HAVALAR SOĞUDU MAĞARA ISINDI!

Pehlivanlı Alabalık çiftliğinde serdebe kayalıkları arasında bulunan 'Soğukluk Mağara' diye adlandırılan doğal yapı, yazın soğuk, kışın ise sıcak oluyor. Mağaraya bu özelliği ile bölgede, 'klima gibi mağara' benzetmesi yapılıyor.

Tarih: 02.12.2022 12:24 Güncelleme: 02.12.2022 12:24
HAVALAR SOĞUDU  MAĞARA ISINDI!

Sinan AYDIN

Erzurum'un Tortum ilçesine bağlı Pehlivanlı beldesinde bulunan Mağara, havaların soğuması ile sıcak bir ortam sağlamaya başladı. Vatandaşlar tarafından yaz aylarında soğuk olduğu için buzdolabı olarak kullanılan mağara, kışın ise sıcak tutarak klima görevi görüyor.

KLİMA GİBİ MAĞARA TURİZME KAZANDIRILACAK

Pehlivanlı Alabalık çiftliğinde serdebe kayalıkları arasında bulunan ve 'Soğuk Mağara' diye adlandırılan doğal buzdolabının, yazın soğuk, kışın ise sıcak olması dikkat çekiyor. Köylüler soğuk mağarayı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışırken, yetkililer ise klima gibi hem soğuk hem de sıcak hava oluşturan mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlatacaklarını belirtiyor.

İNSAN ELİNDEN ÇIKMAMIŞ DOĞAL BİR YAPI

Pehlivanlı Köyünde bulunan “Soğukluk Mağarası”, yaz aylarında soğuk hava akımları, kış aylarında ise sıcak hava akımları oluşturan tabii bir yapı olup, insan elinden çıkmamış bir yapı olarak dikkat çekiyor. Yazın ve kışın sıfır derece olan,  ziyaretçisinin hiç eksik olmdığı soğuk mağara, turzme kazandırılacağı günü bekliyor. Şimdilerde Tortumluların soğutucu olarak Buzdolabı gibi kullandığı mağara, hem araştırmacıları hem de alanında uzman tarihçileri de cezbedeceğe benziyor.