Ata Sporu Cirit Erzurum’da yaşatılıyor

Cirit maçları Erzurum’da tutkuya dönüşmüş durumda...

Tarih: 21.09.2022 09:58
Ata Sporu Cirit Erzurum’da yaşatılıyor

Talha KOCA

Erzurum’da hemen her hafta sonu düzenlenen cirit müsabakalarına vatandaşlar büyük ilgi gösteriyor. Cirit o kadar seviliyorki, bırakın maçları antrenmanlar da dahi birçok zaman cirit sahası doluyor. Erzurum cirit sahasında düzenlenen küçük çaplı müsabakalar, asırlık geleneğin yaşatılmasını sağlıyor.

NİYAZİ DEDE  15 YAŞINDAN BERİ CİRİT OYNUYOR

65 yaşındaki cirit oyuncusu ve at terbiyecisi Niyazi Kaya, 15 yaşından beri at binip, cirit oynadığını belirtiyor. Eskisi gibi cirit oyuncusu yetişmediğinden yakınan Niyazi dede, nadir olarak gençlerin cirit oynamaya ve öğrenmeye heves ettiğini söylüyor. Kaya, Ata Sporu Cirit oyununu yaşatabilmek ve sürdürülebilmek için daha fazla destek istiyor. Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar  getirip günümüze dek ulaştırdığı cirit, Erzurum’da özellikle köyde yaşayan vatandaşların vazgeçilmezi olmuş durumda.

CİRİT MAÇLARI İÇİN LİG BİLE KURULDU

Yaz-kış demeden Erzurum halkının oynayıp devam ettirdiği ve vatandaşların da ilgiyle takip edip seyrettiği cirit maçları, Türkiye’nin ilk cirit stadyumu olarak bilinen Erzurum Cirit Sahası’nda oynanıyor. Cirit müsabakaları, Erzurum'un yanı sıra Kars, Erzincan ve Bayburt’ta da büyük ilgi görüyor. Bu illerde ve çevre illerde oluşturulan takımlar arasında Ligler kurularak şehir içi ve şehir dışı olmak üzere cirit müsabakaları düzenleniyor. Atlı Spor Kulüpleri şehirler arası turnuvalarda hem kendi illerini temsil ediyor, hem de ata sporunu yaşatıyor.

DADAŞLAR CİRİTİN ANA VATANININ ERZURUM OLDUĞUNU SAVUNUYOR

Türk milletinin asırlar boyunca atlı veya atsız savaş oyunlarına büyük ilgi gösterdiği bilinmekte...Dünyada ilk olarak at yarışlarına başlayan Osmanlı’da ilk at yarışları 1326 yılında gerçekleştiği bilinmekte ve Orta Asya Türkleri’nin her hafta at yarışları ve cirit oyunları düzenlediği söylenmekte. Orta Asya’dan geçerek Erzurum’a yerleşen ve Tuna Kıyılarına kadar uzanan cirit ilk olarak Erzurum’da ilgi görüp, benimsenmiş ve sevilerek coşkuyla oynandığı Erzurum da halk arasında asırlardır sürdürülen muhabbetler arasında yerini almakta ve Erzurum halkı Ata Sporu Cirit’in  ana vatanının Erzurum olduğunu savunmakta.