5 yılda 200 bin parsel yenilendi

Kadastro İl Müdürlüğü, teknik yönden yetersiz olarak belirlenen haritaların yenileme çalışmalarını sürdürüyor. Son 5 yıldır 200 bin civarında parseli yenilediklerini kaydeden Kadastro İl Müdürü Hakkı Yetişir, bu yıl yaklaşık 22 bin parselin ihale edildiği

Tarih: 01.01.0001 00:00
5 yılda 200 bin parsel yenilendi

 

Nesrin Çetinkaya

Teknik yönden yetersiz olan haritaları yenileme çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini dile getiren Kadastro İl Müdürü Hakkı Yetişir, son 5 yılda yaklaşık olarak 200 bin parseli yenilediklerini belirtti. Erzurum´da yaklaşık 1 milyon 223 bin parselin bulunduğunu söyleyen Yetişir, bu yıl 22 bin civarında parselin ihale edilerek yenileme çalışmalarının yapıldığını kaydetti. 22 bin parselin yenilenme projesinin 2018 yılının Temmuz ayında biteceğini ifade eden Yetişir, hedeflerinin ihale aşaması bittikten sonra 50 bin parseli güncelleyerek, 1 yıl içinde vatandaşın hizmetine sunmak olduğunu belirtti.

MEGSIS SİSTEMİ İLE VATANDAŞLAR RAHATLIKLARA ARAZİLERİNE ULAŞABİLİYOR

MEGSIS sistemi ile dünyanın neresinde olursa olsunlar vatandaşların sistem üzerinden kolaylıkla arazilerine, parsellerine ulaşabildiklerini kaydeden Yetişir, ?Erzurum´da 20 ilçemizde Bin 250 tane mahallemiz var. Yaklaşık olarak 1 milyon 223 bin de parselimiz var. Bizim Mekânsal Gayrimenkul sistemi yani MESGSIS denilen bir sistemimiz var. Elde edilen verilerin hepsini oraya aktarıyoruz. Vatandaş Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün web sayfası üzerinden parsel sorgulama bölümünden kendi mülkiyeti ile ilgili geometrik olarak uydu üzerinde tüm bilgilerini görebilir. Tapu bilgilerini girmek kaydı ile dünyanın neresinde olursa olsun vatandaşlar MESGSIS üzerinden arazilerinin durumuna, parsellerine rahatlıkla erişebilirler? dedi.  

TEKNİK YÖNDEN YETERSİZ HARİTALAR YENİLENİYOR

Teknik yönden yetersiz haritaların yenilerek vatandaşın hizmetine sunulduğunu kaydeden Yetişir, son 5 yılda yaklaşık 200 bin haritanın yenilendiğinin altını çizerek, ?Bunların yanı sıra eski kadastro çalışmalarında 1950-1960´larda yapılan kadastrolarda bazen teknik yönden yetersiz olan haritalarımız olabiliyor. Bunlarla ilgili de son 5 yıldır yaklaşık 200 bin tane parseli yenilemeye çalıştık. Bu yıl ise şuan elimizde 20 tane mahallenin yaklaşık 22 bin parselini yenile çalışması müteahhit tarafından yapılıyor. Hedefimiz yaklaşık 50 bin parseli bu yıl, yani bir yıl içinde güncelleyip hizmete sunmak. İhale ettiğimiz 20 bin parselin projesi 2018´in 7´inci ayında bitiyor. 50 bin parselimiz de ihale edildiği zaman bu yıl yapıp teslim edeceğiz. Yine bizim Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün DSİ ve Tarım Müdürlüğünün arazi toplulaştırma projeleri var. Bizim bu verileri sağlıklı bir hale getirip onların projelerine sunmak için bir de onlara yönelik hazırlıklarımız var. DSİ, Karayolları, belediye ve diğer kamu kurumlarının arazi ile ilgili yapmış oldukları çalışmalar teknik olarak bizim kontrolümüzden geçiyor, tabi bize yönelik kontroller bunlar. Haritalarımıza, çalışmalarımıza uygun mu diye? diye konuştu.

LİSANSLI HARİTA BÜROLARI

Erzurum´da bulunan 2 tane lisanslı harita bürosunun vatandaşın isteğine göre ölçme, yer gösterme gibi işlemleri Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü adına gerçekleştirdiklerini söyleyen Yetişir, ?Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz lisanslı haritaları büroları kurdu ve Erzurum´da 2 tane lisanslı harita bürosu var. Bu bürolar müdürlüğümüz adına aplikasyondur, cins değişme, yer gösterme gibi çalışmaları vatandaşın talebine karşılıyor. Bir nevi ölçü işlerimizi bir dışarı verdik. Bizim onayımızdan sonra işlemlerini gerçekleştiriyorlar. Arazi ile ilgili konularda tüm kurumlarla işbirliğimiz diyaloğumuz var? ifadelerini kullandı.