Müftülük’ten Ömer Nasuhi Bilmen mesajı

Müftülük, “allame fakih” olarak nitelendirilen büyük İslam alimlerden Ömer Nasuhi Bilmen'in vefatının 50. yılı nedeniyle bir anma mesajı yayımladı.

Tarih: 13.10.2021 19:13
Müftülük’ten Ömer Nasuhi Bilmen mesajı

Sinan AYDIN

Erzurum Müftülüğü, Anadolu’nun yetiştirdiği büyük İslam Alimi Ömer Nasuhi Bilmen'in ölün yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayımladı. Mesajda, '' Türkiye Cumhuriyeti’nin 5. Diyanet İşleri Başkanı ve İslam hukuku üzerine yazdığı eserler dolayısıyla “allame fakih” olarak nitelendirilen büyük İslam alimlerden Ömer Nasuhi Bilmen Hocamızı vefatının 50. yılında rahmetle anıyoruz.'' denildi. Mesajda Ömer Nasuhi Bilmen'in öz geçmişi ile ilgili de şu bilgilere yer verildi: "Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Sarıyayla köyünde 10 Ocak 1884 yılında dünyaya gelen Ömer Nasuhi Bilmen, tahsiline Ahmediye Medresesi müderrisi olan amcası Abdürrezzak İlmi Efendi ile Erzurum Müftüsü Müderris Hüseyin Raki Efendi’den ders alarak başladı. İstanbul’a 1908 yılında giderek, Fatih dersiamlarından Tokatlı Şakir Efendi’nin derslerine devam eden ve 1911 yılında icazet alan Bilmen, daha sonra imtihanla Medreset’ül Kudat’a girerek burada dört yıl hukuk tahsili yaptı.

FIKIH VE İLMİ KELAM DERSLERİ OKUTTU

Bilmen, 1912 yılında açılan ruus imtihanını kazanarak Fatih Dersiamı olarak göreve başladı ve 1913’te Fetvahane-i Ali Müsevvid mülazımlığına tayin edildi. Bir çok ilim yuvasında müderrislik yapan Bilmen, 14 Şubat 1926’da İstanbul Müftülüğü müsevvidliğine, 16 Haziran 1943’te de İstanbul Müftülüğüne getirildi.

Fatih Camisi’nde, Sahn Medresesi’nde ve Dar-us-Safaka’da dersler veren Bilmen, İstanbul İmam-Hatip Okulu ve Yüksek İslam Enstitüsünde usuli fıkıh ve ilmi kelam dersleri okuttu.

ARAPÇA, FARSÇA VE FRANSIZCA BİLİYORDU...

Diyanet İşleri Başkanlığına 30 Haziran 1960 tarihinde tayin edilerek Türkiye Cumhuriyeti’nin 5. Diyanet İşleri Başkanı olan Bilmen, bir yılını doldurmadan 5 Nisan 1961’de emekliye ayrıldı. Arapça ve Farsça’yı çok iyi bilen, Türkçe’nin de bulunduğu üç dilde şiir yazabilen Bilmen, bir ara Fransızca’ya da merak sardı ve bu dili de tercüme yapacak kadar öğrendi. İki çocuk babası olan ve İslam hukuku üzerine yazdığı eserler nedeniyle “allame fakih” olarak nitelendirilen büyük İslam alimlerden Bilmen, 12 Ekim 1971’de İstanbul’da vefat etti.

.