Kollar ve bacaklar Dadaş Başkandan!

Merkezi Erzurum´da bulunan Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, Türkiye´nin dört bir yanından gelen ve çeşitli engellere sahip kişilere, binlerce ücretsiz protez kol ve bacak dağıttı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kollar ve bacaklar Dadaş Başkandan!

 

Sinan AYDIN

 Erzurumlu olan ve engellilere yönelik çalışmaları ile takdir toplayan Başkan İslam Meral, Avrupa Birliği Engelsiz Yaşam projesi kapsamında engelli vatandaşların yüzünü güldürüyor. Vücutlarındaki çeşitli uzuvlarını kaybettikleri için hayata küsen yüzlerce kişiye yeniden yaşam umudu olan İslam Meral, 3,5 yılda 5 bin adet protez kol, bacak ve kalça dağıttığını açıkladı. Erzurum dışından gelen binlerce engeli vatandaşa kol ve bacak dağıtan Başkan Meral, gazeteniz GÜNEBAKIŞ´a özel açıklamalarda bulundu.

YÜZDE 80´İNİ DEVLET KARŞILIYOR?3,5 YILDA 5 BİN KOL VE BACAK DAĞITILDI

Şırnak, Düzce, İstanbul, Muş gibi Türkiye´nin hemen hemen her ilinden engelli vatandaşa protez kol ve bacak dağıttığını söyleyen Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, proje ile ilgili şu açıklamayı yaptı.?? AB engelsiz yaşam adlı projemiz 3,5 yıl önce start aldı. Şuan da ise bu projeyi başarı ile tamamladık.3,5 yıl içinde 5 binin üzerinde vatandaşımıza protez kol, bacak, kalça dağıtımı yaptık. Protezlerin yüzde 80´ini SUT kanunu kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılıyor, yüzde 20´sini ise dernek olarak biz karşılıyoruz. Örneğin diz altı aktiflik dediğimiz protezin maliyeti dışarıda özel yaptırılsa 20-25 bin TL´yi buluyor. Maddi durumu iyi olmayan engelli vatandaşlarımız bu imkandan yararlanamıyordu. Proje sayesinde binlerce engelli kardeşimizin eli, kolu, ayağı olduk. Bu anlamda hem devletimize hem de benimle birlikte çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum´´ dedi.

PROTEZİ DUYAN GELİYOR?

Protez kol ve bacak projesi, gerek sosyal medyadan gerekse basına yansıyan haberlerden dolayı kısa sürede tüm Türkiye´de duyulmuş. Kimi kol, kimi bacak, kimi ise protez kalça temin etmek için müracaatını yapmış. Dünya Engelliler Gelişim Derneği Genel Başkanı İslam Meral, bu tür vatandaşların projeden yararlanması ile ilgili süreci ise şöyle anlattı: ??Ücretsiz olan bu hizmeti duyanlar bizimle irtibata geçiyor. Gerekli evrak işlemleri tamamlandıktan sonra talepte bulunan kişinin beden ölçüleri alınıyor. Her hasta ölçü veriyor. Gerekli eğitim verilip evrak işlemleri tamamlandıktan sonra o kişiye protezlerini takıyoruz. Protezde kullanılan malzemenin yüzde 70´i ithal. Misal Erzurum´dan bir engelli kardeşimize elektronik protez taktık. Son sistem bir protez. Bu protezin dışarıda maliyeti 30 bin lirayı buluyor. Bu kardeşimizde bu protezle yeniden hayata tutunmayı sağladı.

TEKERLEKLİ SANDALYEDE GELİP YÜRÜYEREK ÇIKIYORLAR

Birçok kişinin uzvunu kaybettiği için birçok işini yapamaz duruma geldiğini, bu nedenle de hayata küstüklerini anlatan Başkan Meral, ?? Bu proje binlerce engelli kardeşimize umut oldu. Bize gelip protezlerini taktırarak ayrılan kardeşlerimizin hayata yeniden bağlandıklarını ve yaşama umutlarının arttığını görüyoruz. Tekerlekli sandalye ile gelenler yürüyerek çıkıp gidiyor. Ben kendimde engelliyim. Engelli vatandaşlarımızın sorunları maalesef yeteri kadar çözüm bulamıyor ülkemizde. Bizler birbirimize destek olarak ve devletimizin de desteklediği bu tür projelerle yeniden doğmuş gibi oluyoruz. Engelli kardeşlerimize yönelik çalışmalarımız bundan sonra da devam edecek´´ diye konuştu.