Atatürk Üniversitesinde tarım öğretiminin 173. yıl dönümü kutlaması

Türkiye´de Tarım Öğretiminin 173. Yıl Kutlama Programı Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezinde yapıldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Atatürk Üniversitesinde tarım öğretiminin  173. yıl dönümü kutlaması

 

Nesrin Çetinkaya

Ülkelerin tarımsal kalkınmasında ve nüfusunun güvenli bir biçimde beslenmesinde tarımsal eğitim-öğretimin özel bir önemi olduğuna dikkat çeken Erzurum il Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması için yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini belirtti.

TARIMSAL EĞİTİM-ÖĞRETİMİN ÖNEMİ

Küreselleşen dünyada tarım sektörünün dikkatle izlenmesi, desteklenmesi ve taşıdığı önem nedeniyle rekabet edebilirliğinin sağlanması gerektiğini ifada eden İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, ?Bir ülkenin tarımsal kalkınmasında ve nüfusunun güvenli bir biçimde beslenmesinde tarımsal eğitim-öğretimin özel bir önemi vardır. Tarım sektörü; istihdam ve ihracat olanağı sağlama, üretim değeri oluşturma, gelir kaynağı ve endüstriye ham madde sağlama ve ulusal beslenmeye katkı sağlama gibi pek çok temel konuda dünyadaki stratejik önemini korumaya devam etmektedir? diye konuştu.

TÜM PAYDAŞLARIN BİLİNÇLİ VE ORTAK HAREKET ETMESİ ŞART

Akar konuşmasını şöyle sürdürdü; ?Bu gün dünyadaki sorunların başında dünyada nüfus artışına karşın tarımsal ürünlerde yeterli artışın sağlanamaması ve insanların yeterli ve sağlıklı gıdaya erişememesi gelmektedir. Tarım yapılabilecek alanların nüfus artışına göre çoğaltılması mümkün olmadığına göre, mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması, yeni teknolojilerin kullanılması gerekmektedir. İşte bu bağlamda tarımsal eğitim, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bunun için de tarımda Eğitim-Öğretim, araştırma, yayım, yayın, istihdam, yatırım, pazarlama, üretim ve destekleme gibi zincirin halkalarını oluşturan bütün konularda tüm paydaşlara büyük sorumluluk düşmektedir. Tüm paydaşların bilinçli ve ortak hareket etmesi gerekmektedir.? dedi.
Programa; Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Ercişli, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanvekili Hüseyin Koçak, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül, akademisyenler, çiftçiler ve öğrenciler katıldı.

Yapılan konuşmalarının ardından 2018 yılında profesör, doçent ve yardımcı doçent unvanı alan öğretim üyelerine belgeleri verilerek akademik giysilerini giydirildi.