Erzurum ?deprem riskine göre´ 3 bölgeye ayrılıyor..

Erzurum´un deprem haritası ve ilçelere göre deprem riski olan bölgeleri sizler için derledik. Verilere göre; Hınıs, Karaçoban, Tekman, Çat ve Aşkale, birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
   Erzurum ?deprem riskine göre´ 3 bölgeye ayrılıyor..

-ÖZEL-

 

Sinan AYDIN

 

İstanbul depremi, Türkiye´nin deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Büyük kısmı ikinci derece deprem bölgesinde olan ancak 1. Derece deprem bölgesinde de ikametleri bulunan Erzurum´da, her daim deprem riski altında olan bir il.

Erzurum´un deprem haritası ve ilçelere göre deprem riski olan bölgeleri sizler için derledik. Türkiye´de deprem bölgeleri içerisinde yer alan illerden birisi olan Erzurum, geçmiş yıllarda yıkıcı ve can-mal kaybına neden olan 3 büyük deprem yaşadı.

 

ERZURUM DEPREM RİSKİNE GÖRE 3 BÖLGEYE AYRILIYOR

 

Büyük depremlerin haricinde ortalama 3 şiddetinde depremlerin zaman zaman meydana gelmeye devam ettiği Erzurum, kendi içerisinde ?Deprem Riskine Göre´ 3 Bölgeye ayrılıyor. Erzurum ili deprem haritasında, Erzurum il ve ilçelerinin içinde bulundukları deprem kuşakları, aktif fay hatları, risk bölgeleri gösterilmektedir.

 

1.Derece Deprem Riski Olan Erzurum İlçeleri

 

Ankara Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığınca hazırlanan haritada turuncu renkte belirtilen Erzurum´un güneyinde yer alan bölgeler 1. derece riskli deprem bölgeler. Bu bölge içerisinde kısmen veya tamamen yer alan Erzurum ilçeleri ise;

1. Hınıs

2. Karaçoban

3. Tekman

4. Çat

5. Aşkale

 

2.Derece Deprem Riski Olan Erzurum İlçeleri

 

Ankara Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığınca hazırlanan haritada pembe renkte belirtilen Erzurum´un büyük bir kısmını içerisine alan bölgeler 2. derece riskli deprem bölgeler. Bu bölge içerisinde kısmen veya tamamen yer alan Erzurum ilçeleri ise;

1. Yakutiye

2. Palandöken

3. Aziziye

4. Karayazı

5. Pasinler

6. Horasan

7. Narman

8. Tortum

9. Uzundere

10. Olur

11. Oltu

12. Şenkaya

13. Köprüköy

 

3.Derece Deprem Riski Olan Erzurum İlçeleri

Ankara Deprem Araştırma Dairesi Başkanlığınca hazırlanan haritada sarı renkte belirtilen Erzurum´un kuzeybatısında yer alan bölgeler 3. derece riskli deprem bölgeleri.. Bu bölge içerisinde kısmen veya tamamen yer alan Erzurum ilçeleri ise;

1. İspir

2. Pazaryolu

 

ERZURUM´DA DEPREME HAZIR DEĞİL

 

Türkiye geneli deprem haritasına bakıldığında ise, Erzurum genel olarak değerlendirilerek turuncu renkli liste olan birinci derece deprem bölgesi olarak gösteriliyor. Son yıllarda kentsel dönüşüm anlamında bir canlanma olsa da, Erzurum´da birçok il gibi depreme hazır değil. Depreme dayanıksız binaların çok sayıda olduğu ilde,  kentsel dönüşümün istenilen seviyede ilerlememesinde en büyük etken olaraksa merkez dışında imar yapılması gösteriliyor. Erzurum´da özellikle, Yoncalık, Tebrizkapı, Sanayi ve Şehitler mahalleri, Süt evleri, Leblebici yokuşu olarak bilinen bölge ve Hasani Basri mahallesinin bir bölümü, acilen kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulan bölgeler olarak biliniyor.