?Bizde dur durak yok´

Erzurum Eğitim Bir Sen 2 No´lu Şube Başkanı Mustafa Karataş, sendika bünyesinde yaptıkları çalışmaları GÜNEBAKIŞ´a değerlendirdi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
?Bizde dur durak yok´

Nesrin Çetinkaya

Erzurum´da 20 ilçenin tamamında örgütlenerek, aktif bir şekilde hizmet verdiklerini dile getiren Eğitim Bir Sen 2 No´lu Şube Başkanı Mustafa Karataş, gidilmeyen-görülmeyen kurum, köy ve okul kalmayacak şeklinde ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirtti. Eğitim-öğretimin yanı sıra sosyal hayata yönelik olarak yaptıkları çalışmalara da değinen Karataş, sendikacılık anlayışları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eğitim Bir-Sen olarak sadece erkekler boyutunda değil kadın kolları ve kadın komisyonları boyutuyla da alanda hayırlı hizmetler vermeye gayret ettiklerini kaydeden Karataş, bunun karşılığını da toplumdan ve çalışanlarından aldıklarını söyledi.

15 Temmuz hain darbe kalkışması sonrasında insanların sivil toplum örgütlerine daha mesafeli yaklaştığına dikkat çeken Karataş, ?Kanunen var olan bir kuruluşa üye olmak ya da olmamak suç teşkil etmiyor. Asıl olan şey burada yaptığınız işi kanunlar çerçevesinde yapıp yapmadığınızdır? diyerek yanlış algıların kırılmasını istedi.

?7 BİN 156 ÜYESİ OLAN BİR SENDİKAYIZ?

Mayıs 2017 mutabakatı itibari ile 7 bin 156 üyelik bir sendika olduklarını dile getiren Karataş, ?Öncelikle GÜNEBAKIŞ Gazetesi olarak sendikamızı ziyaret ettiğiniz ve bize böyle bir fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyorum. Sizin aracılığınızla sendikamız bünyesinde yapılan çalışmaları Erzurum kamuoyuna duyurmuş ve paylaşmış olacağız. Eğitim- Bir Sen sendikamız şuanda 20 ilçenin tamamında örgütlenmiş, kadın komisyonlarımızla birlikte çalışmalarını sürdüren ve bu anlamda ilçe bazında özellikle eğitim öğretim, sosyal hayata yönelik ne tür katkılarımız olur hususunda bir araya gelip, kafa yorup, somut örnekler ortaya koyan bir teşkilat anlayışına sahibiz. Mayıs 2017 mutabakatı itibari ile 7 bin 156 üyesi olan bir sendikayız? dedi.

20 İLÇENİN TAMAMINDA AKTİF HİZMET

20 ilçenin tamamında faal bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan Karataş, ?20 ilçemizin tamamında da aktif olarak görev yürüten bir sendikayız. Bu sadece zeminin bu anlamda imkânlarından kaynaklanmıyor. Gitmediğimiz okul, gitmediğimiz köy, gitmediğimiz kurum kalmayacak şekilde ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Birebir temas noktasında bir araya gelmediğimiz ya da gidip görüşmediğimiz, bize taleplerini, tekliflerini iletmeyen veyahut da bizim mevcut bilgileri paylaşmadığımız bir kutum bırakmayacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tabi bunu yaparken özellikle yapıcı eleştirilerle, arkadaşlarımızı dinleyerek, bu arkadaşlarımızın taleplerini alarak ve azem ölçüde yardımcı olarak sendikacılık yapmaktayız. Aslında böyle bir sendikacılık anlayışımızın da ne derece doğru iş yaptığımız, üye sayımızın artmasıyla ve bu noktaya gelişimizle doğru orantılı olarak ortaya çıkarıyor? diye konuştu.

?ÖRGÜTLENME HAK KAZANIMINDA ÖNEMLİ BİR KÖŞE TAŞIDIR?

Sendika çalışmaları kapsamında yaptıkları çalışmaları paylaşan Karataş, ?Biz, bizim dışımızda ki sendikacı arkadaşlarımızı karalamadan, onlarla aynı işi yaptığımızı bütün alanlarda paylaşarak, 4688 sayılı yasa nispetinde üye olmayan herksin üyelik hakkı olduğunu, kimsenin kimseyi herhangi bir şekilde zorlamaya tabi tutmadan insanları kendi hür iradeleri ile bir sendikaya üye olmak ya da üyelikten çıkmak gibi haklarının olduğunu söyleyerek, örgütlenmenin hak kazanımında nemli bir köşe taşı olduğunu anlatıyoruz. Başkalarını karalamıyoruz ya da başkaları üzerinden sendikacılık yapmıyoruz. Kendi yaptıklarımızı aynı zamanda yapamadıklarımızı anlatıyoruz.  Yapamadıklarımız noktasında alandan destek, güç, katkı sağlamasını istiyor ve arkadaşlarımızın bu noktada ellerini ellerimizin üzerine koymalarını talep ediyoruz. Yan yana gelen birilerinin oluşturduğu bereketten faydalanmamız gerektiğini söylüyoruz ve bu anlamda da ciddi destek görüyoruz? ifadelerini kullandı.

SENDİKA ÇALIŞMALARI

Şehre yönelik olarak yaptıkları çalışmalar ve hizmetlerle de ayrıca ön plana çıktıklarını kaydeden Karataş, ? Sayı, yetki olarak şuanda Erzurum´da sıkıntısı olmayan, arkadaşlarımızın teveccühü ile de sürekli yetkiyi elinde bulunduran bir sendikayız. Sadece ekonomik katkı elde noktasında ki çalışma ve gayretlerimizle değil, aynı zamanda şehrimize yönelik çalışmalarımız ve hizmetlerimizde de ön plandayız. Özellikle daha önceki yıllarda Bir Konu Bir Konuk adı altında her hafta düzenlemiş olduğumuz toplantılarımız çok önemli bir boşluğu dolduran toplantılardı. Eğitim Fakültesinden, farklı bölümlerden getirdiğimiz hocalarımızdan, Milli eğitimden gelen arkadaşlarımızla aldığımız desteklerle eğitime önemli katkılar sunacak toplantılar yaptık.  Bunların haricinde ilimizde özellikle çalışan arkadaşlarımıza yönelik olarak çalıştaylar düzenledik. Bu çalıştaydan elde ettiğimiz raporları genel merkezimize ilettik ve bunlar genel merkezimizin aracılığıyla gerekli Bakanlığa ve ilgili birimlere ulaştırıldı? şeklinde konuştu.

YAZAR ÖĞRENCİ BULUŞMALARI

Öğrencilere kitap dağıttıklarını bu kitaplardan tahlil yapmalarını istediklerini söyleyen Karataş, aynı zamanda kitabın yazarı ile de öğrencileri buluşturduklarını belirterek, ?Daha önce yazarlarla, öğrencilerimizi buluşturma projelerine imza attık. Bu kapsamda kitap aldık, öğrencilerimize dağıttık, öğrencilerimiz okudukları kitapların yazarları ile bir araya geldiler. Şuanda biz bu projeyi Bir Bilenle Bilgi Adam projesi adı altında Genç Memur-Sen üzerinden yapıyoruz.   Kitapları tamamen biz alıyoruz, gruplara ayırmış bir vaziyette rehber öğretmenleri eliğinde okumalarını ve tahlil etmelerini sağlıyoruz.  Buradan çıkardıkları kompozisyonlar için de çeşitli ödüller vermekteyiz. Yaklaşık 750-800´e akın bir öğrenci gurubu var. Yılsonuna kadar 4 kitap okuyacağız.  bunlarla alakalı son final programımızı Valimiz, Belediye Başkanımızı İl ve İlçe Müdürlerimizi çağıracağımız bir törenle arkadaşlarımızın ödüllerini takdim edeceğiz? ifadelerine yer verdi.

?KADIN KOMİSYONLARIMIZ AKTİF BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORLAR?

Sendikada sadece erkek boyutuyla değil, kadın kolları ve komisyonları ile ön plana çıktıklarını vurgulayan Karataş, kadın komisyonlarının aktif ve faal bir şekilde çalıştığına işaret ederek, ?Şuanda kadın komisyonlarımız aktif ve faal bir şekilde çalışıyorlar. Geçen hafta şehit ailelerini dolaştılar, onların acılarını paylaştılar her zamana yanlarında olduklarını belirterek bize düşen her göre vi baş üstünde kabul edeceğimiz ve gerekeni yapacağımızı kendiler ile paylaştılar. Şuanda özellikle kenar mahallelerde çocuklarımızla alakalı, onların yetiştirilmesi ile alakalı projelerimiz var.  Yakında bu arkadaşlarımız yatılı pansiyonlu okullarda öğrencilerimizle bir araya gelerek onlarla hasbihal etme noktasında buluşacaklar valilik onayımızı alarak bu minvalde çalışmalarımız sürdüreceğiz. Dolaysıyla biz Eğitim Bir-Sen olarak sadece erkekler boyutunda değil kadın kolları ve kadın komisyonları boyutuyla da alanda hayırlı hizmetler vermeye ve bun hizmetlerin tohumunu ekmeye gayret ediyoruz. Bunun karşılığını da toplumdan, arkadaşlarımızdan, çalışanlarımızdan alıyoruz? diye söyledi.

15 TEMMUZ SONRA İNSANLAR DAHA MESAFELİ

Hain darbe kalkışması sonrasında insanların sivil topluma daha mesafeli yaklaştığının altını çizen Karataş, bu konuda ki algının kırılması yönünde görüşlerini belirterek, ?Şuanda özellikle bulunmuş olduğumuz süreçte genel olarak sendikacılık zor bir süreçten geçiyor. Çünkü bu ülkede arzu etmediğimiz, istemediğimi ve bu ülkenin insanı olarak içimizde barındırdığımız aslında her biri hain olan FETÖ mensuplarının gerçekleştirmeye kalkıştıkları 15 Temmuz kalkışması var. Bu kalkışmanın neticesinde insanlar artık sivil toplumlara biraz daha mesafeli bakıyor. Ama burada ben özellikle şunu paylaşmak istiyorum; kanunen var olan bir kuruluşa üye olmak ya da olmamak suç teşkil etmiyor. Asıl olan şey burada yaptığınız işi kanunlar çerçevesinde yapıp yapmadığınızdır. Yani yasal zeminin dışına taşmadıktan sonra ya da elinizde var olan şeyi yasal zemin içinde kullandıktan sonra burada olumsuz durum olmayacaktır? dedi.