Halk şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak başkan istiyor

Erzurum, Mart ayında yapılacak yerel seçimlere hazırlanıyor. Partilerin il ve ilçe belediye başkan aday adayları müracaatlarını yaptı. Başkan adayı için son kararı genel merkezler verecek. Liderler, belirleyecekleri adayın kazanmasını istiyor, vatandaş is

Tarih: 01.01.0001 00:00
Halk  şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak başkan istiyor

 

Murat Özdemir

Şehrin yerel seçimler sürecindeki nabzını tutan gazeteniz GÜNEBAKIŞ, önceki gün başlattığı sokak röportajlarını sürdürüyor. Vatandaşlara ?Erzurum merkez ve ilçe belediyelerine seçilecek başkanlarda olması gereken özellikler nelerdir ve şehrin sorunları/ihtiyaçları doğrultusunda yapılası gereken çalışmalar hakkında fikirleriniz nedir?´ diye sorduk. Seçmen, şehrin ekonomisini güçlendirecek, istihdama katkı sunacak, yani ihtiyaçları karşılayacak Belediye başkanları istiyor.

Emre Mutar (öğrenci)

Erzurum´un merkez ve ilçe belediyelerinde güçlü bir kan değişimi şart. Erzurum´un çehresinin değişmesi noktasında yapılan çalışmaları kesinlikle küçümseyemeyiz. Fakat ekonomiye katkı noktasında yapılanlar görünemeyecek, duyulamayacak seviyede. Erzurum´un esnafı, Erzurum´un köylüsü, Erzurum´un halkı, işçisi, işsizi gözetilerek önemli çalışma ve yatırımlar yapılanmalı. Son 8 yılda Erzurum´da yapılan, istihdam olanağı sağlayacak kaç farklı yatırım var? Maalesef yok. Üretim alanında, yatırım alanında onlarca kampanya, fırsat başlatıldığı söyleniyor ama yapılan bir şey yok. Bunların çözümü için neler yapılıyor? Bu nedenle gelecek yeni belediye başkanının bu alanda önemli çalışmalar yapacak heyecana, kabiliyete sahip olması lazım. Burada insanlara hitaptan, dertlerini dinleyip bir şeyler yapılamamasından, asfalttan, süsten fazlası yapılması gerekiyor. İşi bilen, Erzurumlu olan kişilerin belediye başkanlığı görevlerine gelmesi gerekiyor.

Kerim Kabanlı (İşçi)

Ben Erzurum´un İspir ilçesinde yaşıyorum. Merkezde çalışmak için bulunuyorum. Benim bakış açıma göre kesinlikle sorunlar ekonomik. Eğer vatandaşın cebinde para olursa, harcayacaklar güzel yerler ararlar. Yani iş olanağı olmadan parkın, bahçenin benim gözümde pek değeri yok. Erzurum´un son yıllarda çehresi oldukça güzelleşti. Bunu kimse inkâr edemez. Fakat işsizlik oranları, çalışma şartları her geçen gün düşüşte. Esnaf ya eleman çıkarıyor, ya küçülmeye giderek işçi sayısını azaltıyor ya da kepenk indiriyor. Bu durum Türkiye´nin birçok yerinde aynı ama, işten çıkarılan işçiler için yeni bir iş kapısı yok. Şimdi bunca yıl Erzurum´da yapılmış bir üretim, fabrika var mı? Bu sebeple Erzurum´da göreve başlayacak belediye başkalarının hiç şüphesiz birleştirici, iletişim kabiliyeti güçlü, ekonomiye yatkın olması şart. Vatandaşın derdini sadece dinlemekle kalmayacak, çözüm üretici olacak. Vatandaşın içinde duracak, sorunları bizzat yerinde görecek. Bunları yaptıktan sonra Erzurum´un ekstra bir şeye ihtiyacı yok.

Fatih Büyükkülekci (Siyaset Bilimci)

Belediye başkanının bir siyasetçi olduğunu biliyoruz ama tam olarak öyle olmaması lazım. Siyasetçiden fazlası olması gerekiyor. En başta kendisini bir vatandaş olarak düşünmelidir. Ben şuan ki belediye başkanlarını eleştirmek istemiyorum, o kadar da yatkın değilim. Fakat nasıl olması gerektiğini söyleyebilirim. Öncelikle, halkın içinde kalmaya özen göstermeli; bunu söz ve davranışlarıyla kuvvetlendirmelidir. Üretici bir zekaya sahip olup ticari kazanç amacı gütmemeli. Yani çıkar odaklarından uzak kalmalı, kapısını halka açık tutmalı, halkla kaynaşıp bütünleşmelidir. En önemli 3 unsur ise çalışkan, cesur ve iş bitirici olmalıdır. Hizmete talip olduğu bölgenin sosyal kültürel özelliklerini çok iyi bilmeli, başkan seçildikten sonra, seçimden önce vaat ettiği tüm talepleri yerine getirmelidir. Vizyon ve misyon sahibi olması çok önemli. Vizyonunu ortaya koyması için gerekli prensiplere sahip olmalı halkın adamı olduğu kadar, çok güçlü bir devlet adamı özelliği de taşımalı