Erzurum´da hedef sıfır atık!

Erzurum´da sıfır atık projesi çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, okullarda öğrencilere proje sunumu yapıp, uygulamalı olarak ta göstererek geri dönüşümün önemini anlatıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum´da hedef sıfır atık!

Sinan AYDIN

Erzurum Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, ?Sıfır Atık? projesi kapsamında çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Okullarda öğrencilere yönelik sunumlar yapılıyor, atıklar ve geri dönüşüm konusunda sunumlar yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın himayesinde başlatılan Sıfır Atık Projesi´ne, bugüne kadar Türkiye genelinden binlerce başvuru geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin tüm kamu ve özel kurumlardan büyük ilgi gördüğünü açıkladı. Bakanlığa bağlı Erzurum Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü de, projenin ilde yaygınlaşması ve ilgi görmesi için aralıksız çalışma başlattı. Kurumların yanı sıra okullarda da atık ve geri dönüşüm konularında sunumlar yapmaya devam eden ekipler, öğrencilere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün sıfır atık projesi ile ilgili uygulamalarını göstererek uygulamalı anlatımlar yapıyor. Ağaçların kesilmekten kurtarılıp binlerce ton değerlendirilebilir atık ortaya çıkarıldığı proje, kurumlar, alışveriş merkezleri gibi toplu yaşanan yerlerin yanı sıra okullarda da devam ettiriliyor. Aktif çalışan sayısı bin ve üzerinde olan kamu kurumlarında uygulanmaya başlanan ve daha sonra Türkiye geneline yayılan projenin Erzurum ayağı, tüm hızıyla sürüyor.

OKULLARDA ATIK VE GERİ DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ ANLATILIYOR

Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, proje kapsamında bir ekip kurdu. Bu ekip kurumlar ve toplu yaşanan yerlerin yanı sıra okullarda da öğrencilere atık ve geri dönüşüm konusunda sunumlar yapıyor. Kimi zaman merkezdeki okullarda, kimi zamanda ilçelerdeki okullarda öğrencileri bilgilendiren ekipler, atıkların geri dönüşüme kazandırılması ile sağlanan faydalar konusunda bilgilendirme yapıyor. Bilinçlenen öğrencilerin sonraki süreçte atık konusunda daha dikkatli olduğunu ifade eden yetkililer, projenin Erzurum´da da amacına ulaştığını ve olumlu dönüşümler aldıklarını bildirdiler.

PROJE AMACINA ULAŞIYOR

Sıfır atık projesi kapsamında yemek atıklarından doğa dostu ve organik gübre dahi üretiliyor. Kompost gübreler toprağa can katıyor. Toprakla yüzde 10 oranında karıştırıldığında bitkilere canlılık kazandırıyor, toprağın hava almasını sağlıyor. Bu sayede bitkiden alınan verimi artırıyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, Türkiye genelinde uygulamaya sokulan proje kapsamında, bu güne kadar binlerce ton kâğıt toplandığını, yüz tonun üzerinde plastik toplandığını, ve yine yüzlerce ton atığın ekonomiye kazandırıldığını açıkladılar. Ayrıca alışkanlıkların değiştirilmesiyle binlerce ağacında kesilmesinin önlendiği belirtildi. Yine proje kapsamında tonlarca sera gazı salımı azaltıldı, onlarca ton cevherin kullanımı engellendi.

SIFIR ATIK PROJESİ NEDEN BAŞLATILDI?

Kaynakların verimli yönetimi kaçınılmaz çünkü 1900 yılına göre;

Kişi başı enerji tüketimi 3 katına, Hammadde kullanımı 2 katına, Dünya nüfusu 5 katına çıktı. Örneğin 1 ton atık kâğıdın geri kazanımı ile; 17 ağacın kesilmesi önlenir.

12.400 m3´e kadar sera gazı engellenir. 2.4 m3 atık depolama alanından tasarruf edilir. Metal ve plastik geri kazanımı ile %95 enerji tasarrufu mümkün.

Geri kazanılan her 1 ton cam için 100 litre petrolden tasarruf ediliyor.

 

 

SIFIR ATIK NE DEMEK? 

 

?Sıfır Atık?; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı, hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;

Verimliliğin artması,

Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,

İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,

Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,

Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların ?duyarlı tüketici? duygusuna sahip olmasının sağlanması,

Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun ?Çevreci? sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.