Erzurum´da en uzun bar denemesi

Tarihi kongrenin 100. Yılı kapsamında Erzurum´da en uzun başbar denemesi yapılacak.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Erzurum´da en uzun bar denemesi

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Erzurum Kongresinin 100. yılında, farklı bir rekor kırma denemesi yapılacak.  Erzurum Kongresinin 100. yıl etkinlikleri kapsamında Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü organizasyonunda gerçekleştirilecek etkinlikte, en uzun başbar rekor denemesi yapılacak. 23 Temmuz 1919 Erzurum kongresinin 100. yılı anısına, Erzurum Valiliği-Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu, Yakutiye Halk Eğitim Müdürlüğü ve Palandöken Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenecek olan ?Haydi Dadaşım Başbara´ etkinliğine, tüm Erzurumlular davet edildi. Davette, ??Bu mukaddes kentin kadir şinas tüm Dadaşlarını aramızda görmek bize onur verecektir´´ denildi. Başbar rekor denemesi, 6 Temmuz günü saat 13.00´da Havuzbaşı kent meydanı ile Cumhuriyet caddesi üzerinde yapılacak.

 

 

ERZURUM YÖRESİ HALK OYUNLARI

 

Erzurum, halk oyunları bakımından oldukça zengin bir bölgedir. Bu halk oyunları, gerek yurtiçi gerekse yurtdışında düzenlenen yarışmalarda önemli başarılar elde etmiştir. Bar olarak adlandırılan Erzurum´a özgü halk oyunları, aynı zamanda kadın ve erkek barları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

 

Erkek Barları

 

Erzurum yöresine ait halk oyunları arasında erkeklere özgü farklı bar çeşitleri yer almaktadır. Bunlar; Baş bar, Sekme, İkinci Aşırma, Koçeri, Nari, Dello, Temirağa, Tavuk Barı, Felek, Uzun Dere, Çingeneler, Yayvan, Haçner Bari ve Daldalar olarak adlandırılmaktadır.

 

Erzurum erkek barları kıyafetleri

 

Erkekler bar oynarken ?cistik? adı verilen ayakkabılar ve ?zığva? olarak bilinen uçkurlu, beli bol lacivert kumaştan yapılan kıyafetler giyerler. Zığvanın üzerine ise yine lacivert kumaştan yelek ve dik yakalı beyaz kıyafetler giyilir. Ayrıca bar oynayanın belini sıcak tutan, cep görevi gören iplerle dokunmuş kuşak yanında oyuncuların, gümüş köstek ve mendil gibi farklı aksesuarları oyunda kullanılan eşyaları da vardır. Mendil, Erzurum barlarında bir maharet işareti olduğu gibi oyunun ritmine ve psikolojine göre kullanılır.

 

Kadın Barları

Erzurum halk oyunları arasında sadece kadınlar tarafından oynanan barlar ise; Kavak, Çiftebeyaz Güvercin, Çember, Nari, Döne, Çarşıda Üzüm Kara, Sallama, Mendilimde kişmiş ile Bade Var, Deli Kız, Köylü Kızı ve Gelirem olarak adlandırılır.


Erzurum kadın barları kıyafetleri

 

Kadınlar bu oyunları oynarken bindallı giyerler ve Leçek adı verilen yazma takarlar. Ayrıca bar oynayan kadınların belinde gümüş kemer olur. Yine erkek barlarında olduğu gibi bazı aksesuarlar kullanırlar. Bu aksesuarlar; mendil, Oltu taşı kolyeler ve burma bileziklerdir.