24 yıldır Gazilik bekliyor

24 yıldır vücudunda taşıdığı kurşunu şahit gösterip, Gazi sayılmak istiyor?

Tarih: 01.01.0001 00:00
24 yıldır Gazilik bekliyor

 

Sinan AYDIN

Erzurumlu Mehmet Atalay, askerlik sırasında ateşlenen silah nedeniyle yaralandı. Vücudundaki kurşunla terhis olup hayatını devam ettiren 3 çocuk babası Atalay, 24 yıldır Gazi sayılmak için mücadele veriyor. Gazilik için başvuran ancak uzuvlarında sorun görülmediği için kabul edilmeyen Atalay, ?? Kurşun 24 yıldır içimde. Devletimin o şerefli madalyayı bana takmasını istiyorum´ diyor?

Vatani görevini 1994 yılında Bingöl´de yapan 6 çocuk babası Mehmet Atalay (44), askerliğinin neredeyse tamamını terörle mücadelede geçirdi. Atalay, Jandarma Özel Birliklerde komando iken operasyon emri ile birlikte TİM olarak yola çıktı. Zırhlı araç içinde seyir halindeyken arkadaşının silahı bilinmeyen bir sebeple ateş aldı. Silahtan çıkan kurşun, ilk olarak Atalay´ın ayağını deldi ve sekerek sağ baldırına girdi. Hemen hastaneye götürülen Atalay´ın baldırına takılan kurşun alınamadı. Vücudunda kurşunla yaşamaya başlayan Atalay, askerliğinin ardından kurşunun zararlarını görmeye başladı.

KURŞUNUN ZARARLARINI ZONRADAN GÖRDÜ

Vücudunda arsenik, nikel, sülfat gibi maddeler üremeye başlayınca hormenel bozukluklar başladı. Askerden önce doğan 2 çocuğunda herhangi bir hastalık bulunmazken, askerden sonra doğan 3 çocuğunda yüzde 50 görme engeli çıktı. En küçük çocuklarında ise henüz teşhisi konulamayan bir hastalık baş gösterdi. Herhangi bir uzvunda yüzde 40 engel olmadığı için Gaziliğini alamayan Atalay, hastalıkları nedeniyle çalışamaz duruma geldiğini söyledi. Oğlunun bakkal dükkanıyla ailesini geçindirmeye çalışan Atalay, sakat kalmak pahasına olacağı ameliyatı bekliyor.

TERHİS OLMADI, GÖREVE DEVAM ETTİ?

Askerde geçirdiği kaza sonrası terhisi kabul etmediğini ve 10 günlük raporun ardından yeniden birliğine katıldığını anlatan Mehmet Atalay, şunları söyledi; ?Askerde arkadaşımın kurşunu ile yaralandım. Hala nasıl olduğunu bilemiyoruz. Kaza sonucu mu yoksa kasti bir durum mu bilemiyorum. Komutanlarım beni terhis etmek istediler.  O zaman terhis olmak istemedim. Bir kere askerlik yapacağım dedim ve 10 günlük istirahatten sonra yeniden görevime döndüm. İlk başta kurşunu çıkarmadılar ama vücuduma çok fazla bir zorluğunun da olmayacağını söylemişlerdi. Ama askerliğim bittikten sonra birçok hastalık başladı.?

GAZİ SAYILMAK İSTİYOR

Gazilik için başvuru yaptığını ancak hiçbir sonuç alamadığını söyleyen Atalay, her geçen gün içten içe zehirlendiğini ve psikolojik sorunlar yaşadığını söyledi. Atalay, ?24 yıl geçti olayın üstünden. Çok büyük sorunlar yaşadım. Gazi olamadım ama bu güne kadar da çalışamadım. Vücut fonksiyonlarımı her geçen gün kaybediyorum. Ankara´da Mesleki Hastalıklar Hastanesine gittim. Nikel, sülfat, arsenik gibi birçok madde vücudumda çıktı. Kısacası her geçen gün zehirleniyorum. Midemde ve bağırsaklarımda kanamalar oluşuyor. Sürekli hastanede yatıyorum. Ayağa kalkıyorum ellerim titriyor çalışamıyorum. Herhangi bir uzvumda sorun görünmediği için devlet bana gazi demedi. O kurşun bana gelmeseydi arkamda bulunan mühimmatlar isabet edecek ve daha acı bir tablo oluşacaktı. Devletimizden Allah razı olsun.

?? EN BÜYÜK ŞAHİDİM İÇİMDEKİ KURŞUN´´

Tedavimiz için destek oldu ama o şerefli unvanı alamadık. Benim mesleğim dekorasyonculuktu. Durumum da gayet iyiydi ama hastalıklar başlayınca çalışamaz hale geldim. Birçok hastaneye gittim. Kurşunun çıkarılması durumunda felç kalma ihtimalimin çok yüksek olduğunu öğrendim. Ama eğer kurşun kalmaya devam da ederse çok daha içten içe olan bu zehirlenme hayatımıza mal olacak. Şu an sakat kalmayı göze alarak ameliyat olmak istiyorum. 24 yıldır kurşun içimde yaşıyorum. En büyük şahidim bu kurşun. Gazi sayılmak için mücadele veriyorum. Devletim o şerefli madalyayı bana taksın istiyorum? dedi.