Erzurum Patates Üretiminde 12. Sırada

Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve TÜİK verilerine göre, Türkiye patates üretiminde dünya genelinde 15. sırada yer alırken, Erzurum´un ise 12´inci sırada olduğu belirtildi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
   Erzurum Patates Üretiminde 12. Sırada

 

Sinan AYDIN

Verilere göre, Patates ülkemizin hemen her ilinde yetiştirilen, önemli bir kısmı iç pazarda tüketilen, sanayi için önemli hammadde olan, besin değeri yüksek endüstri bitkisi. Dünya´da patates üretimi yapan ülkeler içinde ilk sırayı Çin alıyor. Türkiye dünya patates üretiminde 15´inci sırada yer almaktadır. Üretimin yoğun olarak yapıldığı iller sırasıyla; Niğde, Nevşehir, İzmir, Bolu ve Afyonkarahisar´dır.

ERZURUM PATATES ÜRETİMİNDE 12´İNCİ SIRADA

Patates üretiminde Erzurum Aksaray, Bitlis ve Sivas ilinden sonra 12. Sırada yer alıyor. Erzurum´da özellikle Pasinler ilçesinde üretim yapılıyor. Patates ithalat ve ihracatı yok denecek kadar az. Patates, dünyanın hemen her ülkesinde üretildiği için ithalat ve ihracata konu olmayan üründür. Türkiye´de üretilen patates iç pazarda tüketilirken, önemli miktarda patates tohumu ithal edilmekte.

PATATESİN TARİHİ VE TÜRKİYE´YE GELİŞİ

Patates, orijini Türkiye olmayan nadir bitkilerden biridir. Yenidünya bitkisi olarak adlandırılan patates, Avrupa´ya ilk defa süs bitkisi olarak Güney Amerika´nın And Dağlarından gelmiştir. Ülkemize ise 150 yıl kadar önce Rusya ve Kafkaslar üzerinden doğu bölgelerimize, bir asır kadar önce de Avrupa üzerinden batı yörelerimize girdiği bilinmektedir. Bugün ise yurdumuzun hemen her yerinde yetiştirilebilmekle beraber özellikle Doğu ve Orta Anadolu Bölgelerimizde önemli durumda.

PATATESİN BESİN DEĞERİ

Patates, tahıllardan sonra insan beslenmesinde önemli bir paya sahiptir. Ucuzluğu, birim alandan fazla verim sağlaması, besin değerinin yüksek oluşu, sindirim kolaylığı, çeşitli şekillerde kullanılması ve her çeşit iklimde yetiştiği için tüm dünya ülkeleri tarafından da yetiştirilmekte ve tüketilmektedir. Patates yumruları yüzde 20-30 civarında nişasta, yüzde 2 civarında protein, B1, B2 ve C vitaminleriyle bazı mineral maddeleri içermektedir. Bütün bu özellikleriyle insan beslenmesinde önemli bir gıda kaynağı.