Atatürk Üniversitesi Türkiye´nin en büyük 2. kampüsüne sahip

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Atatürk Üniversitesi Türkiye´nin en büyük 2. kampüsüne sahip

-ÖZEL-

 

Sinan AYDIN

 

Kuruluş Kanunu´nun Resmi gazetede yayınlanma tarihine göre altıncı, yapılış tarihine göre Türkiye´nin en eski yedinci üniversitesi olan Atatürk Üniversitesi, 2018-2019 eğitim öğretim sezonuna start verdi. 200 bini aşan öğrencisiyle Türkiye´nin köklü Üniversiteleri arasında yer almayı başaran Atatürk Üniversitesi´ne ait kampüsün, Türkiye´nin en büyük ikinci kampüsü olduğu ortaya çıktı. Sunduğu imkanlar ve verdiği eğitim kalitesi ile çıtayı her geçen gün yükselten Atatürk Üniversitesi, dünya çapında projeleri ile de adından söz ettirmeyi başarıyor. Üniversite, öğrencisi ile Erzurum esnafının da adeta can damarı?

 

İŞTE ATATÜRK ÜNİVERSİTESİNİN KURULUŞ HİKAYESİ VE BİLİNMEYENLERİ?

 

Atatürk Üniversitesi´nin kuruluş hikayesi ve bilinmeyenlerini ise 6 maddede şöyle sıralayabiliriz:

 

1.Talimatı Atatürk verdi

Doğu´da üniversite kurulmasına yönelik ilk defa1937 yılında ifade edilir ve 12 yıl aradan sonra 1 Kasım 1950 çalışmalar başlar. Atatürk, 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclis´inde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu´da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki çalışmaları başlatma talimatı vermişti. Atatürk´ün ölümünün ardından bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten sonra konu; 1 Kasım 1950´de 3.Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından Büyük Millet Meclisi´nin açılışı nutkunda tekrar gündeme getirildi. Bu uyarı üzerine, 2.Menderes Hükümeti konuyu programına alarak, Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteler bürosu ?Doğu illerinde bir yüksek öğretim ve kültür merkezi vücuda getirilmesi? hususunda çalışmaların başlatılmasını istemiştir. Yapılan çalışmalar neticesinde Erzurum´da Atatürk Üniversitesi 7 Haziran 1957 tarihinde resmen kurulmuş olur.

 


2. Türkiye´nin en büyük ikinci kampüsü

Erzurum kent merkezine yer alan Atatürk Üniversitesi kampusu 3000 dekar alana kurulmuştur ve kampus içerisinde 850.000 m2 kapalı alan bulunmaktadır. Erzurum ovasının büyük bir kısmını kaplayan üniversite arazisi, Türkiye´nin en büyük ikinci kampüsüdür. Türkiye´nin ilk planlı kurulan kampusu olma özelliğine sahiptir.

 

3. Doğu´nun ilk üniversitesi

Ankara, İstanbul ve İstanbul Teknik Üniversitelerinden seçilen 15 üyeli bir "Doğu Üniversitesi Teknik Komisyonu", merkezi Van´da, fakülteleri değişik illerde olacak Doğu Üniversitesi´nin kurulmasını önerdi. 1954 yılında çıkarılan 6373 Sayılı Kanunla bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi, merkezinin ise Erzurum olması kararlaştırıldı.


4. Atatürk Üniversitesi yerleşke planı proje yarışması sonucu elde edildi

Amerika Birleşik Devletlerinden davet edilen heyetin 1955 yılında hazırladığı raporda Erzurum´da kurulacak Üniversitesinin Amerika´da başarılı bir geçmişi olan ?Land Grand´ tipi bir bölge üniversitesi olması önerilmiş; bu önerinin ışığında Erzurum´da 43000 dekarlık arazi üniversite için tahsis edilmişti. Yerleşke planı, 1955 yılında tamamlan uluslararası proje yarışması sonucu elde edildi.


5. Temelini Cumhurbaşkanı Celal Bayar attı

Üniversitenin temeli, istimlak edilen arazi üzerinde zamanın Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tarafından Erzurum Kongresi´nin 38. yıldönümü olan 23 Temmuz 1957 tarihinde atıldı. Yerleşke inşaatı 1955-1970 arasında sürdü.


6. İlk öğretim faaliyetlerine Şair Nef´i Ortaokulu binasında başlandı

Üniversite 17 Kasım 1958 tarihinde Şair Nef-i Ortaokulu binasında Ziraat ve Fen - Edebiyat Fakülteleri ile öğretime başladı. İki fakültede 135 öğrenci ile öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi, günümüzde 210 binin üzerinde öğrenciye sahiptir.