İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başlıyor

Tarım ve orman Müdürü Osman Akar, şap aşılama kampanyası düzenleneceğini duyurdu. Müdürü Akar, geçen yıl 1.6 milyon şap aşısı yapıldığını açıkladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 İlkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başlıyor

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

Erzurum´un 20 ilçesinde 10 Şubat ? 15 Mayıs 2020 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak "Şap Aşılama Kampanyası" düzenlenecek. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: ??İlimizde Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında 2020 yılı ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası, 10 Şubat´ta başlayıp 15 Mayıs´ta sona erecek. Aşılama çalışmalarında 2 aydan büyük 820 bin büyükbaş hayvan şap hastalığına karşı aşılanacak. Şap hastalığı; salgın ve bulaşıcı, viral bir hayvan hastalığıdır. Şap hastalığının hayvan ölümlerine sebebiyet vermesinin yanı sıra, bu hastalık nedeniyle oluşan et, süt gibi verim kayıpları çiftçilerimizi ve ülke ekonomimizi olumsuz yönde etkilemektedir.

 

??YILDA İKİ KEZ ŞAP AŞISI YAPILMASI GEREKİYOR´´

 

Çok hızlı bir bulaşma ve yayılma gösteren şap hastalığının ve neden olduğu ekonomik kayıpların önlenmesi için büyükbaş hayvanların İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez şap hastalığına karşı aşılanması gerekmektedir. Hayvancılıktan beklenilen verimin alınabilmesi için bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele etmek büyük önem arz etmektedir. Yetiştiriciler tarafından hayvanlarına şap aşılaması mecburidir.

 

2019´DA 1.6 MİLYON ŞAP AŞISI YAPILDI

 

İlimizde 2019 yılında iki dönemde halinde 1.6 milyon şap aşısı yapılmıştır. Yetiştiricilerimizin şap aşılama kampanyası ile ilgili Müdürlüğümüzce yapılacak duyuruları dikkate almaları ve hayvanlarını şap hastalığından korumak için en etkin ve ucuz yöntem olan aşılama hususunda duyarlı olması gerekmektedir. Hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymayanlara idari para cezası uygulanacaktır. Tüm üreticilerimize hastalıktan uzak, bereket ve bol kazançlar diliyorum."