Erzurum´daki hayvanlara suluk ve gölgelik hizmeti

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Türkiye´nin büyükbaş hayvan satısı bakımından en büyük ikinci ili olan Erzurum´da, 225 bin dekarlık alanda mera ve göletlik çalışması yaptı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Erzurum´daki hayvanlara suluk ve gölgelik hizmeti

Sinan AYDIN

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların su ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılan çalışmalar, hayvanların hizmetine sunuldu. 2004 yılında başlatılan "Çayır Mera Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında meralara suluk ve güneşten korunmaları için gölgeliğin yanı sıra kaşınma kazığı, yatak yeri ve tuzluk gibi yapılar inşa edildiğini söyleyen  İl Tarım Ve Orman Müdürü Osman Akar, ?? Meralarda yayılan hayvanların faydalanması için ve özellikle yaşam alanları ile su yataklarına uzak noktalara kurulan yapılar, hayvanların günlük ihtiyaçlarını karşılıyor. İl genelinde 11 ilçeye bu yapılardan inşa ettik. Bu sayede hayvanların uzun mesafeler kat ederek enerji kaybedip verimden düşmesinin önüne geçerek daha sağlıklı ve verimli yaşamalarını sağlıyoruz´´ dedi.

??BUNLAR HAYVANLAR İÇİN SANATSAL YAPILAR´´

Erzurum genelinde 225 bin dekarlık alanda mera ıslah çalışmaları yapıldığını açıklayan Müdür Akar, ?? İlimizdeki meralara her yıl çok sayıda göçer de geliyor. İlk iş olarak meralardaki baskıları azaltmak için çiftçi ve besicilere tohum desteği veriyoruz. Bunun yanı sıra meralardaki hayvanlar için de sanat yapıları olarak nitelendirdiğimiz gölgelik, kaşınma kazığı, tuzluk ve suluklar yapıyoruz. Hayvan yetiştiriciliği bakımından meralarda yapılan sanat yapıları, hem hayvan sağlığı hem de verimlilik açısından büyük etken oluyor.  Sürdürülebilir hayvancılık yapmak adına vatandaşlarımızın yaşam koşullarını ve besledikleri hayvanların en önemli fiziki ihtiyaçlarını karşılamak önem arz etmektedir. İldeki yaklaşık 3 bin rakımlı meralara güzel gölgelik, suluk yapılması hayvanlar açısından sanat yapısıdır. Çünkü sanat yapıları sayesinde hayvanlar ihtiyaçlarını karşılayarak rahata kavuşuyor" şeklinde konuştu.