?RENK?Giysi Tasarım Sergisi Açıldı

Safiye Sarı tarafından hazırlanan ?RENK? Giysi Tasarım Sergisi, Erzurum Kongre binası, Atatürk Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Salonunda açıldı.

Tarih: 01.01.0001 00:00
?RENK?Giysi Tasarım Sergisi Açıldı

 

-ÖZEL- 

Sinan AYDIN

Rengin form ile sağladığı uyumun belirleyicisininde etki alanına giren ve yaşantısına bağlı olarak öznelleşen farklı renk kombinasyonları, aralarındaki uyumu ve etkileri kendine özgü bir üslup ve perspektifle ele alarak deneysel tasarımları inceleyen Safiye Sarı tarafından hazırlanan ?RENK? Giysi Tasarım Sergisi, Erzurum Kongre binası, Atatürk Resim Heykel Müzesi ve Galerisi Salonunda açıldı. 7 gün açık kalacak olan sergiyi vatandaşlar ücretsiz olarak gezebilecek.02 Ağustos 2020 tarihine kadar açık kalacak olan sergi açılışına Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Handan Güneş ve vatandaşlar katıldı.

RENK NEDİR?

Renk, ışığın nesne ve yüzeyler üzerine çarpması sonucunda ortaya çıkan bir temel tasarım öğesidir. Renkler, ışıkla sayesinde biçimlerin, yüzeylerin ve hacimlerin görünür olmasını sağlar. Bu görünme işlemini sağlayan öğeler ışık, yüzey, göz ve beyindir. Işığın yüzeylere çarpması, gözde kırılarak beyne iletilmesi fizyolojik bir olayken beyinde algılanması psikolojik bir olaydır. Bu nedenle renkler farklı psikolojik tesirlere sahiptirler. Işık, bünyesinde tüm renkleri barındırmaktadır. Işığın elektromanyetik dalga boylarının ve titreşimlerinin değişmesi sonucunda farklı renkler ortaya çıkmaktadır. Bir nesnenin güneş ışığı altındaki bir rengi ile yapay bir ışık altındaki rengi farklıdır. Bunun sebebi nesnelerin bir renginin olmadığı, üzerlerine düşen ışığı emerek, süzerek ya da yansıtarak farklı renklerin algılanmasını sağlamalarıdır. Işığı en çok yansıtan nesneler beyaza yakın nesneler iken en çok emen nesneler siyaha yakın nesnelerdir.

RENGİN ÖZELLİKLERİ

Renk tasarımın en temel öğelerinden biridir. Kırmızı, sarı ve mavi olmak üzere toplamda üç farklı ana renk bulunmaktadır. Bu ana renkler birbirleriyle karışarak turuncu, yeşil ve mor olmak üzere toplamda üç ara renk oluşturmaktadır. Renklerin türleriyle uzunluk, tonlarıyla genişlik ve yoğunluğuyla derinlik elde edilebilmektedir. Rengin tonu, bir rengin açıklığı ya da koyuluğudur. Yani beyaza ve siyaha yaklaşan halleridir. Renklerin bu halleri aydınlıklarını ve karanlıklarını belirler. Siyah ve beyaz arasındaki değerleri renk tonu ya da rengin ton basamakları adı verilir. Renkler siyaha ya da beyaza yaklaştıkça doygunlukları azalır ve renk olma özelliklerini yitirmeye başlarlar. Bunu rengin grileşmesi olarak da tanımlayabiliriz. Siyahın ve beyazın karışımından meydana gelen grilik, renksizliktir.

Renklerin ton değerleri olduğu gibi ısı değerleri de vardır. Bu nedenle ısı bakımından sıcak ve soğuk renkler olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sıcak renkler kırmızı, sarı ve turuncu, soğuk renkler ise mavi, yeşil ve mor olarak kabul edilmektedir. Ana, ara, sıcak ve soğuk renklerin yanı sıra bir de karşıt renkler vardır. Karşıt renkler aynı zamanda bütünleyici yani birbirini tamamlayan renklerdir. Beyaz ışığın içerisinden yeşil rengindeki ışınlar çıkarılırsa kırmızı rengindeki ışınların kaldığı görülmektedir. Bu renkler birbirlerini beyaza tamamlamaktadır. Bu nedenle onlara bütünleyici, tamamlayıcı ya da karşıt renkler adı verilmektedir. Kırmızı-yeşil, turuncu-mor ve sarı-mavi birbirlerini tamamlayıcı yani karşıt renklerdir.