Atatürk Üniversitesi´ni 3´üncü Nesil Üniversite hedefine İlahiyat Fakültesi taşıyacak

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sinan Öge, Atatürk Üniversitesi´nin 3´üncü nesil üniversite hedefine ulaşma noktasında İlahiyat Fakültesinin önemine dikkat çekerek, faaliyetlerin bu doğrultuda ilerlediğini kaydetti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Atatürk Üniversitesi´ni 3´üncü Nesil Üniversite hedefine  İlahiyat Fakültesi taşıyacak

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Fakülte hocalarının şehirde birçok sivil toplum kuruluşunun organizasyonunda sohbetler, konferanslar, konuşmalar yaptıklarını belirten Dekan Öge, halk ile üniversiteyi birleştirme konusunda ilk adımı attıklarını paylaştı.

FAKÜLTE TÜRKİYE´DE BİRÇOK İLAHİYATÇI´YI YETİŞTİRMİŞ

Ülke kapsamında fakültenin önemli bir yere sahip olduğuna değinen Öge, ?Üniversitemizin en eski, en köklü fakültelerinden birisidir, İlahiyat Fakültesi. 1971 yılında İslami İlimler Fakültesi ismiyle kurulmuş, daha sonradan 1981´de yeni binasıyla şuan ki mevcut haliyle İlahiyat Fakültesi ismini alarak hizmetlerini sürdürmüştür. Tabi o zaman fazla İlahiyat Fakültesi yoktu, Türkiye´de 2-3 yerde vardı sadece.  Bu nedenle Türkiye´de ki birçok ilahiyatçıyı yetiştirmiş bir kurumdur üniversitemiz ve fakültemiz. Pek çok üniversitenin kuruculuğunu yapmış ve yahut kurucu hocaları bizden gitmiş, bu anlamda da çok saygın bir fakülteye sahibiz. Bugünde yine aynı şekilde gerek hoca donanımı, gerek öğrenci sayısı itibariyle hem üniversitemiz açısından önemli bir fakülte hem de ülkemiz açısından hatırı sayılır fakültelerimizden birisi. Fakültemiz üç temel bölümden oluşmaktadır. Temel İslam Bilimler, Felsefe ve Din Bilimleri ve birde İslam Tarihi ve Sanatları. Dolayısıyla ders içerikleri, hoca profilleri ve hizmetleri de bu üç alanda devam etmekte? diye konuştu.

YENİ YÖNETİMLE BİRLİKTE YENİ HEDEFLER

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak yeni yönetim ile birlikte yeni hedefler koyarak 3. Nesil üniversite olma yolunda faaliyetlere başladıklarını belirten Dekan Öge, ?Biz yaklaşık 6 aydır yeni yönetimle birlikte hem üniversitemiz hem fakültemiz elbette ki yeni hedefler koyduk ve bu noktada faaliyetlere başladık. Fakültemizin zaten sosyal anlamda birde doğası gereği ilahiyat olduğu için hizmetleri vardı. Ama üniversitemizin yeni Rektörümüzün de ana hedeflerinden birisi 3. Nesil üniversite. 3 nesil üniversitenin en önemli ayağı ise üniversitenin şehir ile işbirliği içinde olması. Şehre doğrudan katkı yapan üniversite olması demek bir anlamda...  Bu ayağın en önemli fakültelerinden birisi biziz aslında. Çünkü hem biraz daha kolay hem de konusu gereği toplumla ile iç içe olması gereken bir fakülte. Bizde bu noktada ciddi faaliyetlere başladık. Fakülte hocalarımız şehirde pek çok sivil toplum kuruluşunun organizasyonunda sohbetler, konferanslar, konuşmalar yapmakta. Örneğin şu ilk dönemim bir istatistiğini çıkardık. Yaklaşık 5 ay içerisinde şehirde 200 civarında konuşma yapmışız. Yani bu çok ciddi bir rakam... Bunun içerisinde tabi bazı hocalarımızın haftalık periyodik konuşmaları var onun dışında münferit konuşmalar. Bu ciddi bir katkı sağlar diye düşünüyoruz? ifadelerine yer verdi

ÜNİVERSİTE İLE HALKI BİRLEŞTİRME HUSUSUNDA İLK ADIMI ATTIK

Sivil toplum kuruluşlarının organizasyonlarında yapılan konuşmaların, sohbetlerin yanı sıra halk ile üniversiteyi birleştirme kapsamında sohbetler verdiklerini kaydeden Dekan Öge, ?Pazar günleri sabah namazlarında Mehmet Sait Kotku Cami´nde namazı müteakiben fakülte hocalarımız konuşma yapmaktalar. Böylece üniversite hocalarıyla halkı birleştirme, dini doğrudan ilahiyat fakültelerinin anlatması şeklinde ki beklentiye de karşılık vermek için ilk adımı atmış olduk. Çünkü bu süreçte malumuz 15 Temmuz´dan sonra bu tür tartışmalar çok yapıldı. Yani dini söylemi böyle belli grupların, belli ideolojilerin eline bırakmamak lazım, aksi halde istismara sebebiyet veriyor. Diyanet´in, ilahiyat fakültelerinin buna biraz el atması lazım. Toplumun dini algılarına sahip bilgilerle oluşturulması lazım diye haklı bir beklenti. Bizde bu sorumluluk çerçevesinde hem dediğim diğer faaliyetler sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan, hem de bu faaliyet fakültemizin topluma halka doğrudan hizmetinin önemli unsurlarından birisi? dedi.

ÖĞRENCİ KALİTEMİZİ ARTTIRMAYA YÖNELİK CİDDİ ÇALIŞMALARIMIZ VAR

Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayarak, fakülte hocalarının okullarda da eğitimler, seminerler vermesini sağladıklarını belirleten Dekan Öge öğrenci kalitesinin artması içinde ciddi gayretler verdiklerini söyledi.

Bunun dışında Diyanet ve Müftülükle de protokollere ima attıklarını belirten Dekan Öge, ?Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzaladık. Dolayısıyla okullara hocalarımızın giderek eğitim vermesi, seminerler düzenlemesi şeklinde. Diyanet ve müftülükle bazı protokollere imza attık. İlçe müftülerinin eğitimi, imamların, vaizlerin eğitimi ya da eğiticilerin eğitimi şeklinde bunlara yönelikte faaliyetlerimiz başladı ve devam edecek. Bu şekilde hem paydaşımız olan Milli Eğitim, Diyanet, Müftülük hem sivil toplum kuruluşları hem de bireysel hocalarımızın faaliyetleriyle halkımıza yönelik çok ciddi katkılar sunma niyetindeyiz. Bunlar dediğimiz gibi fakültemizin sosyal boyutlarıydı. Bunu dışında fakülte içerisinde de eğitim öğretimin kalitesinin artırılmasına yönelik ciddi yapılanmalarımız var. Öğrencilerimize yönelik ekstra çalışmalarımız ve takviye programlarımız var. Ayrıca Diyanet Vakfı ile birlikte bir proje şuanda uygulamaya geçireceğiz. Diyanet Vakfı kızlardan ve erkeklerden 10´ar öğrenci seçerek onların barınma ihtiyaçlarını ücretsiz karşılayacak. 5 yıl boyunca onlara burs vererek, fakülte derslerine ilaveten ekstra programlar uygulayacak. Bu da öğrenci kalitemizi artırmaya yönelik çok ciddi bir girişimdir? ifadelerini kullandı.