Eksi 17 derece koyun-keçi tespiti yapıyorlar

Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin -17 derecede anaç koyun keçi tespit çalışmaları devam ediyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Eksi 17 derece koyun-keçi tespiti yapıyorlar

-ÖZEL-

Dondurucu soğukta koyun-keçi sayımı!

Sinan AYDIN

 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü´nün fedakar görevlileri, dondurucu soğuk havalara rağmen arazide görevlerini başarıyla sürdürerek takdir topluyorlar. Soğuk ve kar yağışlı havaların hüküm sürdüğü Erzurum´da, il tarım ve orman müdürlüğü ekiplerinin zorlu kış mesaisi sürüyor. Bu kapsamda, Karayazı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, anaç koyun keçi desteklemesi kapsamında -17 derecedeki soğuk havaya aldırış etmeden koyun-keçi tespiti yapıyor.

 

ALKIŞLAR SOĞUKTA ÇALIŞAN TARIM PERSONELİNE

 

Her işte olduğu gibi değerli olanın zorluklara rağmen görev bilinciyle hareket etmek olduğunun farkında olan ilçe tarım personeli, değerli çabaları ile en büyük alkışı hak ediyor. Büyükbaş hayvan sayısında Türkiye genelinde ilk sırada yer alan Erzurum´da, küçükbaş hayvan sayısında da ilkler arasına girmek için il tarım ve orman müdürlüğü biri dizi çalışma programı uyguluyor. Başta ölü doğumlarının önüne geçmek için çiftçileri bilinçlendirme çalışması yapan ekipler, ayrıca Atatürk Üniversitesi ile yapılan işbirliği çerçevesinde de mobil hayvan hastanesini ilçelerde çiftçilerin hizmetine sunuyor.

 

ERZURUM POTANSİYELİ FAZLA OLAN İLLER ARASINDA

 

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi´ne bağlı Zootekni Bölümü´nde görevli öğretim üyeleri Sinan Kopuzlu, Şaban Çelebi ve Mehmet Akif Yörük´ün hazırladığı bir çalışmanın önsözünde, Erzurum´un küçükbaş hayvancılık potansiyeli ile ilgili şu tespitler yer alıyor: ?? Doğu Anadolu Bölgesinin siyasi, ekonomik ve kültürel merkezi olma özelliğini sürdüren Erzurum ilinde iklim ve ekolojik koşuların bitkisel tarım üretimini sınırlaması, rakımın yüksekliği, yem bitkisi üretiminin yapılması, geniş çayır-mera alanları ve bitki florasının zenginliği, doğal su kaynakları, hayvancılık kültürünün varlığı, çoğunlukla mera hayvancılığının yapılması ve sosyo-ekonomik olarak değerlendirildiğinde genelde hayvancılık ve hayvancılık içinde de küçükbaş hayvancılığın ön plana çıkmıştır. İlin toplam küçükbaş hayvan varlığı 717.843 baş olup Kuzey Doğu Anadolu bölgesi içindeki payı yaklaşık %19,3 civarındadır. İlin mevcut çayır mera alanları tam kapasiteyle kullanılması durumunda küçükbaş hayvan sayısının yaklaşık %59 oranında (567.262 baş) artırılabileceği ortaya konulmuştur. Çalışmada, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ve buna bağlı olarak yatırım imkanları dikkate alındığında, Erzurum ilinin çok sayıda güçlü yönlerinin olduğu ve buna bağlı olarak da yatırımcılara önemli fırsatlar sunabileceği ortaya konulmuştur. Yatırım ve yatırımcı için küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin zayıf yönleri değerlendirilerek gerekli iyileştirmeler için çözüm yolları ele alınmıştır. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde örgütlenme, eğitim, ürün çeşitliliği, ürün işleme ve dağıtımı, üretimde entegrasyon, pazarlama ve ürünün tanıtımı gibi genel konular ele alınıp hem kendi içinde hem de birbiriyle bağlantılı olarak birlikte değerlendirilip çözüm yolları ve politikaların geliştirilmesi açısından değerlendirilmiştir. Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin ilimizde geliştirilmesi ve yatırımcılar açısından bütün yönleriyle değerlendirilmesi için tüm özel sektör, devlet kurumları, birlikler, borsalar ve yetiştiriciler gibi paydaşların işbirliği yaparak önyargısız bir şekilde kısa ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi, bu hedefler için plan ve projelerin geliştirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.´´