Başhekim Adaş'tan hatırlatma dozu açıklaması: 'Yoğunluk var, poliklinik sayımızı arttırdık'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayılarının son günlerde 40 kat arttığını açıklarken hastanelerde de hatırlatma dozu yoğunluğu yaşanıyor.

Tarih: 21.07.2022 14:01
Başhekim Adaş

Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, “Her iki hastanemizde de talep arttı. Aşılamada yoğunluk var, vatandaş yoğun ilgi gösteriyor, poliklinik sayımızı arttırdık. Bu hastalığın öldürme riski, ağır geçirme riski var, basit önlemleri elden bırakmasınlar” dedi.

Covid-19 ile mücadelede son günlerde vaka sayılarında yükseliş yaşanırken, Sağlık Bakanlığı tarafından 50 yaş üstüyle risk grubundakiler ve son aşıları üzerinden 6 ay geçen kişiler için hatırlatma dozu tanımlandığı duyurulmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vaka sayılarının son günlerde 40 kat arttığını açıklarken, uyarıların ardından çok sayıda vatandaş hastanelerde aşı yoğunluk oluşturdu. Bu çerçevede Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız veya Alo 182 üzerinden aşı randevusu alan vatandaşlar Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ne geldi. Kimi tekerlekli sandalyede gelen vatandaşlar randevu saatlerinin gelmesiyle aşılarını oldu. Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin bağlı olduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş da salgın ve aşılama süreçlerine ilişkin bilgi verdi.

“Her iki hastanemizde de talep arttı”

Covid-19 vakalarında meydana gelen yükselişe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin bağlı olduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, “Bayramdan 1-2 hafta önce kıpırdanma ve yükselmeler başladı. Zaten bunu çevremize baktığımızda hepimiz fark ediyoruz. Bunların az bir kısmı hastaneye yatmak için geliyor, gene de çok az bir kısmı da yoğun bakım için geliyor. 6'ncı dalga öncesi özellikle birinci ikinci dalgalara bu benzemiyor. Benzememesinin birkaç nedeni var; birincisi virüsün mutasyon geçirmesi, ikinci sebebi de aşılamanın çok iyi bir şekilde yapılması. Toplumun büyük bir kısmı aktif bağışıklık da geçirdi, pasif bağışıklık yapılarak aşılama da olunca toplumun yaklaşık yüzde 60-70 kesimi bağışık olarak gözüküyor. Dolayısıyla bu da hastalığın daha hafif geçmesini sağlıyor. Her iki hastanemizde de talep arttı, zaten biz bunu daha önce de gördük. Bakanlık aşılamayı açtığı zaman ilk etapta çok yoğun bir talep oluyor. Aşı hatırlatma dozu olarak bu tehlikeyi sisteme hatırlatıyor. Aşının zamanını çok geçirenler özellikle 1 yılı bulmuşsa bana göre aşı mutlaka olması lazım. Ben her zaman şunu diyorum; aşı insanlık tarihinde en fazla hayat kurtaran bir buluştur. Aşıdan korkmamak lazım, nasıl influenza aşıları her sene ya da belirli periyodlarla tekrarlanıyorsa bu aşı da bu şekilde” şeklinde konuştu.