Ehram ilgi odağı

Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde eğitim gören kursiyerler tarafından hazırlanan yılsonu sergisi Yakutiye Kent Meydanı´nda açıldı. Sergide sanatseverlerin ilgisine sunulan eserler ise büyük beğeni topladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Ehram ilgi odağı

Günebakış/Nesrin ÇETİNKAYA

Yakutiye Kent Meydanı´nda açılan Aziziye Halk Eğitim Kursları standında unutulmaya yüz tutmuş ehram da yer aldı. Ehramdan yapılan hediyelik eşyalar, kadın-erkek kıyafetleri ve ev aksesuarları standı ziyaret edenleri adeta büyüledi.

Konuya ilişkin olarak Erzurum Aktif İş Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği Başkanı ve aynı zamanda emekli nakış öğretmeni Hülya Saltuk, ?Yakutiye Kent Meydanı´nda Erzurum´un Halk eğitim Merkezlerinin yıl içerisinde yaptıkları faaliyetlerden oluşan bir sergi düzenlendi. Burada bir yıldır yapmakta olduğumuz el emekleri eserlerimiz yer alıyor. Biz şuan burada Erzurum Aktif Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği´ne ait ehram atölyesinde, Aziziye Halk Eğitim Kursları ile eğittiğimiz öğrencilerin ürettiği eserleri burada sergiliyoruz. Atölyemizde Erzurum kadınlarının yerel kıyafeti olan ehramı ve dokunan ehramlardan yaptığımız hediyelik eşyalar, ev aksesuarları, erkek-kadın giyimleri, bel kuşağı ve daha birçok çeşidimiz standımızda bulunuyor. Yaptığımız ve tasarladığımız ürünlerimiz yüzde 100 yün ve doğaldır. Hepsi el emeğidir? diye konuştu.  

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR DEĞER, EHRAM

Ehramın önemine ve yapıma değinen Saltuk, ?Diğer dokumalardan ehramı ayıran en önemli özellik, saf yünden koyunun doğal renkleri ile yapılmasıdır. Yün içinde bulunduğu milyonlarca hava yastığı ile hava akımı sağlamakta ve vücut ısısını düzenleyerek kışın sıcak yazın ise serin tutmaktadır. Ehram soğuk bir iklime sahip olan Erzurum ve çevresinde kadınların, örtünme amacıyla elbiselerinin üzerine aldıkları baştan ayaklara kadar inen ve gözler açıkta kalacak şekilde el yardımıyla yüze bürünen kadının boy örtüsüdür. Ehram koyun tününden dokunan bir el dokumasıdır. Yün yıkanır, kurutulur ve yün çubuğuyla çırpılır ve kabartılır. Daha sonra elle yün taraklarında taranarak eğirme işlemi ile iplik haine getirilir. Bu hazırlanan yün iplikler daha dayanıklı hale gelmesi için de Çiriş unundan yapılan bulamaçla sertleştirilerek dokumaya hazır hale getirilen ehram ince yün iplikten el tezgâhlarında dokunan ve mahalli bir özellik taşıyan yün dokuma türüdür. Beyaz, şekeri boz, mor ve siyah renkli koyunlardan elde edilen doğal yünlerde hiçbir kimyasal madde kullanılmadan elde edilir. Ayrıca ehram üzerine ve kenarlarına renkli ipliklerle reyhan dalı, pirinç tanesi, ceviz kanadı, saat kordonu ve benzeri motifler atılarak özgün bir hale getirilir? ifadelerine yer verdi.