Cebi yakıyor ama vücudu ısıtıyor!

Erzurum´da soğuklar özellikle geceleri etkisini göstermeye başladı, Tftik satıcılarının da işleri açıldı. Sonbaharın son günlerini yaşadığımız, Kasım ayının ilk haftasında, Erzurum´da kış hazırlıkları farklı alanlarda kendini göstermeye başladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Cebi yakıyor ama vücudu ısıtıyor!

 

Sinan AYDIN

 

Şehirde vatandaşlar, soğuk havalarda üşüyüp hastalanmamak için giysilerine ayrı bir önem gösteriyor. Kalın giysilerle kendilerini korumaya başlayan vatandaşlar, şimdilerde doğal ve sıcak tutan tiftiğe yöneldi. Vatandaşlar fiyatı bin 200 TL´ye varan tiftik atkı, bere ve eldivenlerle soğuktan korunmaya çalışacaklarını düşünüyorlar. Birçoğu babadan oğula devam eden tiftik dükkanları, soğuk havalarda ısınmaya yardımcı olurken, aynı zamanda da cep yakıyor.

 

HASTALIKLARDAN DA KORUYOR

 

Kış mevsimi boyunca oldukça fazla satılan tiftik, yünden örülen kalpak, eldiven, çorap ve atkılar insanları soğuktan korurken aynı zamanda cep yakıyor. Tiftik ürünler satan esnaflar, "Tiftik daha çok yaşlı insanların tercih ettiği bir ürünken şimdilerde yaşlı genç ayırt etmeden soğuktan korunmak için herkesin tercih ettiği bir ürün haline geldi. İnsanlar soğuktan korunmak için her yolu deniyor. Bunlar arasında en doğalı ve sıcak tutanı ise keçi tiftiğinden yapılan bu doğal ürünler. Tiftik ne kıldır nede yün keçiler taranarak elde edilen bir ürün. Doğal olması hiçbir boya ve kimyasal ürün içermediği için sağlıklı bir ürün. Tiftik yalnızca soğuktan korumuyor. Romatizma gibi hastalıklar içinde iyi gelen bir ürün. Soğuk hava birçok insanın yüz felci gibi birçok rahatsızlık oluşturabiliyor. Fiyatça pahalıda olsa ürün birçok insan tarafından tercih ediliyor. Su geçirmez ve tamamen organik olan tiftik ürünleri soğuk havalardan korunmanın tek yolu? diyorlar.

 

KÖYLÜLER ÖRÜYOR

 

Keçi´nin veya yavrulama döneminde, vücut ısısını korumak için hayvanın oluşturduğu tüyler toplanıp, el emeği ile örülüp, eldiven, çorap,  atkı, papak ve ehram şeklini alıyor. Ürünler sağlık açısından ise ayrı bir öneme sahipler. Sağlık açısından kış aylarında, ?Tiftik´ yününden yapılan ürünleri, uzmanlarında tavsiye biliniyor. Elleri üşüyen, yüz felci, sinüzit ve migren rahatsızlığı yaşayan tiftik müşterileri var. Tiftik´in ünü yurt dışına kadar çıkmış. Yurt dışından müşterilerisi olan da var. Hatta Sibirya´ya ürün gönderdiğini söyleyen esnafta var. Tiftik ürünleri köylü vatandaşların el emeği ve göz nuru döküp ördükleri bir ürün. Orijinal, ?Tiftik´ olan ürünlerin fiyatları da farklı. Papak fiyatları 350-450 arası değişiyor, atkılar 800 TL´ye kadar çıkıyor, eldivenler 300TL´ye, çoraplar ise bin 200 TL´ye kadar çıkıyor.