3 asırlık Paşabey Konağı paşalar gibi ayakta

Üç Kümbetler ´in hemen yan tarafında bulunan ve günümüze kadar gelmeyi başarmış, türünün nadir örneklerinden olan 3 asırlık Paşabey Konağı, ziyaretçilerine Erzurum´un kültürel tarihini anlatıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
3 asırlık Paşabey Konağı paşalar gibi ayakta

Sinan AYDIN

Tarihi açıdan yüzlerce esere sahip olan Erzurum´da, günümüze kadar gelmeyi başarmış ve türünün nadir örneklerinden olan 3 asırlık Paşabey Konağı, ziyaretçilerine Erzurum´un kültürel tarihini anlatıyor. Üç Kümbetler ´in hemen yan tarafında bulunan tarihi Paşabey Konağı, Erzurum´un eski gelenek ve örflerini bir kez daha gözler önüne seriyor. Konakta ikamet eden Akgül Ailesi Fertleri, gelen ziyaretçilere rehber olarak yapı hakkında bilgiler veriyorlar.

OLDUKÇA İLGİ GÖRÜYOR

Konak içerisinde tarihi saat, para, kılıç, masa, sandalye, koltuk takımları, Erzurum´a ait geleneksel mutfak ve ev malzemelerin sergilenmesi de, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Akgül ailesi, Erzurumluları ve şehre yeni gelmiş öğrencileri konağa davet ederek, ?Bu konak Erzurum´un malıdır. Öğrenciler, Erzurumlular gelip ziyaret etsin. Burada bir tarih, örflerimiz, geleneklerimiz yatıyor. Bu konak Erzurum´u temsil ediyor.? dediler. 300 yıllık bir tarihe sahip olan Paşabey Konağı, günümüzde Akgül Ailesinin himayesinde Üç Kümbetler karşısında bulunuyor. Belli bir süre aile tarafından kullanılan konak, Turizm Bakanlığı fonu ile pencerelerinde restorasyon işlemi gerçekleştiriliyor.

KONAKTA HAREMLİK VE SELAMLIK VAR

Konak hakkında bilgiler veren aile fertleri, şunları söyledi: ?Giriş kapısında iki tokmak var. Bu tokmaklardan büyük olan erkeğe, küçük olan kadınlara aittir. Erkeklere ait tokmak çalarsa kapıyı erkek, kadınlara ait olan çalarsa kadınlar kapıyı açarmış. Kapıdan girişte iki tane merdiven var. Bunlardan biri erkeklere, diğeri kadınlara aittir. Yani haremlik ve selamlık var. Binada, 10 oda ve toplam 99 kapı ve pencere var. Odalardan birinin tavanı, 9 motif işlemeden yapılmış. El işçiliği ile kıl testerelerle yapılan tavan ceviz ağacından işlenmiş. Kadınların harem odası olarak kullandığı oda, çift kapıdan oluşuyor. Bunun nedeni erkek sesi kadına, kadın sesi erkeğe gitmesin diye. Bu konak Erzurum´u temsil ediyor. Erzurum´un yaşantısı, gelenekleri, örfleri bu konakta mevcuttur. Vatandaşlarımız gelip ziyaret etsinler. Oturup çay içelim sohbet edelim. Kimseden maddi bir beklentimiz yok.?

BU KONAK ERZURUM´UN SİMGESİ

Yapının sahibi Akgül ailvsi fertleri, halka hizmet sunduklarını ve böyle bir eserin kendi ailesine ait olmadığını, Türk halkının ortak malı olduğunu söylediler. Aile,  ?Bu yapı 300 yıllık bir tarihe sahip. Dedelerimizden bizlere kadar geldi. Bu konağın bize ait olduğunu söylemiyoruz. Bu konak hepimizin ortak malıdır. Erzurum halkı gelip ziyaret etsin. Eski geleneklerimizi, yaşantımızı görsünler? dediler.