HESAP-KİTAP FUARI!

TÜYAP´a fuar tepkisi çığ gibi büyüyor

Tarih: 01.01.0001 00:00
HESAP-KİTAP FUARI!

Doğu Anadolu Kitap Fuarı, stant fiyatlarının 30 bin TL´ye kadar kiraya verilmesi nedeniyle amacın dışına çıkıp, ?hesap-kitap´ fuarına dönüştü.

 

Sinan AYDIN

 

Erzurum´da 27 Nisan´da açılacak olan kitap furarı, standların aşırı pahalı olması nedeniyle tepkilerin odağı olmaya devam ediyor. Erzurum esnafı fiyatlara tepki gösterip TÜYAP´ı boykot ederek fuara katılmıyor. TÜYAP´ın işi tamamen ticarete dökmesi, fuarın anlamından uzaklaşmasına neden oluyor. 9 günlük bir standın fiyatının 25-30 bin TL arasında rakamlara çıkması,  ?hesap-kitap´ fuarına dönüştü yorumlarının yapılmasına neden oluyor.

 

HİKMET KARACA: STAND MALİYETLERİ YÜKSEK

 

Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Odası Başkanı Hikmet karaca,

27 Nisan 2019 tarihinde açılacak olan Erzurum Kitap Fuarına, stant maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle Erzurum kitapçılarının büyük çoğunluğu katılmayacağını açıkladı. Başkan karaca, ildeki yerel basın kuruluşlarının konunun gündeme getirilmesi üzerine yönetim kurulu adına Erzurum kamuoyuna teşekkür mesajı yayımlayan Hikmet Karaca, mesajında, stant maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle Erzurum kitapçılarının büyük çoğunluğunun Erzurum Kitap Fuarına katılamadıklarını ifade edildi. Karaca, mesajında şöyle dedi: ?? Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan ve 10 yıllığına TÜYAP´a kiralanan Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi´nde 27 Nisan 2019 tarihinde açılacak olan Erzurum Kitap Fuarı´na, Erzurumlu kitapçıların büyük bir bölümü maddi imkansızlıklar ve stant kiralarının pahalı olması nedeniyle katılamayacaklar. Fuara, sadece il dışından gelen paralı ve büyük çaplı yayın evleri katılabilecek! Başta Sakarya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bir çok şehirde her yıl ramazan ayında kitapseverlerin hizmetine açılan ve yerel kitapçıların ücretsiz yararlandığı ?KİTAP SOKAĞI´nın bir benzeri de Erzurum´da yapılabilir. Bu konuda belediyelerimizin hem kitapseverlere hizmet, hem de kitapçı esnafımıza katkı amacıyla böyle bir organize içerisine girmeleri şehrimize de ayrı bir katma değer kazandıracaktır.´´

 

BİR STANDIN 9 GÜNLÜK KİRASI 25 -30 BİN TL ARASINDA

 

Doğu Anadolu Kitap Fuar´ında, ortalama büyüklükteki bir standın 9 günlük kirasının 20-25 ve 30 bin Tl arasında değişen fiyatlara ulaştığı öğrenildi. Uçuk rakamlar, Erzurumlu firmaları geri adım atmaya mecbur bıraktı. Geçen yıl 200´ü aşkın firmanın katıldığı Erzurum Kitap Fuarını 11 bini öğrenci olmak üzere 101 bin 298 kişi ziyaret etmişti. Büyükşehir Belediyesi´nin katkıları ile düzenlenen ve 5 Mayıs´ta kapanacak olan fuarda, bir stant açmanın bedeli 30 bin liraya kadar çıkıyor. Fuarda günlük olarak sadece stant kirasının 2 bin liradan fazla olduğuna işaret eden kitap ve kırtasiyeciler, katılmama kararı aldı. Vehip Atalay Kitap Sarayı yetkilileri, ?Erzurum Kitap Fuarına, maliyet ve giderleri karşılamak mümkün olmadığından dolayı katılamıyoruz. Çok özür dileriz? diye açıklama yaptı, ildeki gazete ve internet sitelerine. Palandöken Gelişim Derneği yöneticileri de, bir duyuru ile tepkilerini ortaya koydu.

 

??ŞEHİR OLARAK KALELERİMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUDAYIZ´´

 

Duyuruda şöyle denildi: ?27 Nisan- 5 Mayıs tarihleri arasında bu sene ikincisi düzenlenecek olan Doğu Anadolu Erzurum 2. Kitap Fuarı, her şeyden önce şehrimizin kültür hayatı için bir kazanımdır. Fuarın yapılacağı Erzurum Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi, birçok ilimize örnek olabilecek bir yapı olması sebebiyle şehir olarak göğsümüzü kabartmaktadır. Derneğimizle yapılan görüşmeler ve aldığımız duyumlar neticesinde bu alanda şehrimizde yerel manada faaliyet gösteren sahaf ve kitapevlerimizin yüksek maliyetler sebebiyle bu organizasyona katılamayacaklarını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Ekonomik manada ülkemizin batı illerine göre daha zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye çalışan bu değerlerimizin bizim için bir ticari işletmeden öte Yunus Başkan, Nizamettin Abi, Temel Abi, Rahmi Abi olduğunun bilinmesini isteriz. Biz her şeyden önce bu sahaf ve kitapevlerini kendimizin biliriz. İhtiyacımız olduğunda bu ağabeylerimizden başka koşacak yerimizde yoktur. Buralar şehrimizin bir nevi kültür kaleleridir. Şehir olarak bu kalelerimize sahip çıkmalıyız. Bu konularda her zaman yapıcı ve sorun çözen olan şehrimizin Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen Beyin bu konuya da el atacağına inanıyor, yardımlarını bekliyoruz.?