İşte Huma Kuşunu Ölümsüzleştiren Adamın Hayatı

Emsalsiz sesi ile türkü ve uzun havalara katkı sağlayan Mükerrem Kemertaş, 2 yıl önce aramızdan ayrıldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
 İşte Huma Kuşunu Ölümsüzleştiren Adamın Hayatı

-ÖZEL-

Sinan AYDIN

 

31 Mart´ta ölüm yıl dönümü olan Mükerrem Kemertaş, Erzurumlu Türk Halk Müziği Sanatçısı. İşte hep türkülere hayat veren adam olarak rahmetle anılacak olan Mükerrem Kemertaş´ın sanat hayatı. İzmir´de 31 Nisan 2018 yılında hayatını kaybeden ve 1 Nisan 2018 yılında toprağa verilen Türk halk Müziği Sanatcısı Mükerrem Kemertaş, ölümünün ikinci yılında sevenleri tarafından mezarı başında anıldı. Huma kuşu türküsü ile ölümsüz bir eser bırakarak aramızdan ayrılan Mükerrem Kemertaş, 1938 yılında Erzurum´da doğdu Müzik hayatı, 1956 yılında, özel bir gecede sahneye çıkmasıyla başladı ve 1960 yılında askerlik dönüşünde daha da yoğunlaşarak sürdü. 1961 yılında Erzurum Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği bünyesindeki Doğudan Sesler Topluluğu´na katıldı. Bu topluluğun TRT Erzurum Radyosu için düzenli aralıklarla hazırladığı programlarda beş yıl boyunca yer aldı. 1966 yılında açılan sınavı kazanarak Erzurum Radyosu´nda kadrolu sanatçı oldu. TRT Yurttan Sesler Topluluğu kadrosu içinde pek çok programda korist ve solist olarak görev aldı. 1970 yılında TRT İstanbul Radyosuna tayin olan Mükerrem Kemertaş, uzun yıllar çalışmalarını İstanbul´da sürdürdükten sonra 1985 yılında İzmir´e yerleşti ve TRT İzmir Radyosu´nda görevine devam etti.

 

 

EMSALSİZ SESİ İLE TÜRKÜ VE UZUN HAVALARA KATKI SAĞLADI

 

 

Sanat hayatı boyunca sayısız türkü ve uzun havanın tanınıp sevilmesine em

salsiz sesi ile katkı sağladı. Mükerrem Kemertaş, 2003 yılında TRT´den emekli oldu. Sayısız türkü seslendiren sanatçı bilhassa Erzurum ve çevresi türkülerini ve özellikle de?göç göç oldu göçler yola dizildi?, ?huma kuşu yükseklerden seslenir?, ?tutam yar elinden tutam?, gibi pek çok uzun hava, türkü, bar ve tatyan havası onun sesinden geniş kitlelere ulaştı. İzmir´de hayatını sürdürmekt iken 2018 yılının 31 Nisan tarihinde hayatını kaybetti. Mükerrem Kemertaş, İzmir´de toğrağa verilerek Erzurum dışında gurbette toprağa verilen değerler arasında yerini aldı.

 

 

Hulusi Seven tarafından derlenen aşağıdaki türküyü, ondan daha güzel söyleyen bugüne kadar çıkmamıştır.

 

 

Huma Kuşu Yükseklerden Seslenir,

Yar Koynunda Bir Çift Suna Beslenir.

Sen Ağlama Kirpiklerin Islanır,

Ben Ağlim ki Belki Gönül Uslanır.

 

Sen Bağ Olki Ben Bahçende Gül Olim,

Layıkmıdır Yanim Yanim Kül Olim,

Sen Bey Olki Ben Kapında Kul Olim,

Koy Desinler Buda Bunun Kuludur,

 

 

MÜKERREM KEMERTAŞ GIRTLAK KANSERİNDEN HAYATINI KAYBETTİ

 

 

Mükerrem Kemertaş, 1938 yılında Erzurum´da dünyaya geldi. 1985 yılında İzmir Radyosu´na atanmasıyla, ölümüne değin İzmir´de yaşamını sürdüren Mükerrem Kemertaş, üç çocuk ve iki torun sahibidir. Oğlu Tuncay Kemertaş da kendisi gibi Türk Halk Müziği sanatçısı ve icracısıdır. Birlikte söyledikleri pek çok eserin yanında son olarak da "Yadigar" adıyla bir kaset çıkartmışlardır. Sanat hayatına Erzurum Halk Oyunları Derneği´nin THM çalışmasına katılarak başladı. İlk defa 1956 yılında bir gençlik şöleninde sahneye çıkan sanatçı, o güne kadar Hırtızlı Hafız Celal, Çığılı İzzet, Celal Güzelses gibi ustaları yakinen dinleyebilme fırsatı buldu. 1960 yılında Erzurum Radyosu´nun açılması ve devamında 1961´de Doğudan Sesler Korosu´nun kurulmasıyla birlikte Seyfettin Sığmaz, Hulusi Seven, Fikret Tosuner ve Suat Işıklı nezaretinde, bu koroda korist ve solist olarak görev aldı.[1] Bu topluluğun TRT Erzurum Radyosu için düzenli aralıklarla hazırladığı programlarda beş yıl boyunca yer almıştır. Daha sonra, 1966 yılında açılan "Kadrolu Ses Sanatçısı" sınavını kazanarak Erzurum Radyosu´nda kadrolu sanatçı olmuştur. Bu dönemde Erzurum Radyosu´nda Ali Canlı, Mustafa Geceyatmaz, Kemal Karasüleymanoğlu, Fikret Karahan ve Talip Özkan´ın Şefliğinde Yurttan Sesler Korosu´nda çalışmaya başladı. İstanbul Radyosu THM Müdürü Nida Tüfekçi´nin isteği üzerine, 1970 yılından itibaren İstanbul Radyosu Yurttan Sesler Topluluğu´nda, Nida TüfekçiNeriman Altındağ TüfekçiAhmet YamacıYücel Paşmakçı´nın nezaretinde görevine devam etti.https://tr.wikipedia.org/wiki/M%C3%BCkerrem_Kemerta%C5%9F - cite_note-ReferenceA-1 Uzun havaları ustalıkla icra etmesiyle tanınan Mükerrem Kemertaş´ın, 1960´lı ve 1970´li yıllarda değişik firmalar adına yapmış olduğu çok sayıda plak ve kaseti mevcuttur. 1985 yılında İzmir Radyosu´na naklen atanan Mükerrem Kemertaş, emekli olduğu 2004 yılına kadar bu radyodaki çalışmalarını sürdürdü. Sahneye ilk çıktığı 1956 yılından günümüze kadar çok sayıda konserler de vermiş olan Mükerrem Kemertaş, emekli olmasına rağmen "sanatçının emeklisi olmaz" ilkesini doğrularcasına, müzik etkinliklerine katılarak sanat yaşamına devam etmiştir. Mükerrem Kemertaş, gırtlak kanseri nedeniyle tedavi gördüğü İzmir´de 31 Mart 2018´de yaşamını yitirdi.