600 binin üzerinde büyükbaş hayvanının aşılaması yapıldı

İl Gıda Tarım ve Hayvanlık Bakanlığı tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan 2017 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında Erzurum´da yaklaşık 600 binin üzerinde büyükbaş hayvanının aşılaması yapıldı. Şuanda yüzde 93´lere varan aşıla

Tarih: 01.01.0001 00:00
600 binin üzerinde büyükbaş hayvanının aşılaması yapıldı

Nesrin Çetinkaya

2017 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele Programı kapsamında Erzurum´da Sonbahar döneminde Şap, Yumrulu Deri Hastalığı, LSD, Şarbon, Kuduz ve Koyun-Keçi Vebası hastalıklarına karşı aşılama çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini kaydeden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Akar, yıllık olarak yaklaşık 2 milyon 100 civarında aşılama, 2 buçuk milyon civarında ise  sağlık taraması yaptıklarını kaydetti.

Erzurum´un besilik erkek materyal açısından Türkiye´yi besleyen ana illerden biri olduğunu belirten Akar, bu noktada hayvan hastalıklarına dikkat edilmemesi durumunda, hastalıkların ülke içine yayılabileceğine dikkat çekti. Şuanda yaklaşık 600 binin üzerinde büyükbaş hayvanın aşılamasının yapılarak yüzde 93´ün üzerinde bir oran yakaladıklarını dile getiren Akar, ay sonuna kadar yüzde 100´lere, yüzde 110´lara varılmasının amaçlandığını ifade etti.

HAYVAN HASTALIKLARI NOKTASINDA ERZURUM KİLİT NOKTA

Hayvan hastalıklarının dikkate alınmaması noktasında birçok hastalığın Erzurum´dan Türkiye´ye yayılabileceğine değinen Akar, ?Erzurum geçmişte hastalıkla anılan illerdendi ama son 2-3 yıldır çok şükür hastalıklarımız kontrol altına alındı? vurgusunda bulundu.

Yıllık olarak yapılan aşı ve sağlık kontrolü oranlarına değinen Akar, ?Hayvan sağlığının önemsenmemesi durumun burada ki hastalıkların tüm Türkiye´ye yayılması anlamına gelir. Bu bağlamda Erzurum kilit bir yerdir. Yıllık olarak şimdiye kadar yaklaşık 2 milyon 100, 2 milyon 200 bin civarında aşılamamız oluyor. Bunların yanında 2 buçuk milyon civarında da sağlık taramamız oluyor. İlkbahar ve sonbahar döneminde olmak üzere Şap olarak yılda 1 Milyon 300 bin aşılama yapıyoruz. Erzurum geçmişte hastalıkla anılan illerdendi ama son 2-3 yıldır çok şükür hastalıklarımız kontrol altına alındı. Yılda asgari 4 kez ahırlara girmek durumundayız, zorundayız.  Sizin aracılığınızla çiftçilerimizden de şu ricada bulunmak istiyorum; köylere, sahaya gelen ekiplerimize mutlaka yardımcı olmalarını ve hayvanlarını mutlaka aşılamalarını istiyoruz. Bu bağlamda da gerçekten mesai memnunu gözetmeden çalışıyoruz. Bunu çok önemsiyoruz, çünkü bu Türkiye´yi ilgilendiren bir konu. Buradan hastalıklı hayvanın ülke içine gitmesi söz konusu olabilir, çünkü biz besilik erkek materyal açısından Türkiye´yi besleyen ana illerden birisiyiz. Bu bağlamda çok yoğun sevkimiz var. Dikkat edilmediği takdirde hayvan sevki ile birlikte hastalık sevki de gerçekleşecektir. O yüzden hayvan sağlığını çok önemsiyor ve üzerinde duruyoruz.  Şuanda yaklaşık olarak 600 binin üzerinde büyükbaş aşılaması yaptık. Yani oran yüzde 93´ün üzerinde. Ay sonunda yüzde 100´lere, yüzde 110´lara tekrarlarla birlikte varacağımızı düşünüyoruz? diye konuştu.

?HAYVAN HAREKETLERİ VE SİRKÜLASYONUNUN FAZLA OLDUĞU BİR MERKEZİZ?

Büyükbaş hayvan varlığı ile Erzurum´un Türkiye´de 2´inci sırada yer aldığına işaret eden Akar, ilin hayvan hareketleri ve sirkülasyonunun fazla olduğu bir merkez olması nedeniyle başta şap olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu aşılama çalışmalarına büyük önem verildiğine dikkat çekti.

Akara, açıklamalarını, ?Bakanlığımız tarafından ülke genelinde uygulamaya konulan 2017 yılı Hayvan Hastalıkları İle Mücadele Programı kapsamında İlimizde sonbahar döneminde; Şap, Sığırların Nodüler Ekzantemi (Yumrulu Deri Hastalığı, LSD), Şarbon, Kuduz, Sığır Brucellozu ve Koyun-Keçi Vebası hastalıklarına karşı aşılama çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. İlimiz ekonomisinin ve halkın önemli geçim kaynağı olan hayvancılığın daha sağlıklı ve yüksek verimli yapılması büyük önem taşımaktadır. Erzurum özellikle büyükbaş hayvan varlığı bakımından önemli merkezlerinden biridir. Dolayısıyla da hayvan hareketleri ve hayvan sirkülasyonunun fazla olduğu bir merkez olması nedeniyle başta şap olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu aşılama çalışmalarına büyük önem verilmektedir. İlimizde 687 bin Büyükbaş, 796 bin Küçükbaş hayvan bulunmaktadır. İlimiz Büyükbaş hayvan sayısı açısından Ülkemizdeki Büyükbaş hayvan varlığının yüzde 4,7 si ile Türkiye?de 2´inci sıradadır. Küçükbaş hayvan varlığının yüzde 1,86 ile 22´inci sıradadır? şeklinde sürdürdü.

SALGIN VE ZOONOZ HASTALIKLARIYLA MÜCADELE

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde büyük verim kayıplarına neden olan salgın ve zoonoz hastalıklarıyla mücadele programının yoğun ve etkin bir şekilde devam ettiğini dile getiren Akar, ?İlimizde şu ana kadar; başta Şap, LSD, Şarbon, Sığır ve koyun keçi Brucellozisi olmak üzere toplam 2,1 milyon adet koruyucu aşılama yapılmıştır. Özellikle ciddi verim kayıplarının başlıca sebebi olan şap hastalığına yönelik 2017 yılı ilkbahar döneminde 670 bin adet aşılama çalışması gerçekleştirilmiş olup, Halen devam eden sonbahar dönemi aşılama çalışmalarında şu ana kadar 620 bin adet aşılama gerçekleştirilmiştir. Koruyucu aşılama ve Rapel aşılama çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Diğer taraftan; 0-4 aylık Buzağılara yönelik olarak şimdiye kadar 70 bin adet sığır brucellozisi koruyucu aşılama çalışması yine Sığırların Nodüler Ekzantemi (Yumrulu Deri Hastalığı, LSD) hastalığına yönelik 540 bin adet, Koyun keçi vebasına yönelik 190 bin adet, Şarbon Hastalığına yönelik 50 bin adet koruyucu aşılama çalışması yapılmıştır? diye konuştu.

"ERZURUM HASTALIKLA ANILAN BİR İL OLMAKTAN ÇIKMIŞTIR?

Erzurum´da bulunan 72 işletmeye yılda en az 4 kez ziyaret gerçekleştirilerek yaklaşık 2 buçuk milyon sağlık taraması yapıldığını belirten Akar, ?İlimizde bulunan toplam 72 bin adet işletmeye yıllık en az dört ziyaret gerçekleştirilerek toplamda yaklaşık 2,5 milyon adet sağlık taraması yapılmıştır. Aşılama çalışmaları sürecinde il ve ilçe Müdürlüklerimizce İl genelinde tüm büyükbaş hayvan varlığı aşılanacaktır bu süreçte yetiştiricilerimizin hastalıklarla mücadele için hayvanlarını aşılatmaları ve aşılama kampanyasına duyarlı olmaları, ülkemiz hayvancılığı açısından büyük önem arz etmektedir. Artık İlimiz Hayvan hastalıkları açısından hastalıkla anılan bir il olmaktan çıkmıştır? ifadelerine yer verdi.