Atlı hafızlar, 484´üncü ´Binbir Hatim´ duasını başlattı

Erzurum´u doğal afetlerden korumak için 483 yıl önce Pir Ali Baba tarafından başlatılan ´Binbir Hatim´ geleneğini bu yıl da devam edildi. Atlara binen 4 hafız, Pir Ali Baba türbesinden yola çıkarak şehrin dört bir tarafında Kuran okumaya başladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Atlı hafızlar, 484´üncü ´Binbir Hatim´ duasını başlattı


Merkez Palandöken ilçesine bağlı Dutçu köyündeki Pir Ali Baba´nın türbesinde düzenlenen törene Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Müftü Vekili Celal Büyük ve çok sayıda davetli katıldı. Karla kaplı türbeye protokolle birlikte giden vatandaşlar Müftü Vekili Celal Büyük´ün okuduğu dualara amin diyerek 484´üncü ´Binbir Hatim´ duasını başlattı.
Programın açılış konuşmasını yapan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ?Erzurum´un geçmişinden gelen güzel bir adeti yeniden başlatmak üzere burada toplanmış bulunuyoruz. Bir yandan da bugün bu hizmeti başlatan Pir Ali Baba´nın kabri başında bulunuyoruz. Güzel bir gelenek başlatarak ülkemizin ve milletimizin Erzurum´un bekası için her türlü afetlerden korunması adına Binbir Hatim geleneğini başlatmış. Bizde bu güzel geleneği bugün buradan devam ettiriyoruz? dedi.
Kuran´ı Kerim´in insanlar için hem şifa hem de rahmet olduğunu ifade eden Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, ?Kuran´ı Kerim insanlar için hem bir şifa hem de rahmettir. 500 yılı aşkın önce Pir Ali Baba Erzurum´da Erzurumlu insanlar için beladan afetten ve musibetten koruması için Kuran´ı Kerim mi Binbir Hatim olarak başlatmış ve Erzurumlularda bu geleneği o günden bu güne kadar devam ettirmişlerdir? diye konuştu.
?İslam dünyasında göz yaşı ve kan hakimdir?
İslam dünyasında göz yaşı ve kanın hakim olduğunu söyleyen Vali Azizoğlu, ?Karın yağdığı bu Pir Ali Baba türbesinin önünde bütün dünyaya şunu ifade etmek istiyoruz ki bütün İslam dünyasında göz yaşı ve kan hakimdir. İnşallah aralık ayının bu son haftasından Binbir Hatim ile bütün bu kan ve gözyaşı da İslam coğrafyasında sona erer. Halep´te de ağlayan insanlarımızın inşallah gözyaşları diner. Yemende katledilen insanlarımızın da inşallah bugün sıkıntıları biter. Bütün İslam coğrafyası bugün bu güzellikle şimdiki gibi yerin bembeyaz olduğu kadar yeni bir başlangıca başlarlar? şeklinde konuştu.
Lala Paşa Camisi imam hatipi Hafız Emrullah Kaçar´ın Kuran´ı Kerin okumasının ardından atlı hafızlar, Pir Ali Baba´nın yaşadığı dönemde hafızlarla at üstünde Kuran´ı Kerim okuyarak şehri dolaşması canlandırdı. Törene katılanlara sıcak salep ikram edildi. Kentteki tüm camilerde sabah namazında din görevlilerinin ve halkın katılımıyla başlayan ´1001 Hatim´ geleneği, 13 Ocak Cuma 2017 günü Ulu Cami´nde erkek cemaate, 14 Ocak 2017 Cumartesi saat 09.00´dan itibaren de yine Ulu Cami´nde kadınlara okunacak hatim duasıyla sona erecek. Geçen 13 Ocak 2016´da 24 bin 973 hatim okunmuştu.
´Pir Ali Baba Başlatmış´
Erzurum merkeze bağlı Dutçu Köyü´nde yaşayan Pir Ali Baba "Eğer her yıl 1001 hatim okursanız Allah bu memleketi özellikle zelzeleden (depremden) korur" diyerek geleneği başlatır. Pir Ali Baba ayrıca, sahibi bulunduğu 8 köyden 4´ünün gelirinin tamamını 1001 hatmin okunması için vakfeder. Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar süren 1001 hatim geleneğinde zaman zaman aksamalar olur. Erzurum´da babasının ölümü üzerine 26 yaşında Müftü olan Muhammet Sadık Solakzade (1882- 1960) ile birlikte hiç aksatılmadan hatim okunur.


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı