Çiftçilere önce af, sonra yapılandırma gerek

Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahsat Karaman, Çiftçinin borçlarına dikkat çekerek, ?Tarımda sıçrama için önce çiftçilerin borçlarından kurtarılması, kolaylık sağlanması gerekiyor´ dedi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Çiftçilere önce af, sonra yapılandırma gerek

Günebakış/Muhammed cOŞKUN

Gübre, tohum, ilaç gibi tarımda olmazsa olmazlara zam geldikçe çiftçinin kredilere yüklendiğini söyleyen Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahsat Karaman, tarladan aldığını istediği fiyata satamayınca da borçların ödenemediğine dikkat çekti. Karaman, çiftçilerin yaşadığı sıkıntılardan kurtarılması için sicil affının biran önce çıkarılması ve borçlu çiftçiler içinde özel çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Erzurum çiftçilerinin durumlarına dikkat çeken Karaman, ?Erzurum´da Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) kayıtlı ortalama 35 Bin üye var. Bu üyelerin yarıdan fazlası devlet, banka ve kooperatiflere borcu var. Bu borçları yapmadan ürün üretmeyen çiftçi, şimdide ürettiği ürünle borcunu kapatamaz hale geldi. Bilindiği gibi çiftçilere yönelik bir sicil affı söz konusu. Bu uygulamanın biran önce çıkarak, çiftçilere yeni kaynaklar tahsis edilmesi gerekiyor. Ancak şunu söyleyebiliriz ki bu uygulama yetersiz kalır. Borçlarından çiftçinin tamamını kapatması için yapılandırma olması gerekiyor. Ürettiği ürünün bir karını göremiyor. Tarlasının verdiğini borçlarına kaptırıyor. Erzurum tarımıyla ön planda olan bir ildir. Ancak çiftçiler bu kadar borçlar tarımda bir devrim yapılamıyor. Buna çözüm bulunması gerekmektedir.? Sözlerini kullandı.