DOSİAD önerdi: ?Erzurumiyatçı yetiştirmeliyiz´

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 DOSİAD önerdi: ?Erzurumiyatçı yetiştirmeliyiz´

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Derneği(DOSİAD) Sosyal Araştırma Merkezi Erzurum Barı eğitimi ve bilimsel araştırmaları odağında yeni beklentilerini açıkladı. Erzurum bir kültür kenti. Tarihsel konumu, ülke medeniyet sürecindeki yönlendirici durumuyla Erzurum,  Millete ait değerleri özel bir kayıt ve hassas bir üslupla ifade eden, destansı vurgularını mahalli kültür ve sanatında yaşatan ve bu imajıyla farkını ortaya koyan bir şehir. Ne ki, mahalli kültür ve sanattaki farkındalığını ifade edecek profesyonel yapılanmadan yoksun.

?ERZURUM ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ KURULMALI´

 

Doğu Anadolu Sanayici ve İş Adamları Derneği(DOSİAD) Sosyal Araştırma Merkezi Erzurum Barı eğitimi ve bilimsel araştırmaları odağında yeni beklentilerini açıkladı. 1990´lı yıllarda Atatürk Üniversitesi bünyesinde ?Erzurum Araştırma Enstitüsü´ kurulması önerisini gündeme taşıyan, Erzurum´u ifade eden tüm yazılı ve görsel eserlerin yer alacağı ?Erzurum Kitaplığı´ teklifini paylaşan DOSİAD,  Erzurum kültür değerlerinin genel içinde değil, hususi ve farkındalığı kaydeden bir bilimsel ölçütte ele alınması gerektiğini vurguluyor. 

HOBİ´DEN PROFESYONELLİĞE BAR KÜLTÜRÜ

Son yıllarda Erzurum Büyükşehir Belediyesi Erzurum´a ait sanat ve kültür değerlerinin yaşatılmasına yönelik önemli yaklaşımlar kaydetti. İlde faaliyet veren kültür odaklı derneklerin, ili tarif eden değerlerin diri tutulmasını içeren ve takdir bulan çabaları var. Ancak, tüm yaklaşımlar hobi düzeyinde. Bu da il kültür ve sanat değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasında yeterli değil. Erzurum´da 2 üniversite var. Atatürk Üniversitesi bünyesinde bulunan Güzel Sanatlar Fakültesi, alanında marka değer ve eserler üretiminde ülke yüksek öğretim vizyonunda önemli bir yer tutuyor. Bu güzide kurum içinde yalnız ve özel bir Erzurum kürsüsü yok. Oysa il kültür ve sanat değerlerinin gelecek nesillere aktırılması kaydında bilimsel ve çok ciddi bir açılıma ihtiyaç var. Atatürk Üniversitesi GSF boyutunda, ?Erzurum´ odaklı bir kürsünün oluşturulması kaçınılmaz. ilin bin yıllık tarihi içindeki vakar ve izzetini vurgulayan Erzurum Barı´nın bilimsel  ve profesyonel yaklaşımla ele anılması mutlak şart. Barın, tarihi sürecinden günümüze, bilimsel metod ve araştırmalarla ele alınması ve bilim insanlarının bara ilişkin eserlerle bu özel kültür değerinin geleceğe sağlam ve temelli olarak aktarılması dadaşların ortak beklentisi.

?ERZURUMİYATÇI´LAR YETİŞTİRİLMELİ´

 

Suat Işıklı´dan İlhami Kamber´e, Reyhani´den Raci Alkır´a, Mükerrem Kemertaş´tan Fuat Durular´a, Erzurum Türk Halk müzik ve kültürüne değer ve yorum katmış marka sanatçılarının gelecek nesillere tanıtılması, aynı zamanda Erzurum´a bir vefa görevi. Ancak bu değerlerin hobi düzeyinde tanıtımı ülke genelinde olduğu gibi Türk Dünyası bazında da yetersiz kalıyor. Atatürk Üniversitesi GSF bünyesinde oluşturulabilecek bir Erzurum Kültür ve Sanat kürsüsü, ya da Üniversite kaydında yapılandırılabilecek ?Erzurum Araştırma Enstitüsü böylesi bir işlev ve fonksiyonun yerine getirilmesi için mutlak bir gereklilik. Erzurum, diplomalı ERZURUMİYATÇI´lar yetiştirilmesini bekliyor. Göç hareketliliğinin çok hızlı olduğu Erzurum´da bir kültür kayması riski var. Artık göç alan şehirler arasına giren il, verdiği her göçle aynı zamanda bir kültürel değer yitimi de yaşıyor. Gelenlerin ise il kültürünü özümsemesi özel bir çaba gerektiriyor. Erzurum´un Türk Dünyasında ?Bar´la oluşturduğu tarihi algının korunması için bilimsel bir yaklaşım ve yapılanma tarihi bir zaruret.