6 milletvekilini garanti altına alan Erzurum SINIRLARIN ÖTESİNİ GÖRMELİ

Milletvekili sayısının 600´e yükselmesini GÜNEBAKIŞ´a yorumlayan Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı A.Mustafa Güvenli, ciddi göç vererek milletvekili sayısı 5´e düşme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Erzurum´un, 6 milletvekilini bu yasayla garanti alt

Tarih: 01.01.0001 00:00
6 milletvekilini garanti altına alan Erzurum  SINIRLARIN ÖTESİNİ GÖRMELİ

Nesrin ÇETİNKAYA

Erzurum Sivil Toplum Platformu Başkanı A. Mustafa Güvenli, önümüzdeki dönem 600 milletvekiliyle milletin temsil edilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, yapılan son nüfus sayımına göre Erzurum´un milletvekili sayısının 5´e düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, çıkan bu yasayla kentin 6 milletvekiliyle temsilinin garanti altına alındığını vurguladı. Güvenli, ?TBMM´de milletvekili sayısı 600´e çıkmasaydı, Erzurum vekil sayısı kesin 5´e düşecekti. Türkiye nüfusu artık 80 milyona ulaştı ve Erzurum şuan 760 binde. 80 milyonluk Türkiye´de, 760 bin nüfuslu şehiriz. Yaptığımız hesaplamalarda vekil sayımızın nüfusa oranla 5´e düşeceği gerçeği vardı. Şimdi bu sorun ortadan kalkmış oldu? dedi.

Erzurum´un milletvekili sayısını 5´e düşürecek oranda göç vermesinin kendisini derinden üzdüğünü kayda geçen Güvenli, 1946 seçimlerinde Erzurum´un TBMM´de ki 450 koltuğa rağmen 11 milletvekiliyle temsilini hatırlatarak, ?Erzurum 1946 seçimlerine 11 mebus gönderdiğinde mecliste toplam sandalye sayısı 465´ti. Yani o gün 550 olsaydı matematiksel olarak 13 vekil ediyordu. Veya Türkiye nüfusu 40 milyon iken Erzurum´un 1 milyona yakın nüfusu vardı, yüzde iki buçuklardan geldik zaten o 465´in içerisinde ki 11´de bunu teyit ediyor. Şimdi ise yüzde 1´nin altına düşmekten bahsediyor olmak beni derinden üzüyor. Ve bu düşüş son 5 senedir de, 10 senedir de, 15 senedir de, 20 senedir de devam ediyor? diye konuştu.

Göçün önünün alınmasında ekonomik anlamda kentin sıçrama yapması gerektiğine işaret ederek, Erzurum´un 4 ülkeye 300 km mesafede olduğunu belirten Güvenli, sınır ötesi ticaretin önemine dikkat çekti.

KALKINMANIN YOLU, MEVCUT NÜFUSUN KORUNMASINDAN GEÇİYOR

Erzurum´un bir yandan beyin, bir yandan da sermaye göçü verdiğini dile getiren Güvenli, kalkınmanın yolunun mevcut nüfusun korumasından geçtiğini kaydetti.

Mevcut nüfusun korunması için verilecek en önemli teşvikin Vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu işveren payı indirimi olduğuna dikkat çeken Güvenli, bugüne kadar çıkarılan teşvik programlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, ?Daha önce de belirttiğim üzere şunu söylemek istiyorum, Gömlek farklı, beden farklı. Biz bunu hep yaşadık. Maalesef bu doktorun hastayı dikkatli muayene etmeden yazacağı reçeteye veya hiç kontrol etmeden yazacağı reçeteye benziyor.? dedi

?KENDİ HALKININ DURMADIĞI BİR YERE YATIRIM YAPMAM´

?Eğer Erzurum kalkınacaksa ilk önce mevcut nüfusu korumak lazım.? Diyen Güvenli konuşmasını şöyle sürdürdü: ?Bir kere şunu hep gözden kaçırdık, yıllardır hep altını ısrarla çizmiş olmama rağmen. Eğer burası kalkınacaksa ilk önce mevcut nüfusu korumak lazım. Geçmişte Sakıp Sabancı´nın Atatürk Üniversitesi´nde kendine sorulan soruya vermiş olduğu çok anlamlı bir cevap vardı. ?Erzurum´a yatırım yapar mısınız?´ sorusuna, ?Kendi halkının durmadığı bir yere yatırım yapmam´ cevabını vermişti. Eğer burada bir şey olacaksa ilk önce mevcudu korumak lazım. Bir yandan beyin, bir yandan sermaye göçü veriyoruz ve mevcut gidiyor. Biz yerine ne getirebiliriz hesabını yaparken, hiçbir netice alamıyoruz, alamayız da. Mevcudun korunması için de burada herkese yansıyacak en önemli teşvik, Vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu işveren payı indirimidir. Bunu yıllardır hep söyledik. Bir kere Erzurum´da, Kars´ta, Iğdır´da vergi oranı İstanbul, İzmir, Kocaeli ile aynı olmamalı. Geçmişte böyle değildi bu ve sonra bütün Türkiye eşitlendi. Bölgelere göre bir düzenleme yapılmalı. Bir şeyin daha altını çizerek söylemek istiyorum: Doğu´yu kalkınma da üçe bölüyorlar. Güneydoğu, Ortadoğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu. Bunlardan kişi başı gelir seviyesi en düşük olan bölgesi Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi, yani burası. Güneydoğu´nun kişi başı geliri bu bölgenin yaklaşık yüzde 60 üstünde ve birde buradaki kayıt dışı orada ki ile mukayese edilemez. Her ikisi kayıt altına alınsa o yüzde 60 iki katına çıkar. Görmek lazım. O yüzden ilk önce mevcudun korunması gerekiyor? ifadelerine yer verdi.

ERZURUM ARTIK KAFASINI KALDIRMALI VE SINIRLARIN ÖTESİNİ GÖRMELİ

Devletin her şeyden önce, mevcut nüfusu koruyacak teşvikleri bir an önce çıkarması gerektiğini vurgulayan Güvenli, Erzurum´un komşu ülkeler ile yapacağı sınır ticaretinin önemine değindi.  

Komşu ülkeler ile sınır ticareti geliştirilmeden Erzurum´un kalkınamayacağını belirten Güvenli, ?Öncelikle Erzurum artık kafasını kaldırıp komşu ülkelerini görmek zorunda. Eğer Erzurum komşu ülkelerini keşfedemezse kalkınamaz. Yani 300 kilometre ötede 4 tane ülke var ki, bu söz bana aittir. Artık bunu görmeden bu şehir kalkınamaz.  Bakın örnek vermek gerekirse Gaziantep´in çıkış noktası Halep ve Şam´dır. Bugün Halep, Şam´a bir şey satamıyor. Halep die bir şehir yok ama artık 144 ülke var. Bu da Gaziantep´i etkilemiyor. Erzurumlu müteşebbis sınırların ötesini görmeden bu şehir kalkınmaz. Devletin de buraya her şeyden önce, burada ki mevcudu koruyacak teşvikleri mutlak, artık bir an önce çıkarması gerekiyor. 15 yıldır teşvik konuşuluyor, ama ortada pozitif bir şey yok. Teşvikten dolayı Erzurum´a kuruldu diyebileceğimiz,100 kişi çalıştıran bir fabrika yok. 100´ün üstünde işçi çalıştıran küçük ölçekli bir üretim merkezinden bahsedemiyorsak bunu görmek zorundayız. Devletin mevcudu koruyacak teşviki çıkarması gerekiyor. Erzurum´un da artık kafasını kaldırıp sınırların ötesini görmesi lazım. Eğer koşu ülkelerle başta ticari ilişkiler gelişirse turizm gibi birçok unsurda bunun devamında gelecektir, devamında bölge ciddi anlamda kalkınır. Bundan 40 sene önce Antep, Erzurum kadar büyük veya gelişimle değildi, fakat bugün Ankara´nın doğusunda ki en büyük sanayi merkezi. Bu somut bir örnektir? şeklinde değerlendirmelerde bulundu.