadan yaklaşık olarak belirlenmesidir. Pozitif veya şüpheli pozitiflik veren durumlarda kesin tanı ve uygun tedavi için kişiler olanakları geniş hastanelere ve uzman hekimlere gönderilmelidir´´ denilerek başyalan yazılı açıklama metinde, şöyle deniliyor:

??Bir hastalığı tarama programı kapsamına alabilmek için; toplumda sık görülen ve önemli bir sorun olması, yenidoğan dönemindeki belirtilerinin az olması ve/veya klinik olarak atlanabilir olması, tanıda gecikmenin bebekte geri dönüşümsüz hasar yaratabilecek olması, erken tanı konulduğunda hastalığın seyrinde değişiklik yapılabilmesi ya da tamamen tedavi edilebilmesi, basit ve güvenilir testler ile taranabiliyor olması gerekir´´ Erzurum Sağlık İl Müdürü Doktor Mahmut Uçar imzalı açıklamada, Ülkemiz için yenidoğan taraması kapsamında Ulusal Yenidoğan Tarama Programı ile konjenital hipotiroidi, fenilketonüri, biyotinidaz eksikliği, kistik fibrozis hastalığı tüm sağlık kuruluşlarımızda ücretsiz olarak taranmaktadır´´. ?Bebeğinizin sağlığı sizin elinizde´ denilen açıklamanın başka bir ölümünde ise, ?? Bebeğinizin topuğundan alınacak kanla 4 farklı kalıtımsal hastalığın tanısı konularak tedavi yapılabilir´ denilerek aileler yeni doğan bebeklerden topuk kanı alınması işlemi sırasında zorluk çıkarmamaları istendi.