Nihat Altay: Komşusuna wi-fi şifresini verenler hapse girebilir!

Başkan Nihat Altay, internet kullanıcısı abonelerin wi-fi şifresini kimseye vermemeleri konusunda uyararak zararlarını açıkladı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Nihat Altay: Komşusuna wi-fi şifresini verenler hapse girebilir!

 

-ÖZEL-

Sina AYDIN

 

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, tüketicileri önemli bir konuda uyararak, ?? komşusuna internet kullanıcı adresi olarak adlandırılan wi-fi şifresini veren kişilerinde dikkatli olması gerektiğini, hapse gönderecek kadar tehlikeleri olduğu uyarısında bulundu. Merkezi Erzurum´da bulunan Tüketici Hak Arama Derneği Başkanı Nihat Altay, teknolojinin en önemli hizmeti olarak görülen internet hizmetinin de bir kısım tehlikelerine karşı uyardı. Başkan Altay, ??Kullanıcıların internet üzerindeki kimlikleri, IP adresleridir. İnternet aboneleri kablosuz bağlantı olan Wi-Fi ile internete eriştiklerinde de bu IP adresleri üzerinden dijital ortamda var olmaktadırlar.

 

SOSYAL MEDYA PAYLAŞAIMLARINA DİKKAT!

 

Dolayısıyla ev ya da iş yerlerinde internet aboneliği bulunan kullanıcılar, şifrelerini herkesle paylaştıklarında dijital kimliklerini de bilinçli olarak paylaşmış sayılmaktadırlar. Bu adres üzerinden yapılan ve suç unsuru sayılan bütün eylemlerden, hakaret ya da suç içerikli sosyal medya paylaşımlarından internet abonesi olan ve Wi-Fi şifresini paylaşan kullanıcılar da sorumludur. Yargıtay´ın bu konu hakkında aldığı karar da bunun en somut örneğidir´´ diye konuştu. Başkan Altay, wi-fi şifresini komşusuna veren kişinin komşusunun internetten işleyeceği suç teşkil eden her olaydan sorumlu olacağını hatırlattığı uyarısında, tüketicileri biliçli olmaları konusunda uyararak önemli bir konuyu aydınlatmış oldu.

 

Wİ-Fİ NEDİR?

 

Wi-Fi (İngilizce: Wireless Fidelity, Türkçe: Kablosuz Bağlantı Alanı) kişisel bilgisayar, video oyunu konsolları, dijital ses oynatıcıları ve akıllı telefonlar gibi cihazların kablosuz olarak birbirlerine bağlanmasını sağlayan teknolojidir. Wifi Sistemleri nedir? Kablosuz ağ bağlantısı ilk olarak acil durumlarda iletişime olanak sağlayabilecek bir sistemin geliştirilmesi üzerine bulunmuştur. Daha sonra yaygınlaşarak oldukça fazla kullanım alanı bulmuştur. Çünkü kablosuz ağ sistemi şehirlerde oldukça ucuz maliyetlerle hiçbir altyapı ve kablo bağlantısı işlemlerine gerek duymadan kesintisiz internet bağlantısı sağlanabilmektedir. Kablolu bağlantı sistemlerinde belirli sayıda her PC´ye bir kablo gidecek şekilde bağlantı sağlanır fakat kablosuz ağ sistemlerinde birçok bağlantı noktası üzerinden çok geniş bir alanda ve çok daha fazla sayıda kullanıcı özgürce bağlanabilmektedir. Kablosuz ağ bağlantı noktaları diğer ağlarla iletişime geçecek şekilde programlanmıştır. A noktasından B noktasına giden bir bilgi, bağlantı noktalarının birinden diğerine geçerek ilerler. Bu esnada bağlantı noktası en hızlı ve güvenli yolu seçer. Buna dinamik yol gösterme(dynamic routing) denir. Wi-Fi nin açılımı wireless fidelity dir anlamı ise kablosuz bağlantı alanıdır. Wifi açılımından da anlaşılacağı gibi wifi sinyal alanıdır ve bu alanda bulunan tablet, telefon, akıllı saat, ses oynatıcıları, televizyon, oyun konsolu ve benzeri cihazlarla internete kablosuz erişebilirsiniz. Kablosuz ağ bağlantı noktaları aslında bildiğimiz router modemlerle aynı şekilde çalışırlar ve küçük radyo dalgaları üreten sistemlerdir. WiFi standartları çeşit ve özelliklerine göre 802.11a, b,g ve n olarak ayrılmışlardır. Bunlardan en yaygın olarak kullanılanı 802.11b´dir ve 2.4Ghz´lik yayılma aralığına sahiptir. Ancak 802.11b ile en fazla 11 Megabit´lik bağlantı kurabilmek mümkündür. Oysa 802.11g ile saniyede 54 Mbit, 802.11n ile 140 Mbit´lik hızlara ulaşmak mümkündür. Günümüzde dizüstü bilgisayarların tamamına yakını üzerlerinde entegre Wi-Fi alıcıları bulundururlar. Bulunmayanlar ise PCMCIA kartlarla bu özelliği kolayca kazanabilirler.