Erzurum'a kardeş kömeği müzesi kurulacak!

Erzurum Ruslar tarafından işgal edilince  yardımlarına Azerbaycan Türkleri imdada yetişmişti.  'Bakü İslam Cemiyesi Hayriyesi Kardeş Kömeği' Genceli genç Seyidov ve arkadaşlarını binlerce çuval gıda ve giyecekle Erzurum'a göndermi

Tarih: 23.09.2021 19:28
Erzurum


Sinan AYDIN

Tarihçi Araştırmacı Yazar Abdurrahman Zeynal, Erzurum'da ''Kardeş Kömeği Müzesi'' kurulacağını duyurdu. Konu ile ilgili bilgi açıklamada aynı zamanda Gazetemiz yazarı da olan Abdurrahman Zeynal, şunları söyledi:  "1916-18 yılları arasında Erzurum Ruslar tarafından işgal edilince  yardımlarına Azerbaycan Türkleri imdada yetişmişti.  'Bakü İslam Cemiyesi Hayriyesi Kardeş Kömeği' Genceli genç Seyidov ve arkadaşlarını binlerce çuval gıda ve giyecekle Erzurum'a göndermişlerdi.  Seyidov ve arkadaşları 2 yıl süreyle Rus yanlışlarını, Ermeni çetelerinin Türklere yaptığı zulmü önlemeye çalışmışlardı.  İşte bu yiğit Azerbaycan Türki Kahraman Seyidov, 1918 yılının 11 Mart'ında "Çamurlu Sokak'ta Ermeni Çetelerince şehit edildi.

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE HAYATA GEÇİRİLECEKTİR"

Genceli Milletvekili "Bakü İslam Cemiyesi Hayriyesi Kardeş Kömeği Teşkilatının" kahramanı Seyitovu anmak ve bu sokağın Erzurum'un kurtuluşunda ifade ettiği acılı anlamı gün yüzüne çıkarmak her Erzurumlunun görevidir. Yıllarca süren mücadele sonrasında Palandöken Gelişim Derneği ve başkan ve yönetim kurulu arkadaşlarının çalışmaları meyvesini verdi. Çamurlu sokakta bulunan ve 1918 yılında konağı yakılan içinde yüzlerce Erzurumlunun yandığı Ezirmikli Osman Ağa konağının mirasçıların Çamurlu Sokakta bulunan  ve yine Ezirmikli'lere ait konak "KARDEŞ KÖMEĞİ" müzesi yapılmak üzere tüm hukuki alt yapı tamamlanmış ve önümüzdeki günlerde hayata geçirilecektir.  Emeği geçen tüm herkese kalbi teşekkürlerimi sunarım. "

KARDEŞ KÖMEĞİ NEDİR?

Kardeş kömeği, kardeş yardımı anlamına geliyor. Osmanlı Devleti 7 cephede düşmanla savaşıyor. Birçok bölgede Osmanlıya yardım için farklı isimlerde dernekler, teşkilatlar, komisyonlar oluşturuldu. Bunlardan biri de Osmanlı'nın savaştığı Rusya'nın egemenliğindeki Azerbaycan'da kurulan “Kardeş Kömeği” (Kardeş Yardımı) Komisyonudur. Azerbaycan’da I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele döneminde “Kardaş Kömeği / Kardeş Yardımı” adı altında yardımlar toplandı. Sadece zenginler değil dilenciler bile ellerinde ne var ne yoksa Türkiye’ye gönderdiler. Azerbaycan Türkleri, Rus işgali altında yaşamalarına rağmen Türkiye'ye yardım etmişlerdi. Bu yardımları Betül Aslan'ın "I. Dünya Savaşı Esnasında Azerbaycan Türkleri'nin Anadolu Türkleri'ne Kardaş Kömeği (Yardımı) ve Bakû Müslüman Cemiyet-i Hayriyesi" adlı kitabından naklediyor.