Husumet gitti, barış geldi

Erzurum´un Karaçoban ilçesi Kopal beldesinde yaşayan Yazan ve Durmaz aileleri arasında 5 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle bir kişinin öldürülmesiyle başlayan ve 6 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kan davası barışla sonuçlandı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Husumet gitti, barış geldi

 

Karaçoban ilçesi Kopal beldesinde yaşayan Yazan ve Durmaz aileleri arasında 5 yıl önce arazi anlaşmazlığı nedeniyle bir kişinin öldürülmesinin ardından kan davası başladı. Daha sonra 2 kişi daha çıkan çatışmalar sırasında öldü. Son olarak 24 Haziran seçimleri sırasında iki taraf oy kullanmak üzere gittikleri okul bahçesinde karşılaştı ve çıkan silahlı çatışmada İYİ Parti İlçe Başkanı Mehmet Sıddık Durmaz ile Yazan Ailesi´nden Agit Yazan öldü, 3 kişi de yaralandı. Çatışmadan bir gün sonra, Mehmet Sıddık Durmaz´ın kardeşi Savaş Durmaz, ağabeyinin cenazesini almak üzere İstanbul´dan Erzurum´a giderken, Erzincan´daki dinlenme tesisinde silahla vurularak öldürüldü. 

EN BÜYÜK MAĞDURİYETİ ÇOCUKLAR YAŞADI 

5 yıl önce başlayan ve şimdiye kadar 6 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı kan davası nedeniyle en büyük mağduriyeti iki tarafın çocukları yaşadı. Aileler arasında süren husumetten dolayı yaklaşık 100 kişi ilçeden göç etmek zorunda kalırken, Yazan ailesinden 200 kişi ise Kopal beldesine 5 kilometre uzakta bir mezrada yaşamaya başladı. Uzun bir süre çadırlarda yaşayan aile ardından kendi yaptıkları evlere geçti. Yazan ailesinin mensupları Kopal ve Karaçoban ilçelerine güvenlik gerekçesiyle gidemez oldu. Köyde yaşayan okul çağındaki 30 çocuk ise son yaşanan olaylardan dolayı bu yıl eğitim- öğretime başlayamadı. Lise çağındaki 9 çocuk İl Milli Eğitim Müdürlüğünün girişimleriyle Erzurum merkezde yatılı okullara yerleştirilirken ilk ve ortaokul çağındaki 21 çocuk ise taşımalı eğitimde güvenlik sorunu yaşanacağı için mezrada kaldı, okula gidemedi. Bunun üzerine Kaymakamlık harekete geçti ve çocuklar için mobil okul kurulmasını sağladı. Kopal beldesi Gedikli mezrasında yaşayan 21 öğrenci AFAD tarafından kurulan konteynerde geç de olsa ders başı yaptı. Kan davası nedeniyle mezradan ayrılamayan Yazan ailesinin ihtiyaçları ise jandarma tarafından karşılanıyor. 

 ?BARIŞ YAPMAK KOLAYDIR, BUNU DEVAM ETTİRMEK ZORDUR?

Karaçoban ilçesine bağlı Kopal Mahallesinde iki aile arasındaki kan davası binlerce kişinin katıldığı barış yemeği ile sona erdirildi. Aile fertlerinin barış yemini ettiği programda konuşan Vali Okay Memiş, ?Barış yapmak kolaydır, bunu devam ettirmek zordur. Kadınlarımız, çocuklarımız lütfen tahriklere kapılmayın. Bundan sonraki süreçte herkes daha dikkatli olsun? dedi. 
Mahallenin kanaat önderlerinden Abdullah Seyidoğlu, barışa katkıda bulunan tüm kişilere teşekkür ederek,? Malumunuz 24 Haziran 2018 tarihinde Karaçoban Kopal´da nahoş bir hadise yaşanmış ve hepimizi derinden üzmüştür. Bugün bizler için bayram günüdür. Barış Kopal´da yaşayan insanlar için huzur demektir. Her iki aileden şuan cezaevinde yatmakta olan 9 kişi var. 5 kişi ise firari. İnsanlar kaderinde ne yazılmışsa onu yaşar. Bunlar için de hep birlikte elimizden gelen ne varsa yapmamız gerekmektedir? dedi. 

?BİZ DAHA ÇOK HİZMET KONUŞMAK İSTİYORUZ?

Bölgeye daha çok hizmetle gelmek istediklerini aktaran Vali Memiş, ?Biz daha çok hizmet konuşmak istiyoruz. Kamu görevlileri olarak sizlerin yaşam standartlarını yükseltmek istiyoruz. Bütün vatandaşlara eşit mesafedeyiz. Vali olarak ben Kürt, Türk, Alevi herkese eşit mesafedeyim. Devletin bize verdiği imkanları seferber etmek bizim vazifemizdir? ifadelerini kullandı. 

?BÖLGEDE HUZURU VE BARIŞI TEMİN EDECEĞİZ? 

Vali Memiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın önderliğinde Türkiye´de olduğu gibi Erzurum´da da çok büyük kamu yatırımlarına imza atıldığını belirtti.  Türkiye´nin zor bir coğrafyasında görev yaptıklarını dile getiren Vali Okay Memiş, şu sözlerle devam etti:  ?Eksiklerimiz vardır, bunlara hep beraber odaklanacağız. Başta Hayvancılık olmak üzere eğitim, sağlık gibi bütün hizmetlerle her zaman yanınızdayız. Kapımız, telefonumuz 24 saat açık. Bölgeye hem hizmeti hem de barışı ve huzuru temin edeceğiz. Geçmiş geçmişte kaldı, keşke olmasaydı. Allah´ın kapısı açık. Allah bütün günahları affediyor. Barış yapmak kolaydır, bunu devam ettirmek zordur. Kadınlarımız, çocuklarımız lütfen tahriklere kapılmayın. Bundan sonraki süreçte herkes daha dikkatli olsun.? 

KANAAT ÖNDERLERİNE TEŞEKKÜR

Vali Memiş, bu tarz organizasyonlara katılmaktan mutlu olduğunu belirterek, bu programda emeği geçen başta ilçe kaymakamı olmak üzere kanaat önderlerine teşekkür etti. 
İki aile arasında barışın hayırlara vesile olmasını dileyen Vali Memiş, "İnşallah bundan sonra hizmet konuşalım, köyümüzü nasıl güzelleştirebiliriz bunlarla bize gelin. Her iki aileye kapımız açık. Affetmek yüce Allah´ın en önemli hasletlerinden birisidir. Sabır ve affetmek zor iştir ama bize düşen zoru başarmaktır. Allah´ın izniyle iki aile olarak çocuğumuzla, yaşlısıyla, büyüğü ile başarmaktır." dedi. 
Konuşmaların ardından Vali Memiş, ilçede yaptırılan taziye evi ve Kur´an kursu açılışına katıldı. 
Programa; Erzurum Valisi Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Karaçoban Kaymakamı Yusuz İzci, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Bekir Uzun, kurum müdürleri, iki ailenin ileri gelenleri ve mahalle sakinleri katıldı. 


Haber Kaynak : İhlas Haber Ajansı