Kuyumcular çarşısında dolar karmaşası

Erdoğan bozdurun diyor, vatandaş kuyumculara koşuyor, kuyumcular ?para yok´ diyerek altın bozmuyor. Bozanlar ise piyasanın çok çok altında bozarak fırsatçılık yapıyor?

Tarih: 01.01.0001 00:00
Kuyumcular çarşısında dolar karmaşası

 

Erzurum kuyumcu esnafı fırsatçılık yapıyor iddiası!

Altın bozmayan kuyumculara tepkili olan vatandaşlar, Erzurum´daki kuyumcu esnafını CİMER´e şikayet etti?

Sinan AYDIN

Erzurum´un Taşmağazalar semtinde bulunan Kuyumcular çarşısında tam anlamıyla fırsat karmaşası yaşanıyor. vatandaş altın bozdurarak Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın TL´ye destek çağrısına uymak istiyor, kuyumcular ?para yok´ iddiasıyla altın bozmuyor. Bozanlar ise, önceki haftaların gram altın fiyatından bozarak fırsatçılık yapıyor. ABD Başkanı Donald Trump´un Türkiye´ye karşı yaptırım uygulanmasına yönelik kararları sonrası Dolar hızla yükselişe geçmiş, bununla beraber altın fiyatları da fırlamıştı. Her geçen gün daha da artan fiyatlar karşısında Türk Lirası değer kaybederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ?Ekonomik savaş veriyoruz´ açıklaması yaparak vatandaşları dolar ve altınlarını bozdurarak Türk lirasının değerini artırmaları çağrısında bulunmuştu.

KUYUMCULAR ALTIN BOZMUYOR, BOZANLARDA DEĞERİNİN ÇOK ÇOK ALTINDA ALARAK FIRSATÇILIK YAPIYOR?

Erdoğan´ın çağrısına tüm Türkiye´de olduğu gibi Erzurum´da da vatandaşlar uymak istiyor ancak Kuyumcuların engeli ile karşılaşıyorlar. Birçok vatandaş altın bozdurmak için kuyumcunun yolunu tutuyor ancak, ?Para yok. O nedenle altın bozmuyoruz´ cevabını alıyor. Sadece bir kısmı Altın alıp satıyor. O uyanık kuyumcular ise altını bozarken geçtiğimiz haftaların fiyatlarından bozuyor, satarken ise güncel fiyatlardan satarak krizi fırsata çevirmenin hesabını yapıyor. Bankalar ise altın hesabı olan müşterilerine işlem yapıyor. Birçok kuyumcuda ise altın bozdururken uygulanan sabit fiyat uygulanmıyor. İki dükkan arasında altın bozum işleminde neredeyse 3 lira 5 lira arasında fiyat farkı oluyor.

ERZURUMDAKİ KUYUMCU ESNAFI CİMER´E ŞİKAYET EDİLDİ

Gazetemizi arayan birçok vatandaş, Erzurum´da esnaflık yapan kuyumcuların fırsatçılık yaptığını savunarak dert yanıyor. Bu arada bazı vatandaşların Erzurum´da kuyumcu dükkanı olan esnafların bu davranışını Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi´ne (CİMER) dahi şikayet ettiği iddia edildi. Kuyumcu esnafı ise doların 10 dakikada 30 lira birden yükseldiğini, sık yaşanan kur hareketliliğinin kendilerini  de zor durumda bıraktığını, birçok esnafın bankadaki hesabından para dahi çekemediği için sıcak para sıkıntısı çektiklerini iddia ederek kendilerini savunuyorlar.