İspir adını kullanarak satış yapıyorlar!

Esnaf Şemsi Akalın, piyasada 20-25 TL´den satışı gerçekleştirilen İspir Fasulyesinin, bazen sadece isminin kullanıldığını belirtti.

Tarih: 01.01.0001 00:00
İspir adını kullanarak satış yapıyorlar!

Günebakış/Muhammed COŞKUN

Erzurum´un önemli coğrafi işaretlerinden olan ve piyasadaki en pahalı fasulye olma özelliğine sahip İspir Fasulyesi, son 2-3 yıldır yoğun bir talep görüyor. İspir Fasulyesine yönelik talebin yoğun, fiyatının yüksek olması bazı çevrelerce fırsata dönüştürüldüğünün altını çizen Akalın Bakliyat sahibi Şemsi Akalın, Bu sıkıntının en önemli sebebinin ise üretiminin az olmasından kaynaklandığını belirtti.

İspir Fasulyesinin piyasası hakkında bilgi veren Akalın, ?şuanda piyasada İspir Fasulyesine yönelik yoğun bir talep var. Ancak yeterince üretimi maalesef yok. Şöyle ki, İspir´de bu fasulye üretimi yapanların bazıları Karadeniz, Marmara gibi bölgelere doğrudan satışını gerçekleştiriyor. Kıyıda köşede kalan birkaç üretici ise buraya, Erzurum şehir merkezlerindeki esnaflara getiriyor. Tabi bu az olan üründe kısa sürede bitiyor. Ancak fiyatı 20-25 TL olan ve yoğun talep göre bu fasulye yine de piyasa satışı gerçekleşiyor.? dedi.

BU TİCARET DEĞİL

İspir Fasulyesinin sadece bir şeker fasulyesi olduğuna dikkat çeken Akalın, ?İspire özgü olan bu fasulye aslında sadece bir şeker fasulyedir. Türkiye´nin birçok ilinde yetişir ama yetiştirildiği bölge itibariyle buna ayrı bir tat, ayrı bir lezzet katıyor. Bu da odu eşsiz yapıyor. Ancak bunu herkes bilmiyor. Bu durumda bazı çevreler fırsata çevirmiş. 2-3 TL eksikle farklı fasulyeleri İspir Fasulyesi adı altında satılıyor. Örneğin Erzurum´a Bombai Fasulyesi var. Ancak bunun satışını yapanlar İspir Fasulyesi adı altında yapıyor. Eğer İspir Fasulyesini biliyorsanız lezzeti tadarsınız. Ama bilmiyorsanız, diğer fasulyelerden farklı bir şey yiyemezseniz.? diye konuştu.