Akademisyen sanatını çöpten çıkarıyor

Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Gürsoy Solmaz, boş zamanlarında çöpten topladığı karton, lastik paspas ve ahşap atıkları ile fotoğraf çerçevesi yapıyor. Yardımcı Doçent Doktor Gürsoy Solmaz, hobi olarak çektiği d

Tarih: 01.01.0001 00:00
Akademisyen sanatını çöpten çıkarıyor

 

 

Sinan AYDIN

dalanıyor. Bu kapsamda derslerden arta kalan zamanlarında Üniversite kampüsü ve yakın semtlerdeki çöpleri karıştırıp karton kutu, ahşap malzeme ve eskimiş lastik paspas toplayan öğretim üyesi Gürsoy Solmaz, temin ettiği malzemeleri Fakültedeki odasına götürüp çerçeve yapmaya koyuluyor. Çektiği fotoğrafların boyutuna göre banyolarda kullanılan lastik paspastan parça kesen Yardımcı Doçent Doktor Gürsoy Solmaz, aynı ebatlarda karton kesiyor. Kartonu fotoğrafın arkasına yerleştirerek sert zemin oluşturan Öğretim üyesi, paspastan kestiği parçaları da fotoğrafın dört bir kenarına yapıştırarak fotoğraf çerçevesi yapıyor. 5 dakikada bir çerçeve yapan Solmaz, çöplerde paspas atığı bulamadığı zaman ise, malzemecilerden temin ettiğini söylüyor. 

´´GERİ DÖNÜŞÜM OLSUN DİYE ÇÖPTEN TOPLUYORUM´´ 

Bugüne kadar bine yakın çerçeve yaptığını belirten Akademisyen Gürsoy Solmaz, ´´ Fotoğraflarımın çerçeve maliyetini en aza düşürmek için böyle bir yola başvurdum. Geri dönüşüm olsun diye de atık malzemeleri çöpten topluyorum. Amacım bunu yaparken gençlere ve çevremdekilere yol gösterici olmak, onları yönlendirmek. Bu şekilde hem uğraşımızı zenginleştirmiş oluyoruz, hem de o zenginliğimizi üretime çeviriyoruz´´ dedi. En büyük hobisinin fotoğraf çekmek olduğunu ifade eden 3 çocuk babası Gürsoy Solmaz, ´´ Paspastan çerçeve yapmak evde otururken aklıma geldi. Ortaya çıkardığım el sanatını sonraları geliştirdim. Karton malzemeyi ilk zamanlar dışarıdan alıyordum. Sonradan baktım ki bizim çöplerimiz de istediğim boyutta ve her renkte karton var. Çöpten toplamaya karar verdim. Ahşaptan da çerçeve yaptığım zamanlarda ahşap atıklarını da yine çöpten ya da Üniversitemizin atölyelerinden temin ediyorum. Yaptığım çerçevelerin büyük bölümünü öğrencilerime ve arkadaşlarıma hediye ettim. Yılda bir-iki defa çektiğim fotoğrafları yaptığım çerçevelerle bütünleştirip sergi açıyorum´´ ifadelerini kullandı. 

´´MİLLİ EKONOMİYE FAYDALI İŞ YAPIYORUM´´ 

´´Hem yeni bir el sanatı ortaya çıkardım, hem de fotoğrafçılık hobimi yüksek maliyetten kurtarıp neredeyse sıfıra düşürdüm´´ diyen Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Gürsoy Solmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: ´´Her ne kadar da çöp malzemesi gibi gözükse de, bu milli ekonomidir. Kartonu, paspası ve ahşap atıklarını alsam para ödemek zorunda kalacağım. Çöpten topladıklarımı yapacağım işte kullanacağım için aynı zamanda yararlı hale getirmiş oluyorum. Benim yapacağım iş ile ilgili geri dönüşüm oluyor. Bence ben milli ekonomiye faydalı iş yapıyorum. Öğrencilerime yaptığı el sanatını tavsiye ediyorum. Boş zamanlarını değerlendirmek isteyen ev hanımlarına, emeklilere, yaşlılara ve gençlere tavsiye ederim. Bu işi atölyeye ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz. Bu tarz çalışmalar dünyanın değişik yerlerinde vardır. Bizim ülkemizde de vardır ama sanıyorum ki paspastan ve kartondan çerçeve yapmak belki biraz özgündür dersem doğru olur.´´ Gürsoy Solmaz, yaptığı çerçeveli fotoğrafları zaman zaman Fakültenin koridorlarında sergileyerek öğrencilerin beğenisine sunuyor. İlgi gösteren öğrencilerine ise, çerçeveleri nasıl yaptığına dair bilgiler aktarıyor.