Erzurum’un yarıdan fazlası ikinci doz aşı yaptırdı

En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri açıklandı. Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 58,0 oldu.

Tarih: 22.09.2021 19:06
Erzurum’un yarıdan fazlası ikinci doz aşı yaptırdı

Sinan AYDIN

Sağlık Bakanlığı 2’inci doz aşı haritasını yayımladı. 21 Eylül Salı günkü, Kırmızı, Turuncu, Sarı ve Mavi renklerle aşı olma oranlarının verildiği haritada, Hakkari, Bingöl, Muş, Ağrı, Iğdır, Van, Bitlis illeri kırmızı, Erzurum, Kars, Erzincan, Malatya, Elazığ illeri turuncu; Tunceli, Ardahan illeri ise sarı kategoride değerlendirildi.En az 2 doz aşı olmuş 18 Yaş ve üstü nüfus verileri de açıklandı. Buna göre, Erzurum’da 2’inci doz aşı yaptıran kişi sayısı oranı yüzde 58,0 oldu.

ERZURUM TURUNCU KATEGORİDE

İl 2’inci doz aşı haritasında turuncu kategoride yer aldı. 2’inci doz aşı Türkiye ortalaması ise yüzde 68.1 olarak kaydedildi. Bakan Koca: "18 yaş ve üstü nüfusumuzda en az iki doz aşı olanların oranı yüzde 50’yi geçti. İki doz ve tam doz aşı oranı arttıkça salgına karşı başarımız artacak." dedi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre İller 2’inci doz aşı oranı Ağrı’da yüzde 50.2, Ardahan’da yüzde 67.5, Bingöl’de 50.5, Bitlis’te yüzde 46.6, Elazığ’da yüzde 57.0, Erzincan’da yüzde 62.4, Erzurum’da yüzde 58,0, Hakkari’de yüzde 53.0, Kars’ta yüzde 60.3, Muş’ta yüzde 46.8, Malatya’da yüzde 62.3, Tunceli’de yüzde 69.6, Van’da yüzde 54.1 oldu.

BİRİNCİ DOZ AŞI VERİLERİ

Sağlık Bakanlığı En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranlarını da paylaştı. Erzurum’da aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 77,4’e yükseldi. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri bazında aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüksekliği kaydında Ardahan, Erzincan, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Tunceli ve Van’ın ardından 9’uncu sırayı aldı. Doğu Anadolu Bölgesinde en az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranının en düşük oranda olduğu iller Muş, Elazığ ve Bingöl oldu. Bölge illerinde aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde ölçeğinde, Erzurum 77,4, Ağrı 76,9, Ardahan 88,5, Bingöl 70,7, Bitlis 75,2, Elazığ 73,9, Erzincan 80,8, Hakkari 85,3, Iğdır 77,7, Kars 80,0, Muş 71,8, Malatya 81,3, Tunceli 85,1, Van 78,9, Bayburt 72,5 olarak tespit edildi.

KATEGORİLER VE  BAKANLIK VERİLERİ

21 Eylül Pazartesi günü yayımlanan Kırmızı, turuncu, sarı ve mavi kategorilerle ifade edilen toplam nüfus içinde aşı oranı son haritasında Doğu Anadolu Bölgesinde Elazığ, Muş ve Bingöl illeri sarı, diğer iller ise mavi kategoride yer aldı. Aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüksekliği bazında Ardahan ilk sıraya yükseldi. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tabloda, iki doz aşılama verilerine de yer verildi. En az iki doz aşı olmuş 18 yaş üzeri nüfusu kapsayan verilere göre Türkiye'de 2. doz aşılama ortalama yüzde 68,13 oldu. 1. doz ortalaması yüzde 85,10 olurken, 1., 2. ve 3. doz aşısını olan vatandaş sayısı toplam 105 milyon 611 bin 261’e yükseldi.

İLK SIRADA KIRKLARELİ VAR, EN DÜŞÜK AŞILAMA ŞANLIURFA’DA...

Verilerde aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 75,8 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Kırklareli’yi Muğla, Eskişehir, Çanakkale Amasya, Edirne, Ordu, Balıkesir, Burdur ve İzmir takip etti. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 41,3 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’yı ise sırasıyla Mardin, Bitlis, Batman, Muş, Diyarbakır, Siirt, Şırnak ve Ağrı takip etti. Sağlık Bakanı Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Günlük Covid-19 tablomuz değişti. Bugünden itibaren il bazında ilk doz yerine en az iki doz aşı olanların oranlarını paylaşacağız. Aşılarımızı yaptırarak vaka sayılarını düşürelim, can kayıplarımızı azaltalım. İlk doz aşıda önemli bir mesafe kaydettik” dedi.

FİLYASYON REHBERİ GÜNCELLENDİ

Covid-19 Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon Rehberi güncellendi. Son güncelleme ile aşı şemasını tamamlamış veya son 6 ay içerisinde hastalık geçirmiş kişilerde yakın temaslı uygulaması ile varyant suşlarla PCR pozitif olan kişilerde izolasyon uygulamaları değişti. Rehberde yapılan yeni güncellemeye göre önerilen aşı şemasını tamamlamış veya son 6 ay içerisinde hastalık geçirmiş kişilerin Covid-19 pozitif kişi ile yakın teması olması durumunda eğer semptom yoksa 5'inci gün, eğer semptom varsa aynı gün test yapılması gerekiyor. Güncellemeye göre temaslı kişi 5'inci gün verdiği testte pozitif çıkmadığı sürece karantinaya alınmayacak.