Karadayı mağdurları TOKİ evlerini teslim almadan satışa çıkarmaya başladı

Sosyal medya sitelerinde oluşturulan alım-satım gruplarında, bugünlerde Karadayı mağdurlarının satılığa çıkardığı ev ilanları yoğunluğu yaşanıyor.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Karadayı mağdurları TOKİ evlerini teslim almadan satışa çıkarmaya başladı

Sinan AYDIN

Erzurum´da Karadayı İnşaat tarafından mağdur edilen vatandaşların mağduriyetini gidermek için TOKİ ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak bir ev proje hayata geçirilmişti. Bu kapsamda TOKİ tarafından Palandöken ilçesi Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi´nde 1410´u Karadayı mağdurlarına olmak üzere 1700 konutun yapımına başlanmıştı. İnşaatın büyük bir bölümü biten ve bu yılın Ağustos ya da Eylül ayında hak sahiplerine teslim edilmesi beklenen konutlar, daha teslim edilmeden satışa çıkarılmaya başlandı. Bazıları evlerin benzer fiyatlardan satılması için guruplar oluşturup diğer Karadayı mağdurlarına birlik içinde olunması için çağrıda bile bulunuyor.

80,100 VE 120 METREKARE BÜYÜKLÜĞÜNDE DAİRELERİN YAPIMI SÜRÜYOR

İmar İskân Konutları, Hasan-i Basri, Çatyolu ve AK-Kent olarak bilinen bölgelerde Müteahhit Ahmet Metin Karadayı tarafından yaptırılacağı söylenen ancak ilgili firmanın ruhsat ve denetimi olmadan verdiği vaatlerinden ötürü mağdur olan vatandaşlar için Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından Palandöken ilçesi Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi´nde inşa edilen 1410 dairenin hak sahipleri, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi´nde düzenlenen kura çekilişi programıyla belirlendi. 80, 100 ve 120 metrekarelik dairelerle mağdur edilen vatandaşların daha büyük daire istemeleri göz önüne alınarak yapılan 108 ve 120 metrekarelik B1, C1 ve C2 tipi daireler, peşinatsız ve çok uygun ödeme koşullarıyla mağdurlara teslim edilecek.

Modern mimari anlayış hâkim kılınarak inşa edilen Yıldızkent TOKİ Konutları Projesi´nde söz konusu yerleşim yerine iş yerleri, cami, meydan, park ve sosyal donatı alanları da yapılıyor.

EVLERİNİ TESLİM ALMADAN SATIŞA ÇIKARMAYA BAŞLADILAR

Hak sahipleri ile TOKİ arasında 19 Şubat´ta başlayan sözleşme imzalama süreci, daire sırasına göre yapıldığı için Nisan ayı sonuna kadar sürecek. Ancak bugünlerde ilginç bir durum yaşanıyor. Sözleşme imzalayanların birçoğu, konutunu teslim almadan satışa çıkardı. Sosyal medya sitelerinde oluşturulan alım-satım gruplarında bugünlerde Karadayı mağdurlarının satılığa çıkardığı ev ilanları yoğunluğu yaşanıyor. TOKİ ile yapılan sözleşme gereği evlerin teslim alındıktan ancak 1 yıl sonra devir işlemi yapılabiliyor ancak, Karadayı mağdurları şimdiden üzerine hava parası da koyarak evlerini satılığa çıkardı. Bazılarının sadece peşinat için istediği fiyatlar ise dudak uçuklatıyor. 

BİRÇOĞUNUN AMACI KARADAYIYA KAPTIRDIĞI PARAYI GERİ ALABİLMEK

İnternet sitelerinde de sıklıkla karışımıza çıkan satılık ev ilanlarında ilk sırayı Karadayı mağdurlarının satışa çıkardığı TOKİ evleri alıyor. En büyüğü 120 metrekare olan dairelerin büyüklüğüne göre 80 bin TL´den 120 bin TL´ye kadar satış bedeli konulduğu görülüyor. Birçok Karadayı mağduru, peşinat dahi vermeden TOKİ´den teslim alacağı evi, üzerine hava parası da koyarak satışa çıkarmış durumda. Mağdurların ilk amacı Ahmet Metin Karadayı´ya kaptırdıkları parayı bu yolla geri almak. Ancak satış fiyatları bazı vatandaşların tepkisine de neden oluyor. Ev fiyatlarının zaten tavan yaptığı Erzurum´da mağdurların da yüksek satış bedeli belirlediğini iddia eden vatandaşlar, tepkilerini ilanların yer aldığı paylaşımların altına yazdıkları yorumlarla ortaya koyuyor. Bazı vatandaşlar ise gazetemizi arayarak tepkisini dile getiriyor. Bir kısım vatandaş ? Karadayı´ya kaptırdığınız parayı faiziyle birlikte milletten mi çıkarıyorsunuz? şeklinde yorumda bulunuyor. Ortalama 650-700 TL arası aylık taksitle 20 yıl borç ödenecek evler için bu borcun haricinde 120 bin TL peşinat isteyen Karadayı mağdurları, belki kendilerince haklı olabilirler ancak, vatandaş satışa çıkarılan evleri çok pahalı buluyor. Karadayı mağdurlarının bir kısmı ise, ? Karadayı´ya 40 bin TL´de kaptıran var 100 bin TL´de. Ayrıca Erzurum´da ev piyasası belli. 250-300 bin TL´den aşağı ev yok? diyerek kendilerini savunuyor.