Erzurum´dan Altın Çıktı!

Bazı bölgelerdeki Altın yatakları ve rezerv durumlarının değerlendirildiği araştırma raporunu göre; Narman ? Karadağ kompleksi içinde açılan galeri en verimli altın damarlarına sahip

Tarih: 01.01.0001 00:00
 Erzurum´dan Altın Çıktı!

-ÖZEL-

Sinan AYDIN 

1987 yılında İTÜ´deki Bilim Adamlarının hazırladığı bazı bölgelerdeki Altın yatakları ve rezerv durumlarının değerlendirildiği araştırma raporunu göre; Anadolu´da en büyük Altın rezervlerinin, Toros sıradağları içinde yer alan Bolkar Dağı ile Erzurum´daki Narman - Karadağ cevher kompleksinde olduğu saptanmış.  Topraklarımızda bulunan Altının çıkarılması, değerlendirilmesi ve zenginleştirilmesi için bir araştırma merkezinin kurulması da istenen bu raporu, 1988 ? 1990 yılları arasında zamanın ilgili Başbakanı ve Bakanları ile Maden Dairesi Genel Müdürlüğündeki yetkililere de sunulan bu raporda özetle şu verilere ulaşılmış?

 

ALTIN REZERVİ NARMAN´DA

 

Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere sahne olan Anadolu´da pek çok Altın eser bulunduğunu, bunun da topraklarımızda bol Altın olduğunun göstergesi olarak algıladıklarını araştırmalara bu noktadan hareket ederek başladıklarını belirten bilim adamları; Türkiye´deki Altın yataklarını Plaser tipi cevherler , Serbest Altın içeren cevherler, Sülfürlü minerallere bağlı cevherler ve Refrakter cevherler diye sınıflandırmışlar. Hazineler.wordpress.com adresinde yer alan bilgilere göre ise; Plaser tipi Altın cevherlerinin genellikle Manisa´nın Salihli ilçesi ile Hatay´ın Akıllı Çayı ve İstanbul´a çok yakın olan İğne adanın kumlarında bulunduğu saptanmış. Bu tür Altın cevherlerinin işlenmesinin kolay olduğu belirtilen raporda Hatay Kızıldağ´daki Altının mobilize olarak Akıllı Çayı ve Asi Nehrinin sularına karıştığı belirtilmiş. Erzurum Narman ? Karadağ kompleksi içinde açılan galeri en verimli altın damarlarına sahip?  Araştırmalar sonucu Çanakkale´nin Madendağ, Kartaldağ yöresi, Serçeler Terziler sahaları arasında yapılan incelemelerde Kuvars damarları içinde de zengin Altın cevheri bulunurken, Bilecik- Söğüt arasında uzanan Krom cevherleri içinde de ?Sarsma masa teknolojisi ? ile Altın elde edilebileceğine dikkat çekilmiş. Öte yandan Erzurum yöresinde Narman ? Karadağ kompleksi içinde açılan galerilerde en verimli damarlara rastlanmış ve tonda 25 gram gibi dünya ölçülerine göre yüksek sayılabilecek Altın tenörü tespit edilmiş. Türkiye´de işlenmesi en kolay Altın cevherlerinin başında gelen Serbest cevherlerin Bolkar Dağında yer aldığına işaret edilen araştırmada, Bolkarların Altınından Hititlerin de istifade ettiği görüşüne de yer verilerek, Bolkarlarda 354 bin 800 tonluk bir cevher alanı içinde bulunan Altının tonda 9 gram gibi çok yüksek verimlilikte olduğunun altı çizilmiş. Bu arada Bolkar rezervinin yaklaşık yüzde 75´ini oluşturan Yeşelli Mağarasından alınan numunelerin ise tonda 14.5 grama kadar yükselen zenginlikte olduğu tespit edilmiş. Bakır sülfüre bağlı Altın içeren cevherlerin Rize ? Çayeli, Ergani, Artvin, Yusufeli ve Esenderede yaygın olduğu, Kastamonu Kürede bakırlı pirit yatağında Altın olduğu saptanarak, Bakibaba , Aşıköy yataklarında da Dünya ortalaması olan tonda 2.5 gram Altın veren rezervlere rastlanmış.