Sağlıklı bir bayram için beslenmeye dikkat!

Erzurum Sağlık İl Müdürü Doktor Mahmut Uçar´dan, sağlıklı bir bayram için sağlıklı beslenme önerileri geldi.

Tarih: 01.01.0001 00:00
Sağlıklı bir bayram için beslenmeye dikkat!

Sinan AYDIN

Önümüzdeki günlerde idrak edeceğimiz Ramazan bayramını sağlıklı bir şekilde geçirmek için bir dizi uyarı geldi. Erzurum Sağlık İl Müdürü Doktor Mahmut Uçar imzası ile kurumun sitesinden de yapılan açıklamada, vatandaşların, bayramı sağlıklı geçirmesi için beslenmesine dikkat etmesi gerektiği bildirilerek, yapılması gerekeneler konusunda ayrıntılı bilgi verildi. Sağlıklı Günlük öğün sayısı ve beslenme düzeninin değiştiği Ramazan ayı sonrası nelere dikkat etmeli?

BAYRAM ZİYARETLERİNDE İKRAMLARA DİKKAT!

Sağlık İl Müdürü Mahmut Uçar´ın açıklamalarına göre, işte sindirim sistemi rahatsızlıkları yaşamamak için ihmal edilmemesi gereken altın kurallar:

??Geleneksel bayram ikramları (çikolata, börek, baklava) kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ihmal edilmemelidir.

Ramazan ayının sonlanması ile beraber tüketilecek yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2 saat en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyiniz.

BAYRAMDA KAHVALTI TABAĞI

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.

BAKLAVA YERİNE SÜTLÜ TATLI...

Ramazan bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların (tatlılar, çikolata vb) tüketimine dikkat edilmelidir.

Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar küçük porsiyonlar  halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler; şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır. Gıdalara eklenen şekerin günlük 50 gr  = 10 tatlı kaşığını geçmemesi istenmektedir. Örneklemek gerekirse bir tatlı kaşığı şeker 5 gr, bir porsiyon (100 gr) baklava 50 gr, bir porsiyon sütlaç (250 gr) 40 gr, bir porsiyon (100 gr) sütlü dondurma 21 gr şeker içerir.

Bayramda şeker ve şekerli ürünleri aşırıya kaçmayacak miktarlarda almalıyız. Ayrıca satın alırken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.

ÇİKOLATA- ŞEKER YERİNE YAŞ-KURU MEYVE...

Yetişkin bireyler imkanlar dahilinde günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidirler. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidirler.

GÜNDE EN AZ 2 LİTRE SU İÇİLMELİ...

Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.

SİYAH ÇAY YERİNE BİTKİ ÇAYI...

Tüm bireyler özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidirler. Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmelidir. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalı. Özellikle fiziksel aktivitenin arttırılması adına haftada 5 gün en az 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlıklı ve mutlu bayramlar dileriz. Sağlığınız bizim için önemli?´´