Enerjisa´dan yaban hayatına yönelik proje

Enerjisa yaban hayata yönelik geliştirdiği projesine devam ediyor. İspir´de bu kapsamda yaban hayvanı türlerine yönelik bilincin artırılması için ilköğretim öğrencileriyle bir araya gelen Enerjisa, yaban hayatı hakkında bilgilendirme yaptı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Enerjisa´dan yaban hayatına yönelik proje

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Enerjisa 2009 yılından beri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile sürdürdüğü ?Arkun Barajı Yaban Hayatı Projesi´ kapsamında bölgede yaban hayat bilincinin artmasına yönelik Erzurum ispir Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası´nda tanıtım çalışmalarına ?Farkımızda mısınız?? projesi ile devam ediyor. İspir´deki Çamlıkaya İlköğretim Okulu´nda öğrencilerle buluşan Enerjisa, çocuklara ?farkımızda mısınız?? projesi ile ilgili çanta dağıtımı gerçekleştirilerek yaban hayatı hakkında bilgilendirme yaptı.

Proje kapsamında Çamlıkaya İlköğretim Okulu´ndaki programa, İspir Belediye Başkanı Osman Çakır, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yaban Hayatı Daire Başkanı Özcan Yaman, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 13. Bölge Müdürü Ahmet Akkiprik, Enerjisa Hidro İşletmeler Grup Müdürü Nedim Dönmez ve öğrenciler katıldı.

2 YILDA 550 TON YEM TABİATA BIRAKILDI

Programda konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Yaban Hayatı Daire Başkanı Özcan Yaman, ?Türkiye´nin yüzde 1,5´i kadar yaban hayatı koruma alanı belirlenmiştir. Bakanlığımız yaban hayvanlarının korunmasına yönelik kış aylarında aç kalmamaları için tabiata yem bırakmaktadır. Geçen sezonda yaklaşık 330 ton yem bakanlığımız tarafından tabiata bırakılmış ve bu sayede yaban hayvanlarının yerleşim yerlerine gelmesi en aza indirgenmiştir. Bu sezon ise şuana kadar 220 ton civarında yem tabiata bırakılmıştır. Buradaki amacımız yaban hayatı koruyarak gelecek nesillere aktarılmasıdır. Burada bulunma amacımız Enerjisa ile birlikte öğrencilerde farkındalık uyandırmaktır. Öğrencilerimize vereceğimiz hediyeler için bir defterimiz var ki o defterde yaban hayatını anlatan resimler var. Öğrencilerimizin gelecek nesiller olarak yaban hayatına yönelik bilinçli bir nesil oluşturmaktır.? dedi.

YATIRIMLAR KADAR DOĞAYI KORUMAKTA ÖNEMLİ

Bir diğer konuşmacı ise Enerjisa Hidro İşletmeler Grup Müdürü Nedim Dönmez, ?Bizler Enerjisa olarak bölgenizde büyük bir yatırım yaptık. Bir baraj inşa ettik, hidroelektrik santrali yaptık. Ülkemizin milli kaynaklarını yine ülkemizin ekonomik kaynaklarına yönelik çabalarımız devam etmektedir. Barajımızı da başarılı bir şekilde işletmeye devam ediyoruz. Bunlar önemli yatırımlar, ancak bu yatırımlarla beraber doğal yaşamı koruma, yaban hayatı yaşatmakta oldukça önemli. Bu doğrultuda bakanlığımızın direktifleriyle doğal yaşamı korumaya yönelik bir takım projeler hazırladık. Bu projeleri başarılı bir şekilde hayata geçirdik ve hayata geçirmeye de devam ediyoruz.  

YABAN HAYAT TAKİP ALTINDA

Enerjisa yaban hayatı korumaya yönelik yürüttüğü proje ile yapılanları şöyle sıraladı; İspir Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde yaşayan ve korunan bir tür olan 5 yaban keçisine GPS-GSM verici takıldı. Bu keçilerin her birini bir yıl süresince uydudan izlendi, yaban hayvanlarını korumak için yollar üzerine 22 uyarıcı ve bilgilendirici levha yerleştirildi. 19 adet yaban hayvanı geçiş noktası ilgililerle birlikte belirlendi ve yeni yapılan yollarda belirlenen bu geçiş noktalarında bulunan menfez boyutlarını yaban hayvanlarının geçişi için büyütüldü. İspir Verçenik Dağı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içindeki Çoruh Nehri´nin iki yakasına iki yaban hayatı gözlem kulesi inşa edildi. Ayrıca proje kapsamında yapılan tüm gözlemler ve çalışmalar, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 13. Bölge Müdürlüğü´ne her ay rapor edildiği belirtildi.

İKİ YIL BOYUNCA FİDAN DİKİLECEK

Enerjisa, önümüzdeki dönemde de devam edecek projede yaban hayvanlarının beslenmesi için de bir dizi plan hayata geçirecek ve Mart 2017´de uygulanmaya başlanacak iyileştirme projesiyle iki yıl boyunca yaban hayvanlarının beslenmesine yönelik fidan dikimi, aşılama ve tohum ekimi çalışmaları gerçekleştirecek. Bu çalışmaların ardından üç yıl süresince bu uygulama alanlarının izleneceği projenin yanı sıra yaban keçilerine ve çengel boynuzlu dağ keçilerine GPS-GSM vericiler takılarak uydudan alınan düzenli sinyallerle izleme çalışmaları da devam edeceği duyuruldu.