Mor Reyhana DAP desteği

Merkezi Erzurum´da bulunan kısa adı DAP olan Doğu Anadolu Kalkınma idaresi, Bölge illerinin zenginliklerini değerlendirmesi için para musluklarını açtı. Erzurum´da çok sayıda projeyi destekleyen DAP, en son Malatya´dan gelen bir projeyi imzaladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Mor Reyhana DAP desteği

 

Dilek BAYRAK

Coğrafi İşaret Belgesine sahip ve Malatya´nın Arapgir ilçesinde yetişen Mor Reyhan için, DAP İdaresi´nin desteğiyle, Arapgir´e kurutma tesisi kurulacak.

?Mor Reyhanı Kurutma Tesisi Projesi? için düzenlenen protokolü DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir ile Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu imzaladı.

2017 yılında, ar-ge kapsamında yürütülen çalışmalar sonucunda, 6 ticari ürün elde edilmesi kararlaştırılan mor reyhanın doğal kurutma sonucu değer kaybına uğradığı, bunun makineli sistemlerle kurutulması yoluyla bitkinin kokususun, yağ değerlerinin etkin bir şekilde muhafaza edildiği tespit edilince, Arapgir Belediyesi tarafından hazırlanan proje DAP İdaresi´ne sunuldu.

İmzalanan protokol kapsamında, DAP İdaresi tarafından kurutma tesisi için 850 bin TL ödenek tahsisi gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz yıl, Arapgir Belediyesi´nin örnek iki parselinde 60 dekarlık alana 300 bin adet fide yapılan ayrıca 100 dekar sözleşmeli üretim ve 100 dekar civarında da çiftçilerin rutin olarak ektiği alanla beraber toplam 260 dekar alandan, 750 ton civarında yaş reyhan üretimi gerçekleştirildi.

Malatya´nın Arapgir ilçesinde yetiştirilen Mor Reyhan, çay, şerbet, krem, sabun, kolonya gibi ürünler elde edilmesinde kullanılıyor.