Kazım Karabekir Paşa´nın kızı vefat etti

.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kazım Karabekir Paşa´nın kızı vefat etti

 

 

Nesrin ÇETİNKAYA

 

Erzurum´u Ermenilerden kurtaran büyük komutan Kazın Karabekir Paşa´nın kızı Hayat Karabekir Feyzioğlu, hayatını kaybetti. Kurtuluş Savaşı´nda Doğu Cephesi komutanlığı yapan Kazım Karabekir Paşa´nın iki kızından biri olan Hayat Karabekir Feyzioğlu, önceki gün hayatını kaybetti. 90 yaşında vefat eden Feyzioğlu´nun 18 Haziran Pazartesi günü öğle namazı sonrası KaracaahmetŞakirin Camii´nden son yolculuğuna uğurlanacağını açıkladı. Paşa kızının vefat haberini ise, ünlü sanatçı Onur Akay sosyal medya hesabından duyurdu. Türk Kurtuluş Savaşı´nı başlatan komutanların arasında yer alan Kazım Karabekir, Doğu Cephesi´nde gösterdiği başarılardan dolayı, Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edilen bir Paşa idi.

Erzincan ve Erzurum´u Ermeniler´den ve Ruslar´dan 1918´de geri alan Kazım Karabekir Paşa aynı yıl Mirliva (Tümgeneral) olmuştu. Nisan 1919´da Erzurum´daki 15. Kolordu Komutanlığı´na atanan kazım Karabekir, Sarıkamış, Kars ve Gümrü Kalelerini 15 Kasım 1920´de Ermenilerden geri aldı. 1922 de Türkiye´de ilk defa toplanan İzmir İktisat Kongresine Edirne Milletvekili olarak başkanlık yaptı.1923´te İstanbul milletvekili olan Kazım Karabekir 1924´te, TBMM´deki Dörtler Grubu´nu destekledi.

 

HAYAT KARABEKİR FEYZİOĞLU KİMDİR?

7 Kasım 1927 yılında Kazım Karabekir ve İclal hanımın ikiz kızlarından biri olarak İstanbul Kanlıca´ da dünyaya geldi.Lise eğitimini İstanbul´da Erenköy Kız Lisesinde tamamladı, eğitimine Ankara´da İsmet Paşa Kız Enstitüsünde devam etti. 1949 yılında evlendiği eşi Prof. Dr. Feyzi Feyzioğlu´nu 1983 yılında Ankara Esenboğa´da meydana gelen uçak kazasında kaybetti.2000 yılında kardeşi Timsal Karabekir ve merhum ikizinin kızı Gülden Gazioğlu ile beraber Kazım Karabekir Vakfını kurdu.
2005 yılında Kazım Karabekir Paşanın Erenköy´deki evinin müze haline getirilmesi,  2006 yılında kitaplarının Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık tarafından yayımlanması, 2008 yılında İstanbul Galatasaray Sermed Çifter salonundaKarabekir Sergisinin açılması çalışmalarında bulunmuş, Karabekir Paşanın anıldığı çeşitli konferans ve panellerde yer almıştır.Üç kız annesi olan Hayat Karabekir Feyzioğlu İstanbul´da ikamet etmekteydi.