Erzurum´da kar ve fırtına etkili

Erzurum´da gece başlayan ve aralıksız devan eden kar yağışı sonrası ken merkezinde metrelerce yükseklikte kar birikintisi oluştu.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum´da kar ve fırtına etkili

Sinan AYDIN

Ekipleri birçok noktada karla mücadele çalışması yaparken, günlük işleri nedeniyle sokağa çıkan vatandaşlar ise büyük zorluklar yaşadı. Doğu Anadolu Bölgesi´nde etkisini sürdüren kar yağışı ve rüzgar, Erzurum´da özellikle sabah saatlerinde hayatı durma noktasına getirdi.

GECE EN SOĞUK İL ERZURUM

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölge genelinde hava çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçecek. Gece saatlerinde buzlanma ile don olayının etkisini göstermesi beklenen bölgede, sıcaklıklar mevsim normallerinde seyredecek. Bölgede rüzgarın kuzey ve kuzeybatı yönlerden hafif zaman zaman orta kuvvette, Erzincan ve Erzurum çevrelerinde ise saatte 40-60 kilometre hızla esmesi bekleniyor. Gece en düşük hava sıcaklıkları Iğdır´da eksi 1, Tunceli´de eksi 2, Erzincan´da eksi 4, Ağrı´da eksi 5, Erzurum, Kars ve Ardahan´da ise eksi 7 derece olarak ölçüldü. Günün en yüksek sıcaklıkları Iğdır´da 5, Tunceli´de 2, Erzincan ve Ağrı´da sıfır, sıfırın altında olmak üzere Kars´ta 2, Erzurum ve Ardahan´da 3 derece olacak.

KAR KALINLIĞI 26 SANTİM OLDU

Kar kalınlıkları ise Erzurum´da 26, Ağrı´da 25, Ardahan´da 20, Kars´ta 13, Erzincan´da 4 santimetre ölçüldü. Yetkililer, bölgede kuvvetli buzlanma, don olayı ile fırtına sonucu oluşabilecek çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı. Doğu Anadolu Bölgesi´nde kar yağışı ve tipi nedeniyle 1609 köy ve mahalle yolu ulaşıma kapandı. Erzurum genelinde ise özellikle 3 gündür etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 976 mahalle yolunda ulaşım sağlanamıyor.

 

3 BİN 659 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

 

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri ile Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı karla mücadele ekipleri, kapanan 3659 kilometrelik yolda açma çalışmalarını sürdürüyor.

Kar yağışı ve tipi dolayısıyla görüş mesafesinin 250 metreye kadar düştüğü kent merkezindeki ana yollar ile Erzurum-Erzincan, Erzurum-Ağrı ve Erzurum ? Bingöl kara yollarında sürücüler zor anlar yaşıyor. Erzurum-Bingöl karayolu Çat-Karlıova arasında saatlerce ulaşıma kapandı. Bölge illerinden Erzincan, Ardahan ve Kars´ın Sarıkamış ilçesinde eğitime bir gün süreyle kar tatili verildi. 

 

VATANDAŞLARIN KARLA MÜCADELESİ

 

Erzurum´da etkili olan kar yağışı, tipi ve şiddetli fırtına nedeniyle gece saatlerinde Erzurum-Bingöl karayolunda mahsur kalan yaklaşık 300 kişi, ekiplerce kurtarılıp geceyi kentin Çat ilçesindeki misafirhanelerde geçirdi. Güzergahta sabah saatlerinde yeniden tipi etkisini artırdı. Kar yağışı sonrası Erzurum´da özellikle gecekondu bölgesinde oturan vatandaşlar toprak evlerinin bacaları ile kapı önlerinde saatlerce kar küreme çalışması yaptı. Bazı evlerinin önünde biriken kar yığını, yağan karın fazlalığını gözler önüne serdi.