ETSO´da iş adamları ile şeker zirvesi

ETSO VE ERÇİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik: Şeker fabrikasının alınması için kurtuluş savaşı mantığı ile hareket etmemiz lazım

Tarih: 01.01.0001 00:00
ETSO´da iş adamları ile şeker zirvesi

Sinan AYDIN

Türkiye´de 14 şeker fabrikasını özelleştirilmesi kararı alınmasının ardından, bu fabrikalar arasında bulunan Ilıca Şeker Fabrikası´nın yerel işletmeler tarafından satın alınması konusunda, istişare toplantısı yapıldı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonunda yapılan toplantıya, 5 bin üyesi bulunan ETSO´nun 200´e yakın iş adamı katıldı. Toplantı başkanlığını yapan ERÇİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda ETSO Başkanı Lütfü Yücelik,  ERÇİMSAN´ın oluşuma destek vereceğini belirterek, tüm Erzurumluları imkanları ölçüsünde Şeker fabrikasını almak için katkı vermeye çağırdı.  Yücelik, ? Şeker fabrikasının alınması için kurtuluş savaşı mantığı ile hareket etmemiz lazım? dedi. Toplantıya katılan Ak parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ise, siyasiler olarak Ankara´da gerekenleri yapacaklarını söyleyip, şeker fabrikasına isim dahi koydu. Ilıcalı, ?ERÇİMSAN modeli gibi çok üyeli bir şirket ile özelleştirmeye talip olunması daha iyi olur. İsmini de ERŞEKERSAN´ koyabiliriz? dedi.

YÜCELİK: ALINMASI KONUSUNDA YOĞUN TALEP GELİYOR

Türkiye´deki 14 şeker fabrikasıyla birlikte Ilıca Şeker Fabrikasının özelleştirme kapsamına alındığını hatırlatan ETSO ve ERÇİMSAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, geçtiğimiz günlerde sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yaptıkları toplantıda bir netice alınamadığını açıkladı. Fabrikanın Aşkale Çimento´nun alınmasını sağlayan ERÇİMSAN modeli bir şirketle alınması konusunda kendilerine yoğun talepler geldiğini söyleyen Yücelik, ? Türkiye´de bunun bir model olmuş ERÇİMSAN var. Bütün halkımız da baskı yapıyor. İlla bunu da ?ERÇİMSAN modeli yapalım´ hay hay dedik. Bu toplantıyı işadamlarımızın ne derece katkı vereceklerini görmek için düzenledik. Bir ön hazırlama yapmak için böyle bir oluşumda ne katkı olur sorusuna cevap bulmak için bir araya geldik? dedi.

?BU FABRİKA 56 MODEL BİR FABRİKA?

Şeker fabrikalarının çok ciddi kar eden kuruluşlar olmadığını savunan ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, Ilıca Şeker Fabrikası´nın ciddi zararları bulunduğunu ifade etti. Fabrikanın geçtiğimiz yıl başa baş bir dönemi geride bıraktığını hatırlatan Yücelik, ?Burada bu işe talip olundu mu bunları bilmek lazım. Bu fabrika 56 model fabrika. Rekabete hazır hale getirmek için çok ciddi manada yatırım ihtiyacı var. Bunlar yapılamaz mı? Yapılır. Esas olan insanımızın duyarlılığı. Ciddi manada arkadaşlarımız ilgi duyuyor. Bana ?siz yaparsanız bu işin içinde varız´ diyorlar. Bize de ne düşüyorsa elimizden gelen katkıyı sağlarız diyorlar? diye konuştu. Özelleştirme sırasında karşılaşılabilecek sorunlar hakkında da bilgi veren Yücelik, satış sırasında bedelin yüzde 30´unun nakit, yüzde 70´inin de teminat olarak istendiğini ifade etti. Teminatın nakit para anlamına geldiğini vurgulayan Yücelik, bedelin en az yüzde 50´sinin hazır hale getirilmesinin önemine dikkat çekti.

 

?KURTULUŞ SAVAŞI MANTIĞIYLA HAREKET ETMEMİZ LAZIM?

 

?Amacımız yöre halkı ile birlikte Şeker fabrikasına talip olmak? diyen Yücelik, açıklamalarına şöyle devam etti.  ?Tamamen yöre halkıyla bu iş olsun istiyorum. Kurumlarla, belediye ile olacak işler değil. Türkiye´ye mal olmuş bir model var burada. Eğer bu konuda bir birliktelik olursa biz de omuz vererek başarı elde edebiliriz. Sermaye yapısı sağlam yola çıkmamız lazım. Fabrikanın tutarının yüzde 50´sini nakit olarak karşılamalıyız. Fabrikanın ciddi yatırıma ihtiyacı var. Bu fabrikayı şehre kazandırmak için el birliğiyle koşalım. İşadamları ne diyorsa yol haritasını ona göre belirleyelim. Bütün gayemiz bölge insanın bu işle uğraşanların köylüsü, çiftçisinin, pancar kooperatiflerinin, sendikaların herkesin tek ses olup omuz vermesini sağlamak lazım. Özelleştirmenin amacı halka mal etmek. Özel bir yapıya mal etmek. Bir kamudan alıp bir kamuya verdikten sonra bir manası olmuyor. ERÇİMSAN´da bu modelle yardımcı olur. Esas olan bu. Çok kolay değil, yaşayan bilir lafla olmuyor. Örnekler ortada. Halkın tümünün katılımını sağlamak, yörede sadece söylemle olmuyor, eylem lazım. Herkes imkanları dahilinde elini taşın altına soksun, bir şey beklemeden soksun. Bir şey oluyor. Ne kadar kar, zarar etti. Burada, şeker fabrikasının alımı için kurtuluş savaşı mantığıyla hareket etmemiz lazım. Çok ciddi manada rekabet etmek zorundasın. Siyasetin de ciddi manada el atması lazım.?

MİLLETVEKİLİ ILICALI ADINI BİLE KOYDU: ERŞEKERSAN

İşadamlarıyla istişare toplantısına katılan AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı ise, Erzurumluların ERÇİMSAN modeli gibi çok üyeli bir şirket ile özelleştirmeye talip olmasının daya iyi olacağını bildirdi. Ankara´da siyasiler olarak ellerinde geleni yapacaklarını belirten Ilıcalı, birlik beraberlik içinde başarıya ulaşılacağını anlattı. . Ilıcalı, ?ERÇİMSAN modeli gibi çok üyeli bir şirket ile özelleştirmeye talip olunması daha iyi olur. İsmini de ERŞEKERSAN´ koyabiliriz? dedi.  Ilıcalı, ?Fabrikanın alınması konusunda Ankara´da siyasiler olarak gerekeni yapacağız. Burada gördüğüm tablo, Erzurumlu işadamlarımız ortak bir modelle şeker fabrikasını almaya talip. Bu konuda bir rapor hazırlayıp Cuma günü Erzurum´a gelecek olan sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağım? şeklinde konuştu.

200 BİN TL VEREN DE OLDU 1 MİLYON TL´DE

İstişare toplantısı, katılımcı iş adamlarının görüş ve önerilerini belirtip, oluşturulacak ortaklığa ne kadar maddi destekte bulunacaklarını beyan etmeleri ile sona erdi. Şeker fabrikasını yerli işletmelerin alması için oluşturulacak ortak modele katılacaklarını söyleyen iş adamları arasında, 200 bin TL destekte bulunacağını açıklayan da oldu, 1 milyon TL ile ortaklığa katkı sunacağını belirten de oldu. Toplantıya, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, ETSO Başkanı ve ERÇİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Zafer Ergüney ve 200´e yakın iş adamı katıldı.