DSİ heyetinden HES incelemesi

DSİ Erzurum Bölge Müdürlüğü heyeti, Olur ilçesinde yapımı süren Yenihayat Regülatörü ve HES´de incelemelerde bulunup köylülerin sorunlarını dinledi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 DSİ heyetinden HES incelemesi

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

DSİ Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Olur ilçesinden yapımı devam eden Yenihayat Regülatörü ve Hidro Elektrik Santrali´nde (HES) incelemelerde bulundu. Bölge Müdür Yardımcısı Yaşar Karagöz, Hidro Elektrik Enerji Şube Müdürü Serhat Gedik, 81. Şube Müdürü Nurullah Soylu ve Kontrol Mühendisleri, önceki gün Olur ilçesinde giderek bir dizi inceleme yaptılar.  İnşaatı devam eden Yenihayat Regülatörü ve HES projesinde bir dizi incelemelerde bulundan DSİ heyeti, yüklenici firma yetkililerinden proje hakkında bilgiler aldılar. Heyet ayrıca proje alanından etkilenen köylerde yaşayan köylülerin sorunlarını dinleyip, çözüm bulunması için yüklenici firma yetkililerine gerekli talimatları verdiler.

 

HES NEDİR, NASIL ÇALIŞIR? FAYDALARI VE ZARARLARI?

 

Hidroelektrik Santraller (HES) akan suyun enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Barajda biriken su potansiyel enerjiye sahiptir. Yüksekten akan suyun kinetik enerjisiyle elektrik enerjisine dönüşüm gerçekleşmektedir. Yakıt masrafı olmadan elektrik enerjisi üretmeye yarayan Hidroelektrik santraller yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Hidroelektrik santraller hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için yazımızı okuyunuz. Hidroelektrik santralinde, barajda biriken suyun önce kinetik enerjiye sonrasında da türbin çarkına bağlı jeneratör motorunun dönmesi ile potansiyel elektrik enerjisine dönüşmesi ile elektrik elde edilir. Birbiri ile alakalı iki suyun seviyesine kot farkı adı verilir. 1 kwh enerjiyi elde etmek için harcanan suyun miktarına özgül su sarfiyatı adı verilir. Barajda bulunan suyun seviyesi düştükçe özgül su sarfiyatı ters orantı ile yükselir. Yani aynı enerji için de daha fazla su harcanır.

Barajlarda bulunan sudan sağlanan elektrik enerjisi Dünya´da gerekli olan elektriğin yaklaşık %19´unu karşılayabilmektedir.  Yenilenebilir enerji olduğu için HES´lerin doğayı kirletebilecek gazlar ve atıklar üretme gibi bir durumu bulundurmamaktadır.