Erzincan´ın hayvansal üretim sektörü için dev adım

Erzincan´ın hayvansal üretim sektörü için dev adım atıldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Erzincan´ın hayvansal üretim sektörü için dev adım


Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası, Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Erzincan Ticaret Borsası ve Erzincan Ziraat Odası birleşerek Erzincan Damızlık Hayvancılığı Geliştirme Anonim Şirketini kurdu. Kurulan şirketin yapacağı çalışmaların 2023 Yılında Erzincan ekonomisine katkısının yıllık 50 milyon TL´ye ulaşması hedefleniyor. Proje kapsamında Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası´nda tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantıya Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayati Gürkan, Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, Erzincan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Yapınca ve Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik katıldı. Toplantıda konuşan Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayati Gürkan "Erzincan ekonomisinin hiç şüphesiz en önemli ve en güçlü sektörlerinden birisi hayvansal üretimdir. İlimizdeki hayvancılığın geliştirilmesi, dışa bağımlılığının azaltılması, üreticiye uygun fiyatlı ve kaliteli gebe düve temini için ilimizin dört büyük sivil toplum kuruluşu olan Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası, Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Erzincan Ticaret Borsası ve Erzincan Ziraat Odası olarak Erzincan Damızlık Hayvancılığı Geliştirme Anonim Şirketini kurmuş bulunmaktayız. 2023 hedeflerine kilitlenen Türkiye´mizde kurmuş olduğumuz bu şirket ile, 2023 Yılında Erzincan ekonomisine katkısının yıllık 50 milyon TL´ye ulaşmasını hedefliyoruz. 
Kurmuş olduğumuz bu şirketin ekonomik getirisinden ziyade, ilimizin en önemli Sivil Toplum Kuruluşlarının bir araya gelmesi, bu kuruluşlar arasındaki birlik ve beraberlik ruhunu pekiştirmek için çok iyi bir fırsat olacağını düşünüyoruz. İş dünyasındaki motivasyonun ve şehre olan güvenin canlı tutulması açısından, bu birlikteliği çok önemsiyor ve hassasiyetle üzerinde duruyoruz.
Damızlık düve yetiştirme işi, hem ilimiz Erzincan, hem de Türkiye için ekonomik bir yatırımın ötesinde stratejik ve kritik bir alandır. Bildiğiniz üzere hayvansal üretimin en önemli girdisi üreticiye kaliteli ve ucuz gebe düve teminidir. Ülkemizde bu alanda ciddi bir açık bulunmaktadır. Gebe düve temininde yurt dışından her yıl binlerce gebe düve ithal ediyoruz. Bu paralar üreticimizden çıkmaktadır. Özellikle Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, üyelerine süt parası karşılığında banka kredisi ile gebe düve temin etmektedir. Yurt dışından ithal edilen gebe düve sayısını asgariye indirebilmemiz için yerli düve üretimine daha çok ağırlık vermeliyiz. Üretim gücümüz ve kabiliyetlerimiz ithal kıskacından mutlaka kurtarılmalıdır. Hedefimiz yerli ve milli üretimdir.
Bizler kâr amacı gütmeyen kuruluşlarız. Bu projeye ortak olan kuruluşların hiçbirinin bu projeden kâr beklentisi yoktur. İlk etapta 500 baş olarak tasarlanan tesisimizden elde edeceğimiz gelirlerin tamamını yine bu sektöre yatırarak istikrarlı bir şekilde büyümeyi ve ithalatı durdurmayı amaçlıyoruz. İlimiz genelinde sayısı 14 bine ulaşan tarımsal işletmelere, kaliteli düve teminiyle üretim ve istihdamın artırılması da bir diğer temel amacımızdır. İklim şartlarından dolayı ilimizde bitkisel üretim yılın tüm aylarında yapılamamaktadır. Bu nedenle köylerimizde özellikle genç nüfus mevsimlik olarak işsiz kalmakta ve tüm yıl çalışacağı bir iş bulmak için göç etmektedir. Oysa hayvancılık yılın tamamını kapsayan düzenli bir işkoludur. Biz STK´lar olarak hayvancılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusuna özel hassasiyet göstermekteyiz. Bunun yanında artan gelir seviyesi ve nüfus her geçen gün gıda ihtiyacını da artırmaktadır. Süt ve süt ürünleri ile kırmızı ette yaşanan gelişmeler hepimizin malumudur. Erzincan olarak gelecekte bu alanda hak ettiğimiz üretim ve gelir seviyesine ulaşmak, genç nüfusumuzu bu alanda istihdam etmek için gerekli çalışmalar doğrultusunda damızlık düve yatırımına odaklanmış bulunmaktayız.
Genel olarak buzağı ve düveler, doğum yapıp süt verene kadar üreticilerimiz için bakım açısından bir yüktür. Şirketimiz, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyelerinden veya başka bölgelerden temin edeceği, bakıma alınabilir kültür ırkı hayvanlarını işletmeye kabul ederek, burada 6 ay ile 1 yıl arası baktıktan sonra, arî işletme vasfı ile gebe düve olarak üreticilere satacaktır. Satış işlemi Borsa ortamında, ürünün gerçek değerinde ve rekabeti yansıtacak bir şeklide yapılacaktır. Ayrıca ari işletme statüsü kazanma imkanı olmayan küçük işletmelerdeki dişi hayvanlar, işletmeye kabul edilerek arîlik statüsü kazanacak ve gerçek değerinde satılacaktır.
Erzincan İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği´nin sektördeki başarısı, Ticaret Borsası´nın satış organizasyon gücü, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odası´nın üye organizasyonlarından gelen gücünü birleştirerek sürdürülebilir, krizlere dayanıklı, yerli ve milli bir damızlık üretim ve pazarlama organizasyonu oluşturulması sağlanacaktır. Uzun dönemde, ilimizin damızlık üretimi ve pazarlaması konusunda bir marka olması için gerekli tüm faaliyetler yürütülecektir.
Bizler bu yatırımla özel sektörün zarar korkusuyla girmek istemeyeceği riskli alanlara girmekte tereddüt etmeyiz. Bizim için hedef, hayvancılığın istikrarı ve Erzincan´ın kalkınmasıdır. Örneğin, bizler ?satabilir miyim´ endişesi ile holştayn yerine simental ırkı yetiştirme endişesi taşımayız. Üreticimizin hangi hayvana ihtiyacı varsa ona göre planlama yapar, o hayvanları temin ederiz. Çünkü bizim amacımız çok kâr elde etmek değildir. Bu, işletme zarar etsin anlamına gelmez. Sadece maliyetlerini kurtardıktan sonra kendisini çevirecek oranda kâr etmesi bizler için yeterlidir.
Bu kadar önemli ve kritik bir sektörde biz STK´ların seyirci kalması tabii ki düşünülemez. Özellikle Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bu işin temel aktörüdür. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası´da bu işin diğer paydaşlarıdır. Erzincan´ın geleceği için hep birlikte elimizi taşın altına koymak zorundayız. Erzincan için böyle bir çalışma içine girmekten de onur duyduğumuzu ifade etmek isteriz.
Bu birlikteliğin iyi bir başlangıç olması, daha büyük ve daha kapsamlı yatırımlara kapılar açması için her türlü zorluklara karşı birlikteliğimizden ve hedeflerimizden vazgeçmeyeceğimizi, hassasiyetimizi kaybetmeyeceğimizi, çocuklarımız için daha iyi ve daha yaşanabilir bir Erzincan için tüm gücümüzü ortaya koymaya kararlı olduğumuzu tüm üyelerimize ve Erzincanlılara duyurmak isteriz.
Projemizin başta Erzincan olmak üzere ülkemize hayırlı olmasını dileriz. Bu aşamada bizlere desteğini esirgemeyen Valimiz Ali Arslantaş Bey´e, tüm üyelerimize ve kamu kurumlarının değerli yöneticilerine teşekkürlerimizi sunarız." dedi.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı